Släktforskning 27 december 2012

Här är den nya arenan för migrationsforskning

Forskarsalen på Utvandrarnas hus i Växjö har flyttat till Emigranternas hus i Göteborg. Här finns det nu stora möjligheter för den som vill veta mer om sina släktingar. Foto: Jan Sylvan/ Emigranternas hus

Utvandrarnas hus i Växjö är inte längre vad det varit. Släktforskarna är utslängda. Och Lars Hansson, chefen för Svenska Emigrantinstitutet, jobbar nu med andra utmaningar.

Det har varit mycket turbulens kring Svenska Emigrantinstitutet under de senaste åren. Forskarsalen är numera stängd på Utvandrarnas hus i Växjö och besökarna lyser med sin frånvaro. Den upplysning man får på hemsidan är, kortfattat: ”Vi tar dock fortfarande emot forskningsuppdrag och svarar på allmänna förfrågningar om emigration via e-post eller brev. Besökare till arkiv och bibliotek (obs! ej släktforskning) är välkomna efter tidsbokning.”

De goda åren då busslaster med turister kom till Utvandrarnas hus på Vilhelm Mobergs gata i Växjö är över. I drygt 40 år har det varit ett välbesökt mål. Många personer från Amerika kom och sökte sina rötter. Nu har Kulturparken Småland AB (som ägs av Landstinget Kronoberg och Växjö kommun) tagit över all utställningsverksamhet.
– Vårt varumärke är stört. Det finns inga förutsättningar för samarbete längre. Utvandrarnas hus har blivit en övningslokal för musiker. Det är utställningar om allt annat än utvandring: tatueringar och vampyrer, säger Lars Hansson.

Svenska Emigrantinstitutet står inför en ny utmaning. Det arbetas intensivt för att öka tillgängligheten, inte minst digitalt.
– Och vi skapar pedagogik för hur skolorna ska använda vårt material, säger Lars Hansson.
Lars Hansson beklagar den uppkomna situationen.
– Tyvärr har det blivit så här. De finns ju bra förutsättningar i Småland, med tanke på den historiska utvandringen och allt kring Vilhelm Moberg.

Så här ser det ut vid entrén för
Emigranternas hus i Göteborg,
den nya arenan för migrationsforskning.

Foto: James Zehm/ Emigranternas hus

Nu hänvisas de intresserade besökarna till Emigranternas hus i Göteborg och till Karlskrona, där man nyligen har öppnat en filial. Det blir även en satsning på museet Glass Factory i Boda, Emmaboda kommun.
– Det lär bli fler platser. Jag tror även på Karlshamn och Olofström.
Svenska Emigrantinstitutet är även delägare i emigrantdatabasen EmiWeb, som administreras av Sverige Amerika Centret i Karlstad.
– Vi är där intresset finns och det tycks vara överallt utom i Växjö. Utvandring har blivit en boom i andra länder, bland annat finns det två sevärda museer i Tyskland: Ballinstadt i Hamburg och Deutsches Auswandererhaus i Bremerhaven, säger Lars Hansson.  Museet i Bremerhaven är mycket framgångsrikt.

För Svenska Emigrantinstitutet handlar det nu om många olika projekt, snabbproducerade forskningsbaserade utställningar. Utställningarna (text och bild) görs med hjälp av en reklambyrå i Eksjö.
Lars Hansson är dock sällan på Utvandranas hus i Växjö, är mycket på resande fot.
– Vi har samarbete med flera olika organisationer. Och jag har ju en laptop och kan egentligen sitta var som helst och jobba, säger Lars Hansson.

Så här ser det ut i Emigranternas hus i Göteborg.
Foto: James Zehm/ Emigranternas hus

Den stora satsningen görs i Göteborg. Emigranternas hus, som ligger i Tullhuset vid hamnen, är den nya stora svenska arenan för migrationsforskning. Hit har även personal från Utvandrarnas hus i Växjö flyttat. Här finns det stora möjligheter i forskarsalen.
– Det är Göteborg som gäller nu. Det kan bli ett besöksmål av internationell klass, säger Lars Hansson.

Men kanske blir det en utställning i Helsingborg så småningom.
– Tanken är att presentera migrationen mellan Sverige och Danmark. Det finns mycket att berätta. Och det skulle ju även intressera danskarna. Dunkers kulturhus hade varit en bra lokal för detta, säger Lars Hansson.

Lars Hansson har ett fyraårigt chefsförordnande till och med sommaren 2013. Stiftelsen Svenska Emigrantinstitutet grundades 1965. Avtalet med Kulturparken Småland AB är till och med 2015.

Roland Classon

Publicerad 2012-12-27

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Svenska Emigrantinstitutet

Emigranternas hus

Kulturparken Småland AB

Sverige Amerika Centret

Deutsches Auswandererhaus

Ballinstadt i Hamburg