Släktforskning 27 mars 2014 • Uppdaterad 15 februari 2017

Digitalisering räddar kulturarvet

Nu görs det en stor satsning på att göra en fullständig digitalisering av våra arkivskatter för emigration och immigration.

Bland annat är det Svenska Emigrantinstitutets samlingar i Växjö som ska räddas åt eftervärlden. Resurserna finns – och det är Svenska Migrationscentret i Karlstad som tar på sig jobbet.
– Det är ett jättestort och intressant material. Vi vet att det är stor efterfrågan på materialet och vi hoppas på ökad tillgänglighet för forskare på alla nivåer, säger Mathias Nilsson, verksamhetschef vid Svenska Migrationscentret i Karlstad.

Men digitaliseringen handlar även om andra arkiv i Sverige.
– Vi har ju många statliga och kommunala arkiv, sådana som kanske inte är så kända för allmänheten. Vi har tillgång till en jättestor resurs. Slår vi ihop det som finns i hela landet blir det mycket att digitalisera. Och det kommer att ta tid innan det kommer ut på nätet, säger Mathias Nilsson.

Migrationscentret samverkar även med Emiweb, en betaltjänst med en rad sökbara databaser.
– Vi gör en insats för kulturarvet. Vi tar hand om vår migrationshistoria, säger Mathias Nilsson.
På Svenska Migrationscentrets hemsida finns nu även nyhetsbrevet Migrationsnytt med Lars Hansson (chef för Svenska Emigrantinstitutet) som redaktör. Här får man veta senaste nytt. Men det är fortfarande oklart vad som ska hända med verksamheten i Växjö.

Roland Classon

Publicerad 2014-03-27

Läs mer:

Tar över hotad verksamhet

Migrationscentret skapar nya jobb

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Svenska Migrationscentret

Emiweb