Släktforskning 11 januari 2014 • Uppdaterad 8 maj 2015

Här kan man snacka om ”tjocka släkten”

Marie Fredriksson – en av våra mest populära artister.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/Scanpix

Släktforskaren Jenny Bengtsson, Östra Karup, håller på att sammanställa en bok om sin släkt.

Men det är inte vilken bok som helst: den kommer att innehålla 35 000 ättlingar till en man som hette Tord och var född omkring 1535 i Önnarp, Röke församling, i nuvarande Hässleholms kommun.
Det handlar alltså om ungefär 500 års personhistoria.
– Jag har hållit på i flera år. Manuset är i stort sett färdigt. Men jag har ännu inte bestämt när boken ska ges ut, säger Jenny Bengtsson.
Jenny Bengtsson (f 1974) har släktforskat i 15 år. Ja, det står till och med ”släktforskare” på hennes visitkort.

Boken ska handla om släkten och bygden, men eftersom det handlar om så många år finns det förstås ättlingar även utanför Sverige, inte minst i USA.
Jenny Bengtsson har även hjälp med boken av framför allt två personer, båda ättlingar till Tord:
Lars-Erik Josefsson, Bjärnum, mentor, korrekturläsare och som under de senaste åren sammanställt mycket material om Tord-släkten.
Johan Barzel, Strömsnäsbruk, som samlat Tord-ättlingar i ungefär tio år och även byggt upp en imponerande databas.
– Det är dessa två som har huvudansvaret och de kompletterar hela tiden databasen med de uppgifter jag hittar, säger Jenny Bengtsson.

Johannes Brost – prisad skådespelare,
här med en Guldbagge.

Foto: ERIK MÅRTENSSON/Scanpix

Och det vimlar av så kallade kändisar. Alla finns med i boken. Här finns till exempel sångerskan och artisten Marie Fredriksson (f 1958), skådespelaren Johannes Brost (f 1946), brottarprofilen Benni Ljungbeck (f 1958), dressyrryttaren Jan Brink (f 1960) och TV4-reportern Åsa Stibner (f 1960).

Ättlingar till Tord, och släktingar till Jenny Bengtsson, är även till exempel den legendomsusade brottslingen Harald ”Bildsköne Bengtsson” (1893–1966) och författaren Artur Lundkvist (1906–1991).

Även Linda Kvist, IT-tekniker på Helsingborgs Dagblad, som vi skrivit om vid ett flertal tillfällen, härstammar från denne Tord från 1500-talet.
Linda Kvist är webbredaktör för Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening och även redaktör för HSBF-nytt (föreningens medlemsblad) som kommer ut med två nummer per år.

Roland Classon

Publicerad 2014-01-11

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Släktresa i kändisarnas värld (2008)