Släktforskning 3 april 2014 • Uppdaterad 15 februari 2017

Migrationscentret skapar nya jobb

Mathias Nilsson, verksamhetschef
vid Migrationscentret.

Det görs nu en stor satsning i hela Sverige av Svenska Migrationscentret i Karlstad. Målet är att etablera sex regionkontor och 50 lokalkontor i landet.

– Det är den största satsningen i Svenska Migrationscentrets historia, säger Mathias Nilsson, verksamhetschef vid Migrationscentret sedan 2012.
Migrationscentret (nationellt institut för migrationsforskning och kulturellt utbyte) har sedan 1960 aktivt arbetat för att dokumentera den stora utvandringen från Sverige till Nordamerika. Svenska Migrationscentret har även som uppgift att bevara historier om de som flyttar till Sverige i dag.

Tidigare har Migrationscentret i Karlstad använt sig av så kallade arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Nu går man ett steg längre och har inlett ett samarbete med Arbetsförmedlingen centralt i Stockholm.
– Vi skapar nya anställningar. Totalt blir det 20 jobb vid varje kontor, säger Mathias Nilsson.
Det handlar alltså om över 1 000 nya jobb. Lokalkontoren ska jobba med digitalisering, dokumentation och kommunikation primärt inom ämnesområdet migration i samverkan med Riksarkivet och aktörer lokalt.

Alla svenska län ska ha verksamhet. Den första kommunen som sagt ja är Ljungby i Småland och som också går in som medfinansiär.
– Ljungby ligger bra till geografiskt i Sydsverige och blir därför centrum för verksamheten i södra Sverige, säger Mathias Nilsson.
Regionkontoret i Ljungby kommer att omfatta Jönköpings län, Kronobergs län, Kalmar län, Blekinge län och Region Skåne.

Ytterligare kontor är på gång att bli verklighet. Här kommer bland annat Helsingborg, Ängelholm och Höganäs att få möjlighet att ingå i Svenska Migrationscentrets verksamhet.

Roland Classon

Publicerad 2014-04-03

Läs mer:

Digitalisering räddar kulturarvet

Tar över hotad verksamhet

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Svenska Migrationscentret

Emiweb