Hemmaplan 27 mars 2016 • Uppdaterad 26 mars 2016

Förre HIF-talangen om U17-EM, FCK och stjärnlivet

HIF-fostrade Henrik Bellman är en nyckelspelare i det svenska lag som ska spela U17-EM i maj. Foto: Bildbyrån.

I vintras lämnade Henrik Bellman HIF för att flytta till FC Köpenhamn. Och livet leker för den nyss fyllde 17-åringen.

Mittfältaren, som kan användas både centralt och på en kant, har tagit en ordinarie plats i FCK:s U19-lag, spelat med klubbens stjärnor – men framför allt varit med och tagit Sverige till U17-EM.

Vi börjar med nationsframgången. I måndags, den 21 mars, säkrade Sverige en biljett till U17-EM i Azerbajdzjan 5-21 maj.

Elite Round – det sista kvalspelet till mästerskapet – ägde rum i Kroatien. Sverige förlorade först med 0–2 mot Portugal, sen blev det 2–1-seger mot Kroatien och 1–0 i den avgörande matchen mot Wales i måndags. Bellman startade samtliga matcher, spelade 71 minuter mot Portugal, 76 minuter mot Kroatien och hela matchen mot Wales.
– Det var otroligt, otroligt häftigt. Varje landskamp har alltid varit speciell, men det här tog det till en ny nivå. Allt var lite större och lite mer speciellt, man kände på stämningen och anspänningsnivån att det verkligen gällde någonting, säger Bellman någon dag efter att han kommit tillbaka till Köpenhamn.

Bellman är en av de verkliga nyckelspelarna i det här P99-landslaget. Han har inte missat en enda landslagssamling. Han har varit med hela tiden, aldrig skadad eller petad. Än så länge har det blivit 24 landskamper och tre mål.
– Det vore lite surt att missa EM när jag har varit med på varje samling hittills, men man vet aldrig. Mycket kan hända på några månader. Det är bara att hoppas, säger han.

Klingar Sverige och U17-mästerskap väl? Jo, det gör ju det. 2013 skördade P96:orna stor framgång, först i U17-EM och sedermera i U17-VM där de blev bronsmedaljörer. Sen tog lagets stjärnor plats på bänkar i Serie A, såldes till Ryssland och började spela i Champions League.

Nu vill -99:orna återupprepa succén.
– Vi i laget får bestämma hur stort det här ska bli. Vi tror på oss själva i EM, säger Bellman.

Kan ni gå lika långt eller till och med längre än vad -96:orna gjorde?
– Helt klart, helt klart. Nu vet man aldrig helt säkert om man själv är med i truppen, men själva laget har en väldigt bra gruppdynamik. Vi är väldigt svårslagna och väldigt starka, vi orkar hålla uppe intensiteten i varje match, säger Bellman.

Henrik Bellman används oftast som yttermittfältare i landslaget, men när allt skulle avgöras mot Wales spelade han större delen av matchen på det centrala fältet. Foto: Bildbyrån.

Bellman följde framgångarna 2013 och så sent som i somras såg han Sverige vinna U21-EM. Han hävdar att det har fött en stark tro.
– Många har blivit inspirerade av U21-landslaget, att man kan ha kul både på och utanför planen, tro på sitt lag och jobba hårt för varandra. Jag tror att den mentaliteten och kulturen har spridit sig hos de svenska ungdomslandslagen. Jag ser absolut stora likheter mellan vårt lag och U21-landslaget, även om jag inte har varit med där. Men så som det har varit utåt ser jag många likheter, säger Bellman.

Bellman säger sig alltså inte vara säker på en plats i EM-truppen, fokus nummer ett ligger på att prestera i FCK. Faktum är att han redan har hunnit med en del.

Nästan direkt efter flytten till Köpenhamn kring årsskiftet kastades han in i hetluften när FCK:s U19-lag åkte till en turnering i Tyskland. Där väntade klubbar som Borussia Mönchengladbach, Hamburg, Bayer Leverkusen, Fulham och Mainz.
– Det var speciellt, för det var ingen elvamannaturnering på det sättet. Det var inte futsal, men tänk dig en multiarena med större mål och större plan. Det var jättemycket publik, typ 4 000, på matcherna. Det var lite Nyårssaluten-känsla, fast på konstgräs, säger han och tillägger:
– Det var helt fantastiskt, man slängdes in i världens tempo. Och vi blev eskorterade, och det var en massa fans som ville ha autografer.

Bellman tog sina allra första fotbollssteg i Kullavägens BK, men är fostrad i HIF och spelade i fjol i division 2 med HIF Akademi. Han testades även i flera U21-matcher, fast det blev bara en A-lagsträning.

I FCK har han ännu inte fått vara med på någon utpräglad A-lagsträning – men han har spelat en träningsmatch där flera stjärnor från seniortruppen var med, exempelvis: Robin Olsen, Mikael Antonsson, Per Nilsson, Andreas Cornelius och Tom Høgli.
– Det är klart att jag kände att det var väldigt stort, men de tog väl hand om mig och i och med att där är så många svenskar så blev det lite lättare, säger han.

Bellmans kontrakt med den danska storklubben gäller till och med vintern 2018.
– Både mitt och klubbens mål är att jag ska etablera mig i A-laget innan den perioden går ut. Hur fort det blir är helt upp till mig, säger han.

Hur nära känner du dig A-laget?
– Nu i början känner jag att jag måste komma in i allt och hitta min plats både på och utanför planen. Jag känner ingen stress. Men det är häftigt att ha fått prova på att vara med A-laget lite, så på så sätt känns det som att man är nära. Samtidigt vet jag att det är en lång väg kvar till att jag blir en etablerad FCK-spelare, säger Bellman.