Släktforskning 20 mars 2017 • Uppdaterad 21 mars 2017

”Vi är väldigt nöjda med den här dagen”

 

Det var kö under fyra timmar när Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening bjöd in till Släktforskningens dag på Stadsbiblioteket i lördags.


– Det hela var mycket lyckat och trevligt. Intresset för släktforskning har aldrig varit större än nu. Vi hade drygt 60 besökare och så många har vi aldrig haft tidigare, säger släktforskarföreningens Anita Larsson.
Totalt var det elva experter som guidade de som ville veta mer i jakten på rötterna.
– Många fick hjälp med forskning i Danmark och emigrantforskning. Men det var även kö till hur man forskar med hjälp av DNA och hur man använder programmet Disgen, säger Anita, som var en av dem som gav svar i ämnen som Fader okänd, soldatforskning och som även gav råd till nybörjare.

Släktforskningens dag i Helsingborg pågick mellan klockan 11 och 15.
– Tidigare år har antalet besökare mattats av vid 14-tiden, men inte den här gången. Och det är ju även en stor fördel att vi får vara på biblioteket. Här finns allt vi behöver, till och med ett café.

Ett nytt arrangemang att se fram emot är ett öppet hus på nya Stadsarkivet (Västra Sandgatan 7) tisdagen den 25 april.
– Det är ett samarrangemang med Stadsarkivet och vi får då en guidning av arkivet. Vi ser verkligen fram emot det.
Ja, Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening har full fart i sin verksamhet. Till och med årsmötet i förra veckan drog fullt hus då Birgitta Jönsson höll ett trevligt och intressant föredrag om Gisela Trapp och som hon också skrivit en bok om.
– Vi har många kurser, det är nybörjarkurser, fortsättningskurser och kurser i Disgen. Och till hösten planerar vi för olika temakurser, säger Anita Larsson.

Roland Classon

Publicerad 2017-03-20

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter