Släktforskning 13 mars 2014 • Uppdaterad 15 februari 2017

Släktjakten som ingen vill missa

Anita Larsson, Ronny Johansson, Leif Jaxmar, Olle Svetoft och Gunilla Persson Aretoft i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening är redo för Släktforskningens dag under lördagen.
Foto: TOBIAS ANDERSSON

Det finns stora möjligheter att lära sig mer om sin släkt under lördagen. Då arrangeras Släktforskningens dag. I Helsingborg är det Stadsbiblioteket som gäller. Här är det Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening som guidar alla som vill leta efter sina rötter.
– Vi finns utanför caféet och det är ingen som kan missa oss. Vi är åtta personer som är redo med datorer och olika hjälpmedel mellan klockan 11 och 16. Men det viktiga är att ha med antingen födelsedata eller dödsdatum, det underlättar när vi ska leta, säger Anita Larsson i släktforskarföreningen.

Den här gången ingår även en miniutställning med tre stora planscher om släktforskning, mycket med tanke på att släktforskarna i Helsingborg senare i år fyller 30 år. Affischerna innehåller mycket som är värt att veta i jakten på rötterna.
Tidigare år har man varit på Väla under Släktforskningens dag. Nu gör man en annan satsning. Förutom lördagens uppvisning blir det sedan släktforskning på turné i fem områdesbibliotek (i perioder om två veckor). Det handlar om Råå, Laröd, Rydebäck, Rosengården och Elineberg.
– Vi vill gärna visa föreningens ansikte utåt. Det blir ett bra sätt att ha jubileum hela året, säger Gunilla Persson Aretoft, ordförande i föreningen.

Att släktforska har blivit allt mer populärt.
– Intresset har ökat mycket tack vare olika program om släktforskning i tv, säger Ronny Johansson i släktforskarföreningen.
Föreningen i Helsingborg har nu 460 medlemmar, vilket får anses vara mycket bra. 40 nya personer har tillkommit under verksamhetsåret.
Just Släktforskningens dag har under åren betytt mycket för nybörjarna:
– Det är många som får en aha-upplevelse och blir så glada när det får veta mer om sin släkt. Och via till exempel sökmöjligheten med historiska kartor går det sedan att få veta var släktingarna bodde, säger Leif Jaxmar i släktforskarföreningen.

Ja, bara att få se en husförhörslängd från 1800-talet kan räcka för att fånga intresset.
– Jag har fått höra av en person under Släktforskningens dag, när vi tittade på ett husförhör att: ”Va, hade mor så många syskon!?”, säger Olle Svetoft. Och ska man släktforska krävs det tid, tålamod, tur – och fantasi.
Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening har sedan flera år tillbaka ett mycket gott samarbete med Stadsarkivet på Bredgatan 17 (nära Campus). Här har man sin föreningslokal och tillgång till forskarsal och olika arkiv.
– Vi har jourhavande släktforskare på tisdagar mellan klockan 13 och 18. Detta pågår till och med den 6 maj och vi är totalt 20 personer som hjälper till i forskarsalen i Stadsarkivet. Detta är mycket uppskattat. Ja, sedan börjar vi förstås om till hösten, säger Anita Larsson.
Hon påminner även om att börja släktforska i tid:
– Och glöm inte bort att skriva din egen släktberättelse. Annars blir ju inte din släktforskning till någon större nytta, säger Anita Larsson.

Avtalet med Stadsarkivet är enkelt:
– Vi ställer upp med jourhavande släktforskare mot gratis lokal. Vi uppskattar verkligen detta samarbete, vilket även är ett lyft för Stadsarkivet. Det är bekvämt att vara här, säger Gunilla Persson Aretoft.

Det är en aktiv förening. Man anordnar olika kurser och här finns även ett omfattande bibliotek som kan vara till god hjälp när man letar efter en släkting. Medlemsbladet (med Linda Kvist som ny redaktör) utkommer med två nummer per år. Även hemsidan är under stark utveckling. Och det som vill kan även då och då vara med på en utfärd.
– I höst har vi till exempel en bussutflykt till Göinge och Snapphanarna, säger Anita Larsson. Just ämnet Snapphanar verkar vara ett angeläget ämne, det var ju fullt när vi hade föreläsning för en tid sedan.

Släktforskarna i Helsingborg hade årsmöte i tisdags. Den nya styrelsen består av Gunilla Persson Aretoft (ordförande), Olle Svetoft (vice ordförande), Sonja Månsson (kassör), Eri Larsson (sekreterare), Anita Larsson, Helene Brågård, Karin Florin, Linda Kvist och Inger Kylefors.
Själva 30-årsjubileet för Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening är lördagen den 22 november och firas på Dunkers kulturhus. – Det blir föreläsning och jubileumsmiddag för medlemmarna. Vi räknar med 300 personer, säger Gunilla Persson Aretoft.

FAKTA
Släktforskningens dag arrangeras lördagen den 15 mars på olika platser runt om i Sverige. Temat för året är ”Porträttet i släktforskningen”.
I Höganäs är det Kullabygdens släktforskare som står för arrangemanget i föreningslokalen på Linnégatan 15 mellan klockan 10 och 15.
I Ängelholm kan man söka efter sina rötter på biblioteket mellan klockan 10 och 14 med Ängelholms Släkt- och Folklivsforskarförening som arrangör.
I Båstad håller Bjäre Släktring i trådarna i Båstad kommunhus (klockan 10–15).
Landskronabygdens släktforskare har öppet hus i föreningslokalen på Plantan (Plantstigen 2, vid Karlslundsparken) mellan klockan 13 och 16.
I Stockholm är det Genealogiska föreningen (klockan 11–15), Anderstorpsvägen 16, som bjuder på föredrag och visning av samlingarna.

Roland Classon

Publicerad 2014-03-13

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening

Lyckad släktjakt på Stadsbiblioteket