Släktforskning 5 november 2012 • Uppdaterad 15 mars 2015

Okänd fader blir sökbar i databas

Berit Aronsson vill ha mer hjälp
med databasen ”oäkta barn”.
Foto: Roland Classon

Projektet ”Oäkta barn”, som drivs av Skånes Genealogiska förbund och Landsarkivet i Lund, går framåt – men det tar sin tid att samla in alla namn i databasen.


Det är Berit Aronsson som är samordnare i projektet och hon efterlyser nu fler som kan och vill hjälpa till med detta angelägna arbete.
– Detta kommer att bli ett fantastiskt bra hjälpmedel för alla släktforskare, säger Berit Aronsson. Och jag hoppas att det även blir en cd-skiva.
Projektet handlar i första hand om åren från omkring 1670 till 1917.
– Hittills har vi matat in uppgifter om 23 800 oäkta barn i databasen. Det handlar till största delen om Villands, Ingelstads och Torna härader, men det läggs även in uppgifter från bland annat nordvästra Skåne, berättar Berit Aronsson.

Det som senast matats in i databasen är närmare 6 000 uppgifter från Lunds domkyrkoförsamling.
Det som är aktuellt just nu är att hämta uppgifter ur domböckerna och det handlar bland annat om saköreslängder och stämningslistor. Man går även igenom absolutionslängderna ur kyrkoarkiven.
– Vi pusslar sedan samman dessa uppgifter med uppgifterna ur födelseböckerna och redan nu har vi lyckats få en del okända fäder och även mödrar att bli kända, säger Berit Aronsson.

Målet är att man som släktforskare sedan ska kunna söka i detta material och eventuellt få svar på sina frågor om den okände fadern.
Berit Aronsson visade databasen ”Oäkta barn” för allmänheten under SGF:s 75-årsjubileum i Lund för en tid sedan. Databasen för ”Oäkta barn” är dock ännu inte tillgänglig för allmänheten.
– Men ju fler som hjälper till desto fortare blir den färdig, säger Berit Aronsson.

Roland Classon

Publicerad 2012-11-05

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Skånes Genealogiska förbund

Landsarkivet i Lund