Släktforskning 16 oktober 2012 • Uppdaterad 15 mars 2015

Släktforskarna hyllades i Lund

Roger Lönnebjer, ordförande i Skånes Genealogiska förbund, här tillsammans med Jan Nilsson, ordförande i DIS syd, som delar lokal i Arkivcentrum Syd i Lund. Foto: Roland Classon

Det blev ett åtta timmar långt 75-årsjubileum med Skånes Genealogiska förbund under lördagen. Arrangemanget hölls i Arkivcentrum Syd i Lund och det blev en lyckad tillställning med god tillströmning av besökare.
Det var många som ville fira och som alltid presenterades det en del nyheter för släktforskarna. Under förmiddagen var det öppet för allmänheten med en rad föreläsningar och utställningar. Det var även välfyllda bokbord, visning av olika databaser, bland annat DDSS (Demografisk databas södra Sverige), det så kallade ”knektregistret” och projektet ”oäkta barn”.

Under tre timmar på eftermiddagen var det fortsatt jubileum med speciellt inbjudna. Roger Lönnebjer, ordförande i Skånes Genealogiska förbund, höll ett välkomstanförande där han betonade vikten av föreningslivet och de sociala kontakterna.
– Det är vi som formar framtiden, tillsammans med medlemmarna, sa Roger Lönnebjer.
Flera föreningar och organisationer uppvaktade med gåvor, bland andra Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening via ordföranden Gunilla Persson Aretoft. Landsarkivet i Lund uppvaktade genom t f avdelningschef Göran Kristiansson, som önskade ett fördjupat samarbete med SGF.

Skånes Genealogiska förbund har sitt kansli i Arkivcentrum Syd och till sommaren har Landsarkivet i Lund förhoppningsvis flyttat hela sin verksamhet från Dalbyvägen till Arkivcentrum Syd.
Barbro Stålheim, ordförande i Sveriges släktforskarförbund, höll ett innehållsrikt anförande om hur förbundet arbetar. Här är det mycket på gång – och framtiden ser ljus ut.
– Intresset för släktforskning har ökat, mycket tack vare ”Vem tror du att du är?”, serien ”Allt för Sverige”, där förra säsongens sista program sågs av 1,3 miljoner personer, och radioprogrammet ”Släktband”. Nu gäller det bara att vi inom släktforskarrörelsen tar vara på det stora intresset, talar om att vi finns och vad vi har att erbjuda, förklarade Barbro Stålheim.

Under lördagen släpptes även en jubileumsskrift på 96 sidor.

Så här ser framtidan ut på den innehållsrika
jubileumsskrift som Skånes Genealogiska
förbund nu gett ut.

Roland Classon

Publicerad 2012-10-16

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Skånes Genealogiska förbund

Landsarkivet i Lund

DDSS Demografisk databas södra Sverige