Släktforskning 13 april 2013 • Uppdaterad 20 maj 2015

Museum i Philadelphia med svensk historia

Så här ser det ut vid entrén till American Swedish Historical Museum, Philadelphia. Foto: Josephine Alvén

Det har kommit ett bra tips för de som vill veta mer om den svenska emigrationen till Amerika.

De flesta tänker kanske mest på att de som utvandrade från Sverige kom till Ellis Island i New York och på alla svenskar som bosatte sig i Chicago. Men det finns även ett relativt okänt museum med svensk anknytning – i Philadelphia. Det heter American Swedish Historical Museum.
Här har Josephine Alvén, 24, från Höganäs, varit och därmed fått veta mer om den gamla svenska invandringen till USA. Ja, hon passade helt enkelt på att få en extra dos kulturell upplevelse när hon var i Philadelphia och hälsade på hos en före detta studiekamrat.
– På det här museet finns det mycket för den som gillar sitt svenska arv och ursprung. Här finns även ett stort bibliotek och en hel del tidningar med svenskanknytning, säger Josephine.

Broschyren om American Swedish
Historical Museum finns på svenska.

Hon tog förstås även med några intressanta broschyrer hem till Sverige från museet i Philadelphia. Här finns det en hel del god information (på svenska!) för den som är intresserad.
Det var i höstas som Josephine Alvén gjorde resan till Amerika. Kompisen som hon besökte heter Rachel Reed och de träffades första gången för några år sedan då de studerade hebreiska i Israel tillsammans.
Josephine Alvén läser numera nationalekonomi vid Lunds universitet. Hon är även kontaktperson för Unicef Helsingborg.

Men för några månader sedan gjorde hon alltså en spännande flygresa till Philadelphia.
– Så när min kompis jobbade under dagarna passade jag på att besöka några museer, bland annat American Swedish Historical Museum. Det låg i slutänden av en tåglinje, det tog 20 minuter att resa dit, men det var värt besväret, säger Josephine.
Byggnaden som museet är inrymt i är pampigt och ser inbjudande ut.
– Utställningen består av två våningar. Tanken är att de som har svenska förfäder ska känna igen sig och hitta sina rötter, säger Josephine Alvén.

Rachel Reed och Josephine Alvén (till höger)
med guide utklädd till Thomas Jefferson
(president i USA 1801–1809) vid Independence
Hall i Philadelphia.

Varje rum i museet är utformat som ett minimuseum med ett tema tillägnat svenska bedrifter inom ett speciellt område. Här kan man till exempel lära sig mer om Alfred Nobel (1833–1896) och Nobelpriserna, om Fredrika Bremer (1801–1865), Selma Lagerlöf (1858–1940) och operasångerskan Jenny Lind (1820–1887), ”Den svenska näktergalen”, som gjorde stor succé under en Amerikaturné 1850.
Självklart har den svenske uppfinnaren John Ericsson (1803–1889) ett eget rum.
– Det finns även utställningar om konst, design, kultur och historia, om svenska traditioner och ett Chicagorum, berättar Josephine Alvén.

 

Alfred Nobel och Selma Lagerlöf.

 

Jenny Lind och John Ericsson.

Philadelphia är en mycket historisk stad. Här, i Independence Hall, undertecknades USA:s självständighetsförklaring den 4 juli 1776. Och det var här USA:s konstitution antogs den 17 september 1787.
För staden var Benjamin Franklin (1706–1790) en viktig person. Han bosatte sig i Philadelphia 1726, startade en tidning, grundade Amerikas första offentliga bibliotek och tog initiativ till det första offentliga sjukhuset. Han var även vetenskapsman (uppfann åskledaren), politiker och diplomat.

Philadelphia ligger i delstaten Pennsylvania. Det var hit svenska, holländska och brittiska kolonisatörer anlände under 1600-talet. Den första svenska expeditionen nådde fram till Delawarefloden på våren 1638 (med skeppet Kalmar Nyckel) och här etablerades en svensk handelsplats och bosättning. Kolonin ”Nya Sverige” omfattade dagens Philadelphia, men kontrollen av området togs senare över av holländare och engelsmän.
– Utställningen om svenskarna som kom till Amerika på 1600-talet är mycket bra och underhållande, säger Josephine Alvén.

Museet (på Pattison Avenue) grundades 1926, då USA firade sitt 150-årsjubileum. Officiellt öppnade det 1938 i samband med 300-årsjubileet av Nya Sverigekonlonin. En av grundarna var historikern och författaren Amandus Johnson (1877–1974), som även var medgrundare till Swedish Colonial Society, en förening som verkade för att underlätta släktforskning om svenska anfäder. Johnson var född i Långasjö (Emmaboda) i Småland, inte långt från Vilhelm Mobergs födelsebygd.

Gå gärna in på den innehållsrika hemsidan för American Swedish Historical Museum och botanisera om den svenska utvandringen.

Roland Classon

Publicerad 2013-04-13

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

American Swedish Historical Museum

Philadelphia Museum of Art

Alfred Nobel och hans rötter (2007)

Jenny Lind Sällskapet

Selma Lagerlöf-sällskapet

John Ericsson Sällskapet

Fredrika Bremer Förbundet