Kulturblogg 18 november 2012

Gör Israel Gaza obeboeligt?

I dag har 23 människor dödats i Gaza, varav 14 var kvinnor och barn, rapporterar BBC. De israeliska angreppen på den inneslutna befolkningen har på krigets femte dag varit mera omfattande än någon tidigare dag. Dödssiffran uppgår nu till 69 palestinier och tre israeler. I sin blogg Palestine from my eyes ger Shahd Abdusalama sin indivuella död tillbaka genom att ange namn och ålder på krigets offer.

Många västmedier skildrar kriget ensidigt. Svenska Aktuellt inledde söndagskvällens sändning med att tala om ”konflikten mellan Israel och Gaza” och lät Israels premiärminister Netanyahu tala om utvidgat krig för att få slut på raketattackerna, som om det vore något slags rimlig reaktion. Agenda fortsatte  med samma beklämmande enögda analys, som om en markinvasion vore en ”lösning”. Dessbättre finns den kompetente svenska korrespondenten Samir Abu Said inne i Gaza och kan ge krigets ohyggligheter ett ansikte.

På söndagen angrep Israel bland annat ett mediehus, där flera radio- och tevebolag haft sina redaktioner, en uppenbar krigsförbrytelse. Åtta palestinska journalister skadades. Israel vill uppenbarligen slå sönder möjligheterna för i synnerhet internationella medier att inifrån Gaza bevaka kriget, på samma sätt som 2008/09.

Richard Falk, FN:s specielle rapportör om mänskliga rättigheter i Palestina, skriver på söndagen om den snedvridna mediebevakningen. Han nämner särskilt New York Times som i rubriker pekar ut Hamas som angriparen och Israel som attackerat. Falk skriver att detta är en fullständigt orwellsk omdefiniering av verkligheten. De som har anledning att frukta för sina liv är den försvarslösa palestinska befolkningen, även om det finns israeler som också drabbas av kriget.

”Det finns en väldig skillnad i de båda sidornas kapacitet att vålla skada och lidande. Israels militära dominans är total.”

Ford påminner också om att våldet mot folket i Gaza pågått sedan mitten av 2007 genom ockupationen och blockaden av området.

Det är alarmerande att också Jerusalem nu drabbas av kriget, skriver Falk. Men han påminner om den FN-rapport som publicerades i slutet av av augusti och ställde frågan om Gaza kommer att vara beboeligt år 2020, med tanke på hur grundläggande infrastruktur, inte minst el och vatten, slagits ut. Den förstörelsen påskyndas av de israeliska attackerna de senaste dagarna.

Är det så Israel tänker lösa frågan om Gaza??

 


Taggar

 • Anders

  MEN: det är alltså OK att när som helst riskera att få en palestinsk raket över sig??? Om det när som helst, varje sekund på dygnet, kunde komma en raket från Danmark över dina nära o kära, skulle Du då sitta o sjunga ”We shall overcome ???

 • $3922908

  Mycket enkelt, om palestinierna slutar skjuta raketer på Israel så slipper Israel försöka se till så att palestinerna inte har kapaciteten att skjuta dessa rakteter.

 • Toppekatt

  Jag tycker att eftersom 99% av världens politiker och journalister ändå tror/påstår att gaza är ockuperat så låt Israel göra just detta så att det blir sant!!
   Vad skall då skrivas??

 • Xbart

  Israel skapar sina egna fiender med den förda ”politiken”. Paradoxalt nog är det den amerikanska(!) befolkningen som kan sätta stopp för Israels våld. Det är den amerikanska befolkningen som kan säga nej till de proisraeliska (främst AIPAC) lobbygrupper som dikterar villkoren för den amerikanska utrikespolitiken. Det är en politik som inte gagnar den amerikanska befolkningen.
  Det är hög tid att sätta press på Israel att återgå till förhandlingsbordet. Israel kan inte fortsätta sin ockupationspolitik och sitt pågående Storisraelprojekt genom att bebygga ockuperad mark. Israel måste bete sig som en civiliserad nation, en nation som inte lever på att förtrycka andra människor. Det är en läxa man borde ha lärt sig…
  Israel kan inte längre vinna krig på att bomba ihjäl människor eller infrastruktur. Krig vinner man inte längre på detta sätt. Det är Medeltiden som talar genom israeliska företrädare. Det israeliska folket måste protestera att man i namn av deras nation drar en skam över landet.

 • Pingback: Media ger sej inte. Inte bloggarna heller. « The Golani Spy()

 • Xbart

  Det hedrar dig, Sören, att du så fritt låter båda sidor komma till tals på kommentarerna.
  Märkligt nog hindras det av någon på HD att få kommentera de TT-nyheter som inkommer angående Israels krig mot Gaza. Min stilla undran: Varför tillåtes inga kommentarer i det ämnet (utgående ifrån att det inte bryter mot de regler som är uppsatta)?

 • Alfakeroland

  Det krävs eandaast vå saker och har så gjort i många år,
  för att Gazaremsan skulle vara en paradisisk turist och bankort.

  Att Hamas och andra arabsika lecare eaarkänner Israel och godkänner gränserna till Gaza samt atta Hamas och de andra slutar skjuta raketer och bomber in i Israel,
  då rådde fred och framtidstro.

  Dessutom måste Egypten öppna gränsen till Sinai som är 60 000 kvadratkilometer , tre gånger större än Israael,

  och tillåta en Gaaza-philisteernas stat där bort förbi El Arish stad med flygplats och hamn.
  Västbanken har inget med Gaza att göra.

  Gasa in i Sinai måste bli en egen stat som garanterar ett erkännande av Israel och slutar skjuta in i Israel.
  Enkelt om de vill .

 • Hamas anser själv att en Israel är värd ca 1200 palestinier.
  Kan kanske vara en förklaring till raketbeskjutningen mot Israel
  trots att man vet att det kommer att leda till attacker mot
  avskjutningsramper och ledande terrorister.