Släktforskning 10 maj 2013 • Uppdaterad 20 maj 2015

Minnet hålls vid liv i ”Nya Sverige”

Så ser jubileumsloggan ut för New Sweden Alliance.

En gång hade Sverige en koloni på USA:s östkust. Det har ingen glömt…

Allt började 1638, för 375 år sedan. Det är visserligen mycket länge sedan – men minnet har vårdats väl. Så därför är det under året stora festligheter i svenskkolonin ”Nya Sverige” i Wilmington, Delaware, USA, inte minst under lördagen den 11 maj då det är kunglig glans och en rad festligheter på programmet.
En av dem som håller i trådarna är Kajsa Haracz. Hon bor i Wilmington och är volontär för en av jubileets arrangörer New Sweden Alliance – men har rötterna i Sverige.
– De flesta som bor här är inblandade i det här firandet. Jag jobbar med pressen för New Sweden Alliance, säger Kajsa.

Fast allt är förstås bara en tillfällighet…
– Jag råkar bara vara en svensk som bor här och hade från början inte tänkt engagera mig så mycket i det här. Men det har blivit ett heltidsprojekt och det är jättespännande. Det är massor av evenemang under hela året, säger Kajsa.

I firandet deltar kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Det betyder också att svenska ambassaden håller i alla kontakter med hovet eftersom det är ett officiellt besök i USA.
– Det blir bland annat en åktur på Christinafloden, besök vid Delawaremonumentet och Old Swedes Church, berättar Kajsa Haracz.

En modern replika av Kalmar Nyckel
(fartyget från 1600-talet förliste) stod klar 1997.
Foto: Andrew Hanna

Men för att ta det lite från början. Den svenska kolonin Nya Sverige låg vid Nordamerikas östkust i de nuvarande amerikanska delstaterna Delaware, Pennsylvania, New Jersey och Maryland. Området var i svensk ägo i 17 år, 1638–1655. Kolonin togs sedan över av Nederländerna och senare av England, men trots detta valde flera av de svenska kolonisatörerna att stanna kvar i området. Det finns ättlingar som bor kvar än i dag, trots att det alltså är 375 år sedan de första svenskarna anlände.
Det tog fyra månader för de två fartygen Kalmar Nyckel och Fågel Grip att segla från Göteborg till Delawareviken, dit man anlände den 23 mars 1638. Ett avtal om markköp slöts några dagar senare med fem hövdingar av indianstammen Lenape.

Den svenska kolonin styrdes under dessa år av drottning Kristina och Karl X Gustav. Nya Sverige, eller New Sweden som den kallades för, förvaltades under de 17 åren av sammanlagt sex guvernörer.
De flesta emigranterna var svenskar, men en stor grupp bland kolonisatörerna var ”skogsfinnar” (som först utvandrat till Sverige och sedan till kolonin). Sverige skickade sammanlagt tolv expeditioner till kolonin.

Svenskarna grundade de första lutheranska församlingarna i Nordamerika. Och det byggdes kyrkor, bland annat Old Swedes Church. Kolonins befolkning växte. Endast ett fåtal svenskar valde att återvända till Sverige. 1655, när holländarna tagit över kolonin, bestod Nya Sveriges befolkning av cirka 400 personer. Vid 1700-talets början beräknades den svensk-finska befolkningen bestå av cirka 1 200 personer. Kulturarvet hölls vid liv.
– Minnet av Sverige lever kvar bland befolkningen i Delaware. Det finns flera monument som berättar om en tid som varit, säger Kajsa Haracz.
En modern replika av Kalmar Nyckel (fartyget från 1600-talet förliste) stod klar 1997.

Här är minnesmärket Delawaremonumentet,
utfört av Carl Milles. Foto via New Sweden Alliance

Staden Wilmington hette från början Fort Christina (efter den svenska drottningen) och här finns sedan 1938 en park (Fort Christinaparken) med minnesmärket Delawaremonumentet, utfört av Carl Milles. Monumentet avtäcktes den 27 juni 1938 i närvaro av kronprinsessan Louise, prins Bertil och USA:s president Franklin D Roosevelt. Och vid 350-årsjubileet 1988 närvarade det svenska kungaparet.

Nu är det åter en stor samling av personligheter vid de olika arrangemangen i Wilmington och Philadelphia. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia är hedersgäster liksom Eero Heinäluoma, talman i Finlands riksdag. Ambassadör Jonas Hafström deltar. Flera av ättlingarna till kolonisatörerna är på plats, liksom representanter för indianstammen Lenape.
– Och eftersom Wilmington är en vänort till Kalmar är Kalmars kommunalråd Johan Persson på plats som en av många gäster. Ett 20-tal sponsorer är inblandade. Men framför allt är det en stor familjedag för alla som vill vara med och fira, säger Kajsa Haracz.

Dalahästen – en symbol för Sverige. Här är
familjen Haracz på Skansen; Rich, Kajsa samt
barnen Lukas, Jane och Maja. Kajsa Haracz,
som har rötter i Sverige, är en av volontärerna
vid jubileet för ”Nya Sverige”.

Jubileumsmiddagen blir säkert minnesvärd, på alla sätt:
– Det har varit stor debatt på Facebook vilken klänning jag ska ha på mig. Men det blir min Hedemora-dräkt, min familj kommer därifrån.
Kajsa Haracz är senior account executive på pr-byrån ab+c och arbetar mest med mediefrågor inom hälso- och sjukvården. Hon är född i Minnesota, uppvuxen i Sollentuna, men har nu bott i Amerika i 23 år, är amerikansk medborgare (pappan är amerikan), gift med Rich Haracz (från Philadelphia) och har tre barn; Jane, Maja och Lukas.
– Jag känner mig som svensk och vårdar den svenska kulturen, inklusive Ikea och Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, där vi också har varit. Jag håller de svenska traditionerna vid liv. Mina föräldrar bor numera i Rånäs norr om Stockholm, säger Kajsa Haracz.

Elisabeth Thorsell, expert
på emigrantforskning.

En av Sveriges största experter på emigrantforskning är Elisabeth Thorsell, Järfälla. Hon har varit i Philadelphia flera gånger (där det finns en livaktig släktforskargrupp) och i det historiska området kring Delaware, bland annat som föredragshållare.
– Det är föreningen Swedish Colonial Society som håller reda på ättlingarna. Allt är tack vare historikern och släktforskaren Peter Stebbings Craig, som via folkräkningen 1693 samlat in all data om kolonisatörerna. Själva arkivalierna, ett omfattande material, för Nya Sverige finns på Landsarkivet i Uppsala, säger Elisabeth Thorsell.

Varken Kajsa Haracz (ett kusinbarn till Elisabeth Thorsells man) eller Elisabeth Thorsell är dock ättling till någon av de som kom till Amerika 1638. Fast Elisabeth Thorsell har en koppling till en av de tidiga guvernörerna:
– Jag är släkt med Karin Papegoja, som var syster till Johan Papegoja, som var ställföreträdare för Johan Prinz…

Roland Classon

Publicerad 2013-05-11

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Storslaget jubileum med kunglig glans

Museum i Philadelphia med svensk historia (2013)

http://www.375th.org/

http://www.kalmarnyckel.org/

http://www.americanswedish.org/

http://www.oldswedes.org/

http://colonialswedes.org/