Släktforskning 23 maj 2013 • Uppdaterad 20 maj 2015

När tillfälligheterna spelar in

Släktforskaren Linda Kvist från Helsingborg, här vid den gravsten på Kropps kyrkogård som de amerikanska besökarna ville veta mera om. Foto: ANDERS BERGGREN

”Vi är från Tucson, Arizona, på genomresa och vill gärna veta lite mer om släkten här.”

Helt plötsligt stannade bilen. Det var ett oväntat besök. Men Linda Kvist, Helsingborg, öppnade dörren när hon förstod att paret hade något att fråga om.
“Jag har skrivit ut en bild från billiongraves och undrar om du vet något om den här graven. Vi är från Tucson, Arizona, på genomresa och vill gärna veta lite mer om släkten här”, sa mannen.
Han visste förstås inte att han ställde frågan till precis rätt person, även om hustrun, som satt kvar i bilen, sa: “Hon är för ung och hon är nog inte intresserad”.
Jodå, Linda Kvist hade svaret. Och sa: “Det är jag som tagit bilden på gravstenen! Och det är jag som publicerat den på billiongraves! Vad vill du veta?”

Linda Kvist har nämligen under senare år lagt in bilder och skrivit in uppgifter via sin iPhone om gravstenar för kyrkogården Kropp, Helsingborg. Allt finns på hemsidan billiongraves.com och här finns en historisk databas med gravstenar från hela världen. Det är fritt att söka.
Mannen från Amerika kom dessutom helt rätt dag eftersom Linda Kvist fått ledigt från jobbet just den här eftermiddagen. Så kan det bli när tillfälligheterna spelar in.
Och så startade en resa i släktforskningens värld. Gravstenen han frågade om är placerad på framsidan av Kropps kyrka, väl synlig och i gott skick.

Nu var det många frågor som skulle redas ut – och det var bråttom eftersom paret sedan skulle resa vidare redan efter några dagar. Ja, allt låter som en saga – men allt är faktiskt sant.
Linda Kvist, som är IT-tekniker, bor nära Kropp kyrkogård och är sedan flera år en mycket hängiven släktforskare. Det är hennes stora hobby. Hon har till och med varit på den stora släktforskargalan i London för några år sedan.

Så här ser Kropps kyrka, Helsingborg, ut.
Här, något till höger om ingången, är den
eftersökta gravstenen placerad.
Foto: ANDERS BERGGREN

Så det blev mycket letande i kyrkböcker på nätet, i olika dokument, i Genealogiska föreningens klipparkiv och till och med lantmäteriets kartor på nätet.
– Jag satt uppe till klockan tre på natten. Tiden går fort när man släktforskar och man vill ju hela tiden veta mer. Och så översatte jag allt till engelska, säger Linda.
Och jodå: hon hittade det mesta – även uppgifter om en del nu levande släktingar, i Helsingborg och Stockholm.
– Någon dag senare blev det också ett besök vid det som finns kvar av Hjortshögs kvarn, där mannens släkt en gång i tiden ägt marken och hade bott. Den är numera inredd som lägenhet och var till salu. Vi var även vid Rosendals slott i Helsingborg, berättar Linda.

John och Elke Reagan, som besökarna från Amerika heter, fick en mängd nya kunskaper om släkten – och en ny släktforskarvän. Ja, det blev även en välsmakande lunch tillsammans. Paret från Amerika bjöd, förstås.
– Tyvärr hann de inte hälsa på hos några släktingar i Helsingborg. Men det får de väl göra nästa gång de kommer. De reste sedan vidare till Tyskland och en stor släktträff. Och så har jag fått mejl om att de är hemma i Arizona igen. De är mycket tacksamma för den hjälp de fått, säger Linda.

På gravstenen i Kropp står namnen Olof Persson (1851–1911) och Johanna Persson (1854–1915), Hjortshög. Johanna (f Andersdotter) var född i Kropps församling, Helsingborg. John Reagan härstammar från Johannas bror Olof Andersson (1847–1915), som redan 1867 utvandrat till Amerika. Där gifte han sig, fick sex barn och när han dog hade han 22 barnbarn. Han var framgångsrik boskapsuppfödare och bodde i Stanberry, Missouri.

Även Olof Andersons äldre bror Bennett Andersson hade i unga år flyttat till Amerika. Han bodde i Sioux City, Iowa.
– Bröderna hade inte träffats på 25 år, men efter en resa till Chicago chansade Olof Anderson på att hans bror bodde kvar i Sioux City. Det blev till slut en lycklig återförening. Bara det är ju en fantastisk historia, säger Linda.
Linda Kvist hittade även, under den intensiva släktforskarjakten, information om en släkting till amerikabesökarna: Albin Reimar (1899–1982), en son till Olof och Johanna Persson. Albin Reimar var uppskattad provinsialläkare i Åmål i många år, framgick av en notis i en tidning.

Linda Kvist är född i Helsingborg. Rötterna finns i Skåne (Farstorp, Vinslöv och Norra Vram), Blekinge (Jämshög och Tving) och Estland, där hennes mormor kommer ifrån.

Roland Classon

Publicerad 2013-05-23

Läs mer:

En vacker dag att minnas (2014)

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

http://billiongraves.com/

Sök på Billiongraves (2011)

Världens största gala i London (2012)

Släktforskargalan drog 17 000 besökare

Gravstensinventeringen