Vinter i Skåne 5 januari 2016 • Uppdaterad 2 januari 2016

Kultur för tomma plånböcker

Är du peppad på att fylla januari med kulturupplevelser men har en plånbok som gapar tom efter alla julklappsinköp? Deppa inte för det, vi tipsar om skånska gratisupplevelser.

Börjar pengarna sina efter decembers festligheter? Vi tipsar om gratis kulturevenemang i Skåne. Foto: Fredrik Sandberg

Gratis konst x 5
Det finns mycket gratis konst att beskåda i Skåne, här är fem besökstips. På Malmö konsthall visas just nu en utställning av Joan Jonas och Form/designcenter visar nu bland annat har utställningen ”Drawing room” med internationella grafiska formgivare.
I Lund kan du bege dig till Lunds konsthall för att se skulptören Truls Melins verk. I Helsingborg har Fredriksdal museer och trädgårdar gratis inträde fram till 23 mars. Under vintersäsongen är de historiska byggnaderna stängda men du kan fortfarande besöka det historiska landskapet, parkerna och den botaniska trädgården. Bland utställningarna på Landskrona museum visas nu konstnären Joan Miró, som mest är känd för sin affischkonst.

Provpublik
Teaterföreställningar kostar ofta en slant men visste du att har chans att vara provpublik och gå på genrep eller se delar av föreställningar gratis. För att se tillfällena att vara provpublik på Moomsteatern anmäler du dig till deras nyhetsbrev här, och på Malmö stadsteater kan du anmäla ditt intresse att vara provpublik här.

Låna, låna och låna
Nej, nu pratar vi inte om pengar, utan såklart om biblioteken som är fyllda med böcker, skivor och filmer att förkovra sig i helt gratis. Hur självklara biblioteken än är, kan det faktiskt ibland glömmas bort bland gratisnöjesutbudet. De skånska biblioteken ordnar dessutom föreläsningar, bokklubbar och många aktiviteter för barn och ungdomar. Här kan du läsa mer om vad som händer på Malmö stadsbibliotek, här kan du kolla in vad som händer på Folkbiblioteken Lund och här har du Helsingborgs stadsbiblioteks utbud.