Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Nu stänger vi Unikumkollen

Text: Tove Hansson

Efter en flera månader lång granskning av Unikum stänger vi bloggen Unikumkollen för nya inlägg och kommentarer. Slutresultatet av granskningen är publicerat i tidningen, på webben och till delar också i vår tv-kanal 24HD.

Era synpunkter, tankar och förslag har varit guld värda och bidragit till att göra granskningen bättre. Därför tackar vi er för all hjälp och hoppas att ni gillat vårt sätt att arbeta öppet med granskningen.

Vi återkommer med ny blogg och något nytt som ska granskas, men just nu kan vi inte säga när det blir av. Ni får hålla ögonen öppna.

Till sist. Än en gång, tack för er medverkan .

Pamela Kocken

Marika Rasmusson

Tove Hansson

Truls Nilsson

 

Alla artiklar i vår granskning av Unikum:

Publicerat 26 april 2012:

 De hårda orden haglar över Unikum

Utvärdering inaktuell efter HD:s granskning

Kritiken störst i Helsingborg

Publicerat 27 april 2012:

Svalt intresse från föräldrarna

Unikums VD: ”Unikum är svårt för föräldrar”

”Det går snabbare att mejla”

”Jag blir tokig av att inte hitta”

Publicerat 2 maj 2012:

Uteblivet stöd till stressade lärare

”Vi har själva försökt att förenkla”

”Vi måste få mer tid”

Publicerat 6 maj 2012:

Dålig säkerhet är brott mot lagen

Publicerat 7 maj 2012:

Unikum var inte billigast

Publicerat 9 maj 2012:

Unikum ska bli enklare

”Det har saknats dialog”

LEDARE: Vilse i en labyrint av skolinfo

 

 

Lärare: Inte pedagogerna som är problemet

Text: Truls Nilsson

Nej. Problemet är politiker, chefer för förvaltningen, skolledare, projektledare som inte haft kompetens nog.
Unikum som instrument är ett trubbigt verktyg där pedagoger, föräldrar och elever irrar bort sig i en oöverskådlig mängd information.
Bland invandrarföräldrarna har troligen 95% aldrig ens varit inne i Unikum. Bland svenskarna har en stor majoritet endast varit inloggade någon enstaka gång.
Unikum skulle bli ett lyft för skolan. Men istället har det bidragit till att sänka Helsingborgs kommunala skola till bottennivåer. Detta kan man inte skylla på pedagogerna.
Tyvärr har HD:s granskning visat att alla ansvariga skyller ifrån sig. Ingen tycks ta de katastrofala siffrorna på allvar. Man kör på i gamla fotspår.

Helsingborgs pedagog

Annons:

Lärare: Pedagogerna är problemet

Text: Truls Nilsson

Förstår inte hur detta kan ha blivit ett sånt gnällforum!!!!
Unikum är ett digitalt verktyg för dokumentation kring elevers iup och formativa bedömning.
Unikum har som säkert alla digitala verktyg saker som behöver förtydligas och utvecklas till det bättre men det är inte det som är problemet när det gäller denna uppståndelse kring UNIKUM. Problemet ser jag ligger hos många pedagoger som inte vill sätta sig in systemet och använda det på ett sätt som gör att det blir tydligt för elever och föräldrar. Det är vårt ansvar som pedagoger att jobba med UNIKUM med våra  elever så att i första hand dom förstår hur dom ska använda det. Därefter behöver föräldrarna informeras om hur dom på bästa sätt ska kunna använda sig av UNIKUM. MEN så länge pedagogerna inte själv vet eller använder det på olika sätt har jag förståelse för att både elever och föräldrar blir förvirrade. Skyll inte på UNIKUM.
Jag använder UNIKUM som ett verktyg både med mina elever men även med föräldrarna och det fungerar alldeles utmärkt.

AD

Elev: ”Man förstår sig inte på det”

Text: Truls Nilsson

Helt sjukt hur lite jag förstår av unikum, jag är själv elev och går i åttan och hittar inte fram till de nuvarande lpp:erna för det är så avancerat. Det är ett dåligt upplagt it-verktyg för man förstår inte sig på det.
Jag vet inte hur jag ska göra för att komma högre i betygen bara för att jag inte förstår mig på unikum.

Emmah W

Förälder: ”Snacka om taskig start”

Text: Truls Nilsson

Mycket har redan nämnts om Unikum. Jag vet inte om just detta dryftats. På Husensjö skola tilldelades vi föräldrar användarnanamn i formen: förnamn andranamn efternamn. Snacka om taskig start! Hur kan man ha ett så dåligt omdöme? Jag förstår att username måste vara unikt (det är därför de flesta sajter skapar dessa av e-postadressen). Men att ta till namn som de flesta vuxna (upplever jag) har ett rätt konstigt förhållande till. Dessutom visade man upp dessa ”Sven Theobald Lindqvist” och ”Anna Sigbritt Hedin” på klasslistorna. Skrattretande.

Jens Lyn

Förälder: Kraven ska ses över

Text: Truls Nilsson

Kraven på lärarnas dokumentation ska ses över.

http://svt.se/2.22620/1.2789107/regeringen_ser_over_kraven_pa_dokumentation_i_skolan

Många lärare som skrivit på den här bloggen vittnar om samma sak. Och att då ha ett dåligt it-verktyg, alltså UNIKUM, gör bara saken värre.

Gunnel

Förälder: Stressmoment för föräldrarna

Text: Truls Nilsson

Intressant som det skrev under en bild i artikeln som publicerades 27 april ”SVALT INTRESSE FRÅN FÖRÄLDRARNA”
Jag citerar ” Varannan förälder har skaffat ett konto i Unikum. Men hur många som sedan använder systemet är det ingen som vet.”

Vaddå skaffat! Man har blivit ombedd att ha detta och skolan har ordnat med inloggning och upprättat konto.
Det var inte frågan om man ville ha eller inte uppfattade jag det som. Skolan tycks vilja att all information ska gå via detta verktyg. Vad hände med lappsystemet och elevansvaret att få hem relevant information?

Jag tycker att det är att anordna ett stressmoment i föräldrarnas redan stressade liv där datorn ska stjäla ytterligare värdefulla minuter från våra barn.

//H.F

Annons:

Förälder: Vill ha systemritning eller strukturritning

Text: Truls Nilsson

Är mkt intresserad av er granskning av Unikum. Med tre barn i skolan varav 1 på en privat skola där ett mkt användarvänligt och tydligt verktyg finns.

Nu undrar jag om ni har möjlighet att få tag på en systemritning eller strukturritning över Unikum som ni kan publicera? Den visar hur olika delar/sidor hänger ihop och ger en överblick på hur komplicerat verktyget är. Det kan också göra det möjligt för mig som användare att hitta rätt när jag vilset letar efter information. Som privatperson kan det vara svårt för mig att få tag på det så jag förlitar mig på er. Har försökt rita upp en karta själv men går hela tiden vilse och hittar sällan tillbaka till relevant information.

Förälder

Lärare: Utbildningspengar i sjön

Text: Pamela Kocken

Jag är en av de lärare som blev tillfrågade att delta i implementeringen av UNIKUM på gymnasiet.
Alla de kommunala skolorna i HBG (Rönnowska, Filborna och Skolstaden) skulle skicka två representanter från varje gymnasiegemensamt ämne.

Vad jag vill minnas:

Varje representant fick 5% nedsättning i tjänsten som finansierades av SFF.

Åtta ämnen var representerade

Sex lärare vid varje ämne.

Grovt räknat: 0,05*8*6=2,4.

Alltså ”slängde” SFF iväg  ca 2,5 tjänst till INGENTING! Räkna på att en gymnasie lärare har i genomsnitt ca 325 000 kr i årslön(plus arbetsgivaravgifter).

1 miljon kr!

Mvh

Daniel Bergsten, lärare Skolstaden

Läsare: ”Har Datainspektionen fått vara med?”

Text: Truls Nilsson

Läser det som finns och undrar högt mig självt – har Datainspektionen fått vara med på ett hörn?
Såsom det skrivs så verkar det inte så.
Datainspektionen är den instans som – tycker jag – skall ha ett ord med i laget. Datainspektionen kan också klargöra vilken sekretess som gäller. Den PDF från ngn – minns inte vem – på två sidor, var mest ”svammel” och snarare förvärrade för läsaren än klargjorde.
I princip kan jag säga att inget som finns i ”databasen” är offentligt p.g.a. att det rör förhållande där informationen kan vara till skada för individen. Det som är offentligt är bara elevens namn och inget mer. Telefonnummer kan någon undra – nej eleven har inte det juridiska statusen att kunna teckna abonnemang. Får därför ej heller lämna ut det till skolan utan medgivande av abonnenten.
Minns en gån när jag skull få tag i en Kronofogde. Ringde hem till honom och tala om vad jag ville (det var inget i tjänsten). Han undrade – Hur f-n fick du tag i mitt hemliga nummer. Elevkatalogen sa jag.

Pål Börje

Annons:
Annons:
Annons:

Annons:
Annons: