Släktforskning 22 november 2013 • Uppdaterad 8 maj 2015

Släktband – som en god historielektion

Gunilla Nordlund, programledare och producent för det populära radioprogrammet Släktband, här tillsammans med Björn Nitzler, ljudtekniker. Släktband är Sveriges Radios första program om släktforskning och startar sin nya säsong måndagen den 9 december.
Foto: AGNETA JOHANSSON, Sveriges Radio

Släktband drar igång igen. Det första avsnittet sänds i radions P1 måndagen den 9 december. Totalt blir det tio avsnitt.

– Det är jätteroligt att vi får börja sända igen. Vi brinner verkligen för det här programmet. Det är det bästa jag gjort under mina 28 år på Sveriges Radio, säger programledaren Gunilla Nordlund som tillsammans med reportern Elisabeth Renström gör Släktband.
Just att kunna förmedla historier om den lilla människan i historien är en av Släktbands styrkor.
– Vi har ett brett tema den här gången. Det ska handla om människorna, om jorden de ägde, om pengar och om livsvillkoren i det gamla bondesamhället, säger Gunilla Nordlund.

Det första programmet handlar om konkurser, vilket var en stor skam för många personer förr i tiden.
– Vi berättar en historia från Ångermanland, om en fjärdingsman, ett konkursbrev och ett levnadsöde. Det var stor dramatik i familjen och är ett exempel på hur skört samhället var, säger Gunilla Nordlund.

I det andra avsnittet (måndagen den 16 december) lyfter man fram Postens historia med hjälp av ett postrån i Småland 1858, ”det stora poströfveriet”.
– Vi berättar hur några torpare i Högsby socken i Småland rånade postdiligensen i ett vägskäl på vägen mellan Stockholm och Kalmar. På den tiden transporterades sedelbuntarna i stora säckar. Bytet, ett av de största i Postens historia, motsvarar mellan sex och tio miljoner kronor i dagens penningvärde, säger Gunilla.
Historien berättas av en ättling till en av dem som var inblandad i rånet. Hon har tittat i originalprotokollen från Häradsrätten.
– Där finns detaljerade beskrivningar och genom dem syns den lilla människan i ett större sammanhang i historien, säger Gunilla.

Släktband har under åren även satsat på att ge lyssnarna goda råd, till exempel vilka arkiv man som släktforskare kan ha användning för.
– Vi försöker att komplettera våra reportage med tips på arkiv som släktforskarna normalt sett kanske inte använder. Bland annat finns det en hel del olika okända arkiv i Stockholms stadsarkiv, säger Gunilla Nordlund.
Hon nämner konkursdatabasen, som ett exempel. Här är det bland andra Mats Hayen, redaktör och arkivarie vid Stockholms stadsarkiv, som får berätta. Han har ju under hösten blivit känd för svenska folket via tv-programmet ”Vem tror du att du är?”, där han hjälpt flera kändisar att hitta sin släkt.
– I konkursdatabasen finns det rent otroliga levnadsberättelser, det är ett jättespännande material. Det är en sökbar databas för åren från tidigt 1700-tal fram till cirka 1850 i Stockholm. Det är nog många som inte känner till den här möjligheten, säger Gunilla Nordlund.

Det populära radioprogrammet Släktband startade 2004 och har sedan dess fångat radiolyssnarna. Här har man under åren fått en god lektion i svensk historia. Totalt har det blivit över 100 program på tolv säsonger.
– Flera av reportagen bygger på lyssnare som hört av sig. Alla de här idéerna väcker tankar hos oss och leder ofta till intervjuer och reportage. Vi har under åren byggt på ett enormt kontaktnät med goda tips som ligger och gror, säger Gunilla Nordlund.

Släktband sänds under måndagar i P1 med start klockan 10.35. Längden på de olika avsnitten är 25 minuter. Det är repris natten mot tisdag klockan 00.02 och lördagar klockan 12.05. Sista avsnittet den här säsongen sänds den 10 februari.
– Vi upplever att det är ett stort intresse för programmet. Vi fyller vår plats och funktion. Det är till exempel många föreningar som använder oss i studiecirklar. Men vi vet ännu inte hur det blir med nästa säsong. Vi fortsätter gärna, säger Gunilla Nordlund.

Roland Classon

Publicerad 2013-11-22

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Släktband