Vinter i Skåne 28 december 2015 • Uppdaterad 20 december 2015

3 tips på mellandagsutflykter

Är du trött på soffhäng, skinka och för mycket julgodis? Unna dig lite frisk luft och bege dig ut på en mellandagsutflykt i Skåne, här är tre utflyktstips.

Upptäck Kullabergs dramatiska natur. Foto: Johan Hammar

Kullabergs naturreservat
Kullabergs häftiga natur har gett upphov till tre stjärnor i ”Guide michelin” över svenska sevärdheter. Känd för sina hisnande branter passar en tur till Kullabergs naturreservat i nordvästra Skåne lika bra på vinterhalvåret som på vår och sommar.
För barnen: På naturum vid Kullabergs naturreservat finns saltvattenakvarium där alla som vill kan känna på en sjöstjärna och runt omkring naturum finns moduler där du kan gissa fågelläten och märkliga djur i havet.
Utsikt: Utsikten vid Kullaberg bjuder på vida vyer över Öresund och Kattegatt.
Utflykter: Det finns många vandringsmöjligheter vid Kullaberg, bland annat kan du göra ett besök i Josefinlustgrottan. Tips på fler utflykter hittar du här.
Läs mer om Kullabergs naturreservat här

Skrylle
På Lunds största natur- och friluftsområde Skrylle kan du välja att vandra i skog och mark, motionera eller besöka naturum.
Utflykter: Vandringslederna och naturstigarna är många, du kan välja en kortare promenad eller Skåneledens rundslinga på cirka 17 kilometer. Fler tips på promenadstråk hittar du här.
Utsikt: Vid Måkullsbacken får du en vacker utsikt över området.
Naturum: På naturum kan du bland annat lära dig mer om traktens fåglar, insekter och djur.
För barnen: Skrylle har utelekplatsen naturleken och för de lite äldre barnen finns en linbana och en plattform uppe i träden.
Läs mer om Skrylle här.

Kristianstads Vattenrike
Kristianstads Vattenrike som du hittar i centrala Kristianstad har blivit utsett till Biosfärområde av Unesco. Så här års när vattnet kan frysa till is är det speciellt att vandra över strandängarna för att sedan ta sig en tur in till naturum.
För barnen: I Vattenrikets naturum kan barnen leta märlor i bäcken, titta på fiskar i akvariet, eller följa med på en spännande tur i farkosten Opteryx.
Utflykter: Vattenriket har flera promenadrundor, Linnérundan och Näsbyfält är två av dem. Karta över alla rundor hittar du här.
Utsikt: På naturums café- och restaurang finns en takterrass med utsikt över Kristianstad, strandängarna och ån.
Läs mer om Kristianstads Vattenrike här.