Släktforskning 13 april 2017 • Uppdaterad 15 maj 2017

Ljusare tider för släktjakten i Stadsarkivet

 

Det är nya tider för Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening. Här är föreningslokalen i nya Stadsarkivet med Thomas Laurin, Anita Larsson och Olle Svetoft. Foto: Sven-Erik Svensson

Släktforskarna i Helsingborg har fått rena drömtillvaron.


Numera håller Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening till i Stadsarkivets nya fräscha lokaler vid Västra Sandgatan 7. Här har släktforskarna en egen föreningslokal och tillgång till en forskarsal med alla nödvändiga hjälpmedel för att lyckas i jakten på rötterna.
När vi är på besök är det en helt vanlig tisdag. Ja, nästan får vi kanske tillägga.
– På tisdagar har vi vår satsning jourhavande släktforskare. Då är vi här och ställer upp för alla som vill ha hjälp, säger Anita Larsson, ansvarig för programverksamheten i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening.
Vi guidas den här dagen även av Thomas Laurin, ordförande i föreningen, och Olle Svetoft, vice ordförande. Alla är överens och imponerade av de ljusa och stora lokalerna.
– Det känns mycket bra. Stadsarkivet och dess ledning har varit mycket generösa mot oss. Det här är kanon helt enkelt. Vi är mycket nöjda, säger Anita Larsson.
– Det här är ett lyft för alla, säger Olle Svetoft.

Så här ser det ut vid entrén till nya Stadsarkivet vid Västra Sandgatan 7 i Helsingborg. Foto: Roland Classon

Det går heller inte att undgå den inbjudande entrén och den fantastiska utsikten över staden.
– Ja, det är bra på alla möjliga vis. Det är en spännande tid. Och intresset för släktforskning ökar, säger Thomas Laurin.
Stadsarkivet flyttade från Bredgatan 17 till Västra Sandgatan 7 (gamla postterminalen) vid årsskiftet. Det mesta är nu under kontroll, även om det kanske finns en del att finjustera för stadsarkivarie Sophia Hydén.
Stadsarkivet har numera öppet alla vardagar mellan klockan 9 och 17.
Släktforskarna har sin föreningslokal på tredje våningen. Här finns bland annat även kontor, mötesrum, kök för personalen och automater med mat och dryck för alla besökare.
I släktforskarnas föreningslokal hålls nu även alla kurser.
– Vi har egen projektor och filmduk, vilket är en stor fördel, säger Anita Larsson.
Släktforskarföreningen, som har 507 medlemmar, har också ett eget förråd på våning tre och ett eget utrymme på våning två, där själva arkivet och alla handlingar finns.

Forskarsalen har tolv datorer och här går det att få veta mer om sina rötter. Foto: Sven-Erik Svensson

Och även om nya Stadsarkivet bara har hållit öppet i några månader märks en god tillströmning av besökare i forskarsalen. Här finns tolv datorer och för alla som släktforskar är möjligheterna goda.
– Vi har tillgång till alla abonnemang och dvd som behövs. Det är väl förspänt, det är inte mycket man som forskare saknar här, säger Anita Larsson.
Släktforskarföreningen flyttade in i de nya lokalerna den 9 januari. Sedan dess har styrelsen fått ordning på det mesta.
– Vi har till och med köpt nya vita bokhyllor. De gamla passade helt enkelt inte in här. Och inifrån vårt rum kan vi titta ut och bara njuta av alla besökare, säger Anita Larsson.

Den nya konferenssalen i Stadsarkivet har plats för 75 personer. Foto: Sven-Erik Svensson

På tredje våningen i Stadsarkivet finns även en konferenssal med plats för 75 personer. Det är här Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening har sina föreläsningar, som oftast är fullbokade.
– Vi har äntligen fått en perfekt ljudanläggning. Men vi hade tidigare plats för 90 personer i lokalen, det är väl det enda som är negativt i den här flytten, säger Thomas Laurin.
Även Folkrörelsearkivet har flyttat till Västra Sandgatan 7. De har lokaler mitt emot Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening.

Närmast väntar ett öppet hus i Stadsarkivet tisdagen den 25 april klockan 18.30. Det lockar garanterat många intresserade.

Roland Classon

Publicerad 2017-04-13

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening