{"error":"not found"}
{"error":"not found"}
Annons:

Tomater med röta

Text: Ann Richardsson

Ibland vill det sig inte med växtligheten. Det kan vara torka, blöta, sniglar eller olika sjukdomar. I år har tomaterna hemma hos mig drabbats av pistillröta. Det är en fysiologisk sjukdom som beror på kalciumbrist i frukten och kan ha flera orsaker. En sak är säker, det kommer inte ut tillräckligt med kalcium till cellerna i blomänden på frukten. Det visar sig senare när tomaterna börjar växa för då märks rötan längst ut på frukten.

Annons:

Pistillrötan kommer oftast 1-3 veckor efter befruktningen. Risken är störst om det finns många frukter och stor bladmassa. Det blir då stor konkurrens om tillgängligt kalcium.

Det är mycket som ska samspela på rätt sätt för att det ska bli friska och fina tomater. Och tydligen har det inte skett hos mig i år. Det kan ha varit allt från för låg luftfuktighet till för lite vatten. Kalcium transporteras med vattenströmmarna i plantan och när det är stor instrålning av ljus och låg luftfuktighet hamnar mycket av kalciumet i bladen för de tar upp mest vatten. Det kan vara så att jag haft för mycket bladmassa, så nu har jag gallrat hårt bland bladen och tagit bort alla angripna tomater.

Pistillröta kan också uppstå om rötterna blivit skadade eller det varit hög koncentration av nitrat eller ammonium. Men det tror jag mest är i kommersiella odlingar. För att minska risken för pistillröta gäller det att ha koll på bladmassa, vattningen och luftfuktigheten. I ett litet växthus som jag har är det dock inte så lätt, så det är nog bara att leva med det i år och hoppas att det blir några tomater att njuta av.


 • Vi hade också en planta som fick några tomater med pistillröta, de övriga klarade sig men är konstigt hårda och gröna en bit in från skalet.

  Hoppas du får några tomater att njuta av.

 • Vi hade också en planta som fick några tomater med pistillröta, de övriga klarade sig men är konstigt hårda och gröna en bit in från skalet.

  Hoppas du får några tomater att njuta av.

 • Jasså? Gud så bra att jag läste det där. Bra information! Blir det samma resultat bland andra grönsaker som gurka och paprika?

 • Jasså? Gud så bra att jag läste det där. Bra information! Blir det samma resultat bland andra grönsaker som gurka och paprika?

 • Eva Nordberg

  Zon 4 i Örnsköldsvik. Skippa tomater i växthuset och odla under ett plastskynke över en enkel pinnställning utan plast i gavlarna, luftat och klart. Perforera taket så regnvatten droppar ner. Här kommer även pollinerarna enkelt in. Jag planterade mina ”Tiny tim” i mycket kogödsel och de får flytande ekogödsel sen de äldsta bladen blev lite gulstrimmiga: brist på näring. Behöver jag skriva att dessa tomater INTE behöver passning varje dag. Lycka till folks!

 • Eva Nordberg

  Zon 4 i Örnsköldsvik. Skippa tomater i växthuset och odla under ett plastskynke över en enkel pinnställning utan plast i gavlarna, luftat och klart. Perforera taket så regnvatten droppar ner. Här kommer även pollinerarna enkelt in. Jag planterade mina ”Tiny tim” i mycket kogödsel och de får flytande ekogödsel sen de äldsta bladen blev lite gulstrimmiga: brist på näring. Behöver jag skriva att dessa tomater INTE behöver passning varje dag. Lycka till folks!

 • Tack för tipset Eva, det ska jag testa nästa år.

  Vad jag förstått så är risken störst för pistillröta på tomater men kan också drabba paprika.

  Jag har inte smakat några av tomaterna än för de är lite sena och inte börjat mogna speciellt mycket, men vi får hoppas att några går att äta och att de inte är hårda inuti.

 • Tack för tipset Eva, det ska jag testa nästa år.

  Vad jag förstått så är risken störst för pistillröta på tomater men kan också drabba paprika.

  Jag har inte smakat några av tomaterna än för de är lite sena och inte börjat mogna speciellt mycket, men vi får hoppas att några går att äta och att de inte är hårda inuti.

Annons:
Annons:
Annons:

Sök i Trädgårdsbloggen

Annons:

Annons:
{"error":"not found"}{"error":"not found"}{"error":"not found"}