Släktforskning 29 januari 2013 • Uppdaterad 22 september 2016

Släktföreningen som värnar om kunskapen

  

Carl von Linné (1707–1778) och hans hustru Sara Lisa von Linné (1716–1806).  Porträtt målat av Johan Henrik Scheffel (1739).

Nu finns det en släktförening som vet allt om ättlingarna till Carl von Linné (1707–1778).

Många av ättlingarna till den store botanikern träffades under den stora festen i Uppsala för drygt fem år sedan. Det var då 300 år sedan Carl von Linné föddes. Behovet av en släktförening diskuterades och två år senare, den 30 maj 2009, bildades Släktföreningen Carl von Linné.
– Det är roligt att lära känna varandra lite mer, säger Inga Ljungquist, Lund, som är kassör och sekreterare i släktföreningen.
Det är hon som håller i utskick och kallelser. Och det har under de senaste åren varit ett flertal träffar i Linnés anda, bland annat en guidad tur i Linnés fotspår, längs en av Linnéstigarna i utkanten av Uppsala, besök på Hagströmerbiblioteket i Solna, där bibliotekets chef Olof Hagelin förevisade rariteter och visade runt, och släktmöten på Linnés Hammarby och vid Linnés gård Sävja, Uppsala.
– Syftet med släktföreningen är att hålla kunskapen vid liv om Carl von Linné. Det finns alltid mycket att lära. Vårt mål är att ha ett släktmöte vartannat år, säger Inga Ljungquist, som är lärare vid Högskolan i Kristianstad och undervisar i ”kunskap om komplementär medicin – att möta patientens frågor”.

Carl von Linné föddes den 23 maj 1707 i Råshult, Stenbrohult socken, Kronobergs län, Småland (döpt som Carl Linneaus). Han blev med tiden en av Sveriges mest kända vetenskapsmän och naturforskare, adlad 1757. Han avled den 10/1 1778 i Uppsala och är begravd i Uppsala domkyrka.
Carl von Linné var gift med Sara Lisa Moraea (1716–1806) och fick sju barn. Det finns inte längre någon som heter von Linné i efternamn. Den sista som bar detta adliga namn var Linnés ogifta dotter Lovisa, som dog 1839. Och den ende vuxne sonen Carl var ogift, så det är tack vare döttrarna Lisa Stina (1743–1782) och Sophia (1757–1830) och deras döttrar som det nu finns en släktförening.

Lisa Stina von Linné (1743–1782),
dotter till Carl von Linné.

Sophia von Linné (1757–1830),
dotter till Carl von Linné.

För många av medlemmarna i dag handlar det om att vara ättling i sjunde generationen.
– Carl von Linné är min farmors mormors mormors far, säger Inga Ljungquist.
Hon har ”vuxit upp” med Linné.
– Jag tillbringade somrarna på Linnés Sävja fram till 1964, gården tillhörde då min farmor och hennes syskon. Jag bodde vid den tiden i Uppsala och för mig är han väldigt levande. Jag har känt honom hela tiden, säger hon.

Den nybildade släktföreningen har haft god hjälp av Roland Moberg, docent vid Uppsala universitet, som inför jubileet 2007 samlade namn och adresser till Linnéättlingarna. Det blev en omfattande släktutredning. Och det har tidigare publicerats två utredningar om ättlingarna i Svenska Linnésällskapets årsskrift (1919, av Matts Floderus och Carl Forsstrand) och 1979–1981, av Birger Strandell). Men det har aldrig tidigare funnits en officiell släktförening.

Nu ska allt läggas in i en databas. Totalt finns det drygt 500 ättlingar i släktsammanställningen, varav cirka 400 lever i dag.
– Det är Astrid von Rosen, Solna, som tar hand om den här uppgiften. Vi har köpt ett datorprogram och det gäller att uppdatera allt om ättlingarna, säger Inga Ljungquist. Det finns ju även nya släktingar som ska skrivas in i databasen.
Målet är även att det ska bli en hemsida, möjligen tas det ett beslut om detta vid årsmötet i Uppsala den 19 maj.
– Det kan bli en hemsida som dels är öppen för allmänheten, men att vissa delar enbart är för medlemmarna i föreningen. Vi har ju även ett bra samarbete med Svenska Linnésällskapet om Linnés verk och gärningar, säger Inga Ljungquist.

Drottning Silvia, den japanske kejsaren Akihito,
kejsarinnan Michiko och kung Carl XVI Gustaf i maj 2007
med anledning av Carl von Linnés 300-årsjubileum.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Flera ättlingar till Carl von Linné finns i nordvästra Skåne, bland andra Jan von Post, Båstad. Han var med vid jubileet 2007 och även vid besöket i Hagströmerbiblioteket (som rymmer omkring 35 000 volymer).
– Här finns fantastiskt fina publikationer av Linné i original, bland annat den mycket sällsynta första upplagan av Systema Naturae från 1735, säger Jan von Post.
Så berättar Jan von Post att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tog med sig det exemplaret vid ett besök till Japan hos kejsaren Akihito och hans hustru kejsarinnan Michiko för några år sedan.
– Det var en artighetsvisit i kejsarens palats i Tokyo och kejsaren, som har stort intresse för Carl von Linné, fick bläddra i detta praktverk, säger Jan von Post. Kejsarparet var ju även i Uppsala vid jubileet 2007.

Det finns ättlingar till Carl von Linné i många länder, förutom Sverige bland annat USA, Kanada, Nya Zeeland, Finland och Österrike.
Även den kände musikern Kalle Moraeus (f 1963), Orsa, har anknytning till Linnésläkten, via Carl von Linnés hustru Sara Lisa Moraea. Hennes far Johannes Moraeus (1672–1742) var stadsläkare i Falun och på sin tid en av Dalarnas rikaste män. Det var Sara Lisas farfar Johan Moraeus som tog efternamnet Moraeus efter Mora socken.

Ordförande i Släktföreningen Carl von Linné är Lars Beskow (arkitekt), Lidingö. Vice ordförande är Tomas Tullberg (fil. mag. i historia), Stockholm. Ledamot i styrelsen är också Gerd Strandell (civilingenjör), Stockholm.

Roland Classon

Publicerad 2013-01-29

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Hagströmerbiblioteket Solna