Släktforskning 2 februari 2014 • Uppdaterad 8 maj 2015

Barbro Stålheim kliver åt sidan

Barbro Stålheim avgår som ordförande
i Sveriges släktforskarförbund vid
årsstämman i augusti. Foto: Roland Classon

När Barbro Stålheim avgår som ordförande i Sveriges släktforskarförbund vid årsstämman i augusti efter sex år som bas blir det egen släktforskning som prioriteras.
– Jag kliver helt åt sidan i förbundet. Eventuellt kan jag hjälpa till med databasen för Gravstensinventeringen, som ju rönt enormt intresse, säger Barbro Stålheim.

Det kommer även att bli en hel del forskning kring släkten Krusell.
– Mina döttrar heter Krusell i efternamn och här finns det mycket intressant att forska kring. En anfader var med i slaget vid Poltava 1709. Han klarade sig helskinnad därifrån, gifte sig med en Gyllensvärd och jag har några grenar att reda ut, säger Barbro Stålheim.

Hon har nu varit bas för släktforskarna i Sverige sedan 2008, då hon tog över efter Ted Rosvall, som var ordförande i inte mindre än åtta år. Under dessa år har släktforskningen fått ett enormt uppsving. Förbundet har stärkt sin ställning.
– Det har varit nödvändigt att röra om i grytan. Och vi lyssnar på alla som har synpunkter. Det finns många duktiga släktforskare, vilket gör att vi utvecklas, säger Barbro Stålheim.

Som 1:e vice ordförande är Peter Wallenskog, tidigare vd för Genline. Han valdes in i släktforskarförbundets styrelse i augusti i Köping under släktforskardagarna (som hade drygt 6 000 besökare).

Roland Classon

Publicerad 2014-02-02

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Barbro Stålheim – släktforskarbas med visioner (2008)