Släktforskning 23 mars 2017

Upprop för fria digitaliserade dagstidningar

 

Kungliga biblioteket, Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Sveriges släktforskarförbund tar nu strid för att alla ska få fri tillgång till Kungliga bibliotekets digitaliserade dagstidningar.

Frågan togs upp under den samrådskonferens som Sveriges släktforskarförbund hade i Uppsala i början på mars. Bakom initiativet står Ted Rosvall, som var ordförande i Sveriges släktforskarförbund 2000–2008.
– Alla som var närvarande under konferensen, ett 80-tal personer, ställde sig bakom förslaget, att snabbt agera, säger Ted Rosvall.
Under torsdagen startades därför ett upprop på släktforskarförbundets hemsida Rötter.

Ted Rosvall är inte nådig i sin kritik av KB:s sätt att tolka upphovsrättslagen, vilken innebär att de digitaliserade dagstidningar som är 115 år eller yngre inte kan läsas hemifrån.
– Det är befängt att fortfarande hålla på en lag från 1960, då Internet inte existerade och man inte kunde ana den digitala utvecklingen. KB övertolkar lagen, som ju egentligen handlar om konstnärliga verk, texter och fotografier med en viss ”verkshöjd”, varav det finns mycket lite i våra gamla tidningar. KB agerar fegt, rädda för att någon ska stämma dem, kanske en 105-årig fotograf eller så …

Att de digitaliserade svenska tidningarna är låsta i 115 år gör Ted Rosvall upprörd. KB:s gräns flyttas fram ett år i taget och går i dagsläget vid årsskiftet 1901–1902. I släktforskarförbundets upprop däremot skrivs att en lämplig gräns för närvarande ska vara fri tillgänglighet till år 2000.
– Det handlar ju om daglig nyhetsrapportering, om annonser och dödsrunor. Personligen tycker jag att allt ska släppas helt fritt. Det ska inte finnas någon gräns.
Ted Rosvall hoppas att förbundets upprop och namninsamling ska få Kungliga bibliotekets jurister att tänka om.
– Det behövs en folkstorm. Även om det finns en lag borde allmänhetens intresse för historia och demokrati få avgöra vilka år som ska vara tillgängliga. Digitaliseringen är ju ingen nyhetspublicering, det är bara ett modernt, tekniskt och begåvat sätt att göra arkivmaterialet tillgängligt på ett nytt sätt. Tidningarna är en av de främsta kulturhistoriska resurserna vi har, säger Ted Rosvall.

Att söka i KB:s digitala tidningsarkiv hemifrån går bra, men då får man endast en sökträff och besked om att materialet är upphovsrättsskyddat. Ja, ett sätt är förstås att bege sig till Kungliga biblioteket (Sveriges nationalbibliotek) och lokalerna vid Humlegården i Stockholm. Där går det att få fri tillgång till de digitaliserade dagstidningarna.
– Allt är tillgängligt, men det finns bara ett fåtal datorer, dålig teknik och det är mycket begränsade öppettider, till och med för dem som bor i Stockholm, säger Ted Rosvall.

Dock har Dagens Nyheter (för åren 1864–1992) och Svenska Dagbladet (för åren 1884 till nutid) fri digital tillgång till det unika arkivet för dem som har abonnemang.
– De gör bevisligen en helt annan tolkning av lagen, konstaterar Ted Rosvall.

Roland Classon

Publicerad 2017-03-23

Läs mer:

Regeringen vill ha avgiftsfri släktforskning

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter