Släktforskning 2 februari 2014 • Uppdaterad 8 maj 2015

Så hittar man sin släkt

Ewa Nilsson är författare
till handboken ”Vägen till dina rötter”.

Det är aldrig för sent. Nu kan det vara dags att börja släktforska. Och det finns fantastiska hjälpmedel för den som vill veta hur man gör – och hur man börjar.

Nyligen gav Sveriges släktforskarförbund ut handboken ”Vägen till dina rötter”, författad av Ewa Nilsson, Broby. Här finns ledtrådarna i jakten och här finns de pedagogiska förklaringarna, steg för steg.
– Det är viktigt att lära sig att forska på rätt sätt redan från början. Var noggrann, säger Ewa Nilsson.

I den här boken har hon medvetet vänt sig till de något yngre släktforskarna, som glädjande nog blir allt fler.
– Jag visar på hur man forskar kring en person som är född på 1900-talet. Mitt exempel är hämtat från min egen far, som var född 1926. Vi följer honom i olika källor, som till exempel församlingsbok och även hans föräldrar bakåt i tiden med husförhör och andra källor, säger Ewa Nilsson.
Hon visar, med hjälp av Arkiv Digital (ett nätföretag), hur det ser ut i kyrkböckerna.
Till vardags är Ewa Nilsson anställd av studieförbundet Vuxenskolan där hon leder kurser i släktforskning fyra dagar i veckan i Bromölla, Hässleholm och Kristianstad. Hon har släktforskat sedan 1979.
– Det är ju så himla roligt och spännande. Jag hinner inte med något annat, säger Ewa Nilsson, som tidigare varit kallskänka och karttekniker.

Familjefoto från 1927. Här är några personer från Ewa Nilssons släkt, från vänster: Ernst Gunnar, Oscar Edmund, Bror Reinhold, Augusta Svensson med Rune Torvald (Ewa Nilssons far) i knät, Carolina Jönsson (född Svensdotter) och Erik Adrian.
FOTO UR EWA NILSSONS ALBUM

Hon är van att ge goda råd. Ett av de viktigaste är att alltid kontrollera källorna, att titta i originalkällan. Här höjer hon ett varningens finger:
– Man ska alltid skriva källhänvisningar till de uppgifter man samlar in. Plocka inte släktutredningar från nätet hur som helst, man vet ju inte om det är rätt. Det räcker inte med att söka på Google, säger Ewa.
Och det finns förstås många som gärna vill vara släkt med kungen eller någon adlig person.
– Men det är egentligen inte det släktforskning är. Det handlar mer om att lära känna sig egen släkt, att upptäcka var de kommer ifrån, vad de arbetat med, säger Ewa Nilsson.

Och här finns en källa som många glömmer bort: bouppteckningarna.
– De är jätteviktiga. Den som tittar i en bouppteckning kan få veta vilka kläder släktingarna hade, vad de hade för ägodelar och tack vare detta bilda sig en uppfattning om hur de levde, förklarar Ewa.
Här finns ytterligare ett tips:
– Om man läser bouppteckningar från 1700-talet kan man få uppgifter som man inte hittar i någon annan källa och därmed säkerställa släktskap, säger Ewa.

”Vägen till dina rötter” är
handbok nummer sex som
getts ut av Sveriges släktforskarförbund.

Boken ”Vägen till dina rötter” (156 sidor) innehåller egentligen allt man behöver veta. Vi får lära oss hur man hittar i digitala arkiv och databaser – och hur man kan spåra sina utvandrade släktingar. Den som vill veta mer om dna får också goda råd. Ewa Nilsson berättar även hur man dokumenterar, arkiverar och hur man kan presentera en forskning.
– Det kommer hela tiden nya möjligheter för den som släktforskar. Tekniken utvecklas. Därför är det alltid bra att gå en kurs, säger Ewa Nilsson.

Och när det tar stopp i forskningen är Ewa Nilssons råd: leta i mantalslängderna eller i domböckerna, även om de kan vara svårlästa. Åk till ett landsarkiv och plocka fram gamla handlingar, känn på atmosfären.
– Man måste ha tålamod, vara nyfiken. Låt släktforskningen få ta lite tid. Stanna upp ibland och tänk dig in i hur de hade det förr i tiden. Hur var det att vara statare? Lär dig seder och bruk och svensk historia, säger Ewa Nilsson.

Och varför inte börja ta hand om de gamla fotografierna! Skriv vilka personerna är på bilderna. Och dela gärna med dig till andra släktforskare. Det är ju numera enkelt att scanna bilder, säger Ewa Nilsson.
Så ska man inte glömma att intervjua sina äldre släktingar.
– Det finns alltid någon man kan fråga, säger Ewa Nilsson.

Roland Classon

Publicerad 2014-02-02

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter