Släktforskning 15 oktober 2012 • Uppdaterad 15 mars 2015

Helt plötsligt samlades släkten

Så här såg det ut när ättlingar till Karl och Ida Lundblad träffades i Helsingborg för en tid sedan.
Bakre raden från vänster: Stig Lundblad, Per Johansson, Pia Persson (f Andersson), Mia Paulsson, Siv Paulsson (f Brandt), Alva Edvinsson, Stina Jörsmar (f Lundblad), Bo Edvinsson, Ingrid A Andersson (f Lundblad), Irene Lundblad, Kjell Lundblad, Kerstin Lundblad, Stefan Stockhausen, Cecilia Lundblad, Sven Lundblad, Anne-Marie Lundblad, Inger Gustavsson, Annelie Gustavsson, Ronny Gustavsson, Margit Nilsson, Anders Frick, Birgitta Frick (f Nilsson) och Ebba Johansson (f Brandt).
Främre raden från vänster: Majken Lundblad (f Nyström), Arne Johansson, Paul Paulsson, Åsa Skogås (f Jörsmar), Annika Tomberg (f Jörsmar), Christel Hansson (f Lundblad), Annika Jarnbjer (f Nilsson), Tomas Andersson, Carina Lundblad, Peter Lundblad, Helen Lundblad och Göran Lundblad.
Foto: Jan Kivisaar

Det behövdes inte så mycket för att få den stora släkten att komma till Dunkers kulturhus. Och efter en god fika på Fahlmans konditori har det nu knutits nya värdefulla släktband.

Det är inte så ofta ättlingar till Karl Lundblad (1869–1961) och Ida Lundblad (1872–1945) från Hjärnarp i nordvästra Skåne träffas. Senast var för närmare 50 år sedan. Men så – i samband med ”Samtal på Dunkers” – blev det av.
Ja, helt plötsligt har Per Johansson, Helsingborg, som leder ”Samtal på Dunkers”, blivit intresserad av sina rötter i nordvästra Skåne. Och när han framförde sitt önskemål till sin mor Ebba Johansson tog det inte lång tid förrän släkten hade samlats.
– Vi bor nära varandra, men träffas sällan. Så vi tog kontakt med min mammas kusin Stig Lundblad och så var det hela igång. Han kan det mesta om vår släkt, säger Per Johansson. Men jag hade aldrig träffat honom tidigare.

Det gick fort att samla släkten. Bara på några månader hade närmare 40 personer tackat ja. Släkten bjöds in till Dunkers kulturhus. Den här lördagen var det konstnären, artisten och skådespelaren Lasse Åberg som samtalade med Per Johansson. Och efteråt bjöds det på välsmakande fika med kaffe och tårta på Fahlmans konditori. Alla fick presentera sig. Och det tittades i gamla fotoalbum. Det blev en fantastisk dag. Till och med solen lyste.
– Jag har givetvis tidigare träffat en del av mina släktingar, bland annat min mammas syster Siv och mina kusiner Paul Paulsson och Mia Paulsson (som sjunger i kören i Kungliga Operan i Köpenhamn), säger Per.

Nu hann förstås inte alla prata med varandra. Tiden gick fort.
– Men jag fick bland annat ett intressant samtal med Margit Nilsson, som är dotter till min mormors syster, berättar Per.
Släktgrenen på sin mammas sida har Per Johansson inte haft så stor kunskap om.
– Min längtan att få känna till min släkt på min mammas sida har växt fram under senare tid. Jag har haft ganska bra kontakt med min pappas släkt. Men på mammas sida har det varit en ”vit fläck”. Så det var jättetrevligt att få träffa dem. Jag försöker nu hitta en gemensam nämnare, letar efter karaktärsdragen.
– Och jag har verkligen inte blivit avskräckt i min släktforskning, säger han.

Per Johansson har börjat
få ordning på sin stora släkt.
Foto: Stefan Ed

Per Johansson är född 1957 i Klippan, är jurist och socionom. Han är son till Arne Johansson (f 1931) och Ebba Johansson (f 1931, född Brandt), som alla har stort engagemang i Föreningen Norden.
Arne Johansson växte visserligen upp i Klippan, men har rötter i Småland. På den släktgrenen är Per Johansson bland annat kusin med Christer Fermvik, mångårig styrelseledamot i HIF.
– Min pappa och hans mamma var syskon, berättar Per Johansson.

Stig Lundblad (f 1937) är före detta moderat kommunalråd i Bjuv och har en rad olika uppdrag. Bland annat är han engagerad i Rotary i Åstorp.
Stig Lundblad har många goda minnen av sin farmor och farfar.
– Jag har träffat båda. Farfar blev nästan 92 år. Han hade ett hemman i Rössjöholm och drev ett byggnadsföretag. Jag minns att vi besökte farfar regelbundet när han kom till ålderdomshemmet, säger Stig Lundblad.

Karl Lundblad (1869–1961) och Ida Lundblad (1872–1945)
är båda födda i Hjärnarp, gifte sig 1897, fick 13 barn och har
i dag många ättlingar. Foto via Lennart Jörsmar

Karl och Ida Lundblad fick 13 barn.
– Ett av barnen är fortfarande i livet och bor i Kanada, säger Stig Lundblad, som är gift med Majken, har fyra barn och tio barnbarn.
Karl Lundblad var född 13 november 1869 i Hjärnarp, död 24/4 1961 på ålderdomshemmet i Rössjöholm. Han var då skriven i Tåssjö, Munka Ljungby. Karl Lundblad gifte sig den 29 mars 1897 med Ida Ekelund, född 2 april 1872 i Hjärnarp. Vid sin död 14 september 1945 bodde hon i Björnabolet och var skriven i Tåssjö församling. Karl och Ida Lundblad är begravda på Hjärnarps kyrkogård.

Roland Classon

Publicerad 2012-10-15

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Föreningen Norden, Helsingborg

Dunkers kulturhus, Helsingborg