Släktforskning 30 november 2013 • Uppdaterad 15 november 2016

Kullasläkten växer med ny bok

Redaktionskommittén för Kullasläkten bok fyra, stående från vänster: Birgitta Svantesson, Gunnar Persson och Gunilla Behrens. Sittande från vänster: Anette Olsson, Dorrit Persson och Britta Nilsson. Foto: BRITT-MARI OLSSON

Den stora satsningen på Kullasläkten fortsätter. Efter två och ett halvt års gediget arbete är bok nummer fyra klar – precis lagom till julruschen.


Det är Kullabygdens släktforskare i Höganäs som gör denna stora historiska insats.
Den här gången handlar det om ättlingar till Truls Nilsson (1697–1776), Ingelsträde, Väsby församling.
– Utgivningen av Kullasläkten har gett eko i hela Sverige. Ryktet går och det är många som hört av sig och visat intresse, säger Birgitta Svantesson, ordförande i släktforskarföreningen.
Ja, det är många som vill vara med i Kullasläkten, ”Skånes finaste släkt”.
– Att se boken i tryck är mycket roligt, säger Gunnar Persson, redaktionskommitténs ordningsman och som själv har anor i Kullasläkten.
Det är han som registrerar och lägger in alla uppgifter om Kullasläkten i föreningens dator. Det är mycket som ska kontrolleras innan det går i tryck. Inget får bli fel. I bok nummer fyra handlar det om cirka 17 000 namn (ättlingar, ingifta och deras föräldrar). Många gånger kan det vara rent detektivarbete.

Som stamfader till den stora släkten i Kullabygden räknas Nils Trulsson, som var född omkring 1657 i Svanebäck (Viken) och död cirka 1736 i Kullagården, Brunnby församling. Han var fyrmästare vid Kullens fyr, gift två gånger och hade totalt 13 barn.
– Jag uppskattar att cirka 20 000 Kullaättlingar lever i dag. Det föds i stort sett en ny Kullasläkting varje dag, säger Gunnar Persson.
De tre första barnen (Kirstina, Karna och Anna) med den första hustrun Marna Niklasdotter har i tur och ordning redovisats i de tre första böckerna om Kullasläkten.

I Nils Trulssons andra äktenskap (med Kerstina Andersdotter) blev det tio barn. I nya boken redovisas sammanlagt 7 120 ättlingar till barn nummer ett i denna barnaskara; Truls Nilsson (1697–1776).
Dessutom har Kullabygdens släktforskare redan nu börjat planera för bok nummer fem om Kullasläkten.
– Vi har samlat in ungefär 5 000 ättlingar, säger Gunnar Persson.

Sverker Torstensson.

 Åsa Nilsonne.

Kullasläkten växer, år efter år. Fler och fler personer vävs in i detta gigantiska släktträd. Det tycks aldrig ta slut. Men så har det också under åren varit gedigen släktforskning av olika personer och ett ständigt insamlande av namn, årtal och platser. Målet är att samtliga ättlingar till Nils Trulssons 13 barn ska redovisas i bokform inom en tioårsperiod. Totalt kan det bli åtta böcker.
– Ja, det finns ju ättlingar i hela världen, inte minst i Amerika. Därför ska vi även göra vår hemsida i engelsk version så att alla som söker efter Kullasläkten kan se vad det handlar om, säger Birgitta Svantesson.

Förutom ren information i textform finns det även en hel del bilder (400 porträtt), vilket gör boken ännu mer tilltalande.
– Vi har märkt att det är många som vill vara med i våra böcker, även de som lever i dag. Så här finns även både barn och barnbarn redovisade, säger Birgitta Svantesson.
Birgitta Svantesson valdes som ordförande i Kullabygdens släktforskare år 2000. Två år senare drog arbetet med Kullasläkten igång. Det har nu visat sig bli ett ”evighetsprojekt”.
– Ja, det har blivit en livsuppgift. Men det är mycket positivt. Jag får träffa så många trevliga människor som är intresserade av det vi gör, säger Birgitta Svantesson.
Den första boken i serien om Kullasläkten kom ut 2008.

Mia Skäringer. 

Björn Kjellman.

Några kändisar passerar också revy i bok nummer fyra av Kullasläkten. Här finns till exempel förre ishockeyprofilen Sverker Torstensson (f 1950), bosatt i Jonstorp. Han var på sin tid en av Sverige mest kända spelare (aktiv i bland annat Rögle, Nybro, Södertälje och tyska ligan) – och även en av de tuffaste och mest utvisade i elitserien.
Även Åsa Nilsonne (f 1949, ingift), författare och professor vid Karolinska institutet, tillhör Kullasläkten. Det gör även Percy Nessling (f 1938), som under en period var kommunalråd för Folkpartiet i Helsingborg.

Kända personer i Kullasläkten är även till exempel tv-personligheterna Mia Skäringer (f 1976) och Björn Kjellman (f 1963). Det betyder att även Björn Kjellmans dotter Mirjam Kjellman (som har en av huvudrollerna i årets Julkalender ”Barna Hedenhös”) är en Kullasläkting.

Fakta
Kullasläkten är en av Skånes mest utredda släkter.
Bok nummer fyra av Kullasläkten innehåller 851 sidor och väger 1,9 kg.
Totalt finns 35 500 ättlingar redovisade i de fyra böckerna. Räknar man även ingifta och deras föräldrar blir det sammanlagt 70 000 namn att botanisera i.
Beställning av böcker om Kullasläkten kan ske via föreningens hemsida. Priset på del IV är 400 kronor (för medlemmar 350 kronor). Som av en händelse finns Kullabygdens släktforskare på Höganäs bibliotek söndagen den 1 december klockan 11–15.
På hemsidan finns även en sökbar databas, Kulladatabasen, där man kan se om man är en ”riktig” Kullaättling.

Roland Classon

Publicerad 2013-11-30

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Stor insamling av Kullasläkten (2010)

Kullabygdens släktforskare hemsida