Släktforskning 17 september 2012 • Uppdaterad 15 mars 2015

Så blir gravarna sökbara på nätet

Nu inventeras gravarna. Uppgifterna matas in i en databas och görs sökbara. Foto: Roland Classon

Det pågår ett stort arbete i det tysta inom släktforskarrörelsen. Det heter Gravstensinventeringen och har pågått i 35 år.

Nu matas det in uppgifter och bilder i en databas i en rasande fart. Den som håller i trådarna är Anna-Lena Hultman, projektledare i Sverige släktforskarförbund.
– Just nu finns det närmare 121 000 personer och drygt 55 000 gravar sökbar i databasen för Gravstensinventeringen, säger Anna-Lena Hultman.
Det är många, både privatpersoner och föreningar, som går omkring på kyrkogårdarna i Sverige och fotograferar och registrerar gravstenar. Och det är ju numera ganska enkelt om man har en digitalkamera.
– Det får ta den tid det tar, men det är ett mycket angeläget och viktigt projekt. Och det är till nytta för alla, säger Anna-Lena Hultman.

Vid årsskiftet räknar hon med att det ska finnas 200 000 sökbara poster i databasen.
– Målet är att alla gravar på alla kyrkogårdar i Sverige ska fotograferas, vilket ju blir flera miljoner sökbara gravar. Det handlar om ett värdefullt kulturarv, säger Anna-Lena Hultman.
Rådet hon ger är att ge sig ut med kameran nu i höst och fotografera gravstenar.
– Gravstenarna försvinner ju efter hand, så därför är det extra värdefullt. Ta så många bilder som möjligt, uppmanar Anna-Lena Hultman.

Anna-Lena Hultman.

Släktforskarförbundet håller även aktivt på med det material som finns sedan tidigare. Här finns uppgifter med text och bild. Det handlar om cirka 62 000 gravstenar som nu görs digitalt sökbara.
– Detta sker genom ett arbetsmarknadsprojekt. De som jobbar med detta får foto och blanketter av mig i en fil. Och går det som vi tänkt är det mesta av det äldre materialet inlagt i databasen vid årsskiftet, säger Anna-Lena Hultman.
Dock retar sig Anna-Lena Hultman på att de gravstenar som inte har någon gravrättsinnehavare plockas bort av kyrkogårdsförvaltningarna.
– Det är förödande och i många fall helt onödigt. Jag försöker få hembygdsföreningarna att agera mer, att protestera. Det är en ren kulturförstörelse. Och vad gör Riksantikvarieämbetet?

Men Anna-Lena Hultman levererar även en positiv och intressant nyhet i Gravstensinventeringen. Den som vill kan nu även söka bland internationella gravar, främst från USA.
– Hittills finns det 12 000 poster inlagda. Det är de gravar vi fotograferat under våra resor med SwedGenTour under senare år, säger Anna-Lena Hultman. Vi har fotograferat av 10 000 gravar och här finns många unika uppgifter som inte går att finna någon annan stans.

Den sökbara databasen för Gravstensinventeringen finns på Sveriges släktforskarförbunds hemsida Rötter. Här går det även att se vad som är inlagt under det senaste dygnet.
– Vi har väldigt goda sökmöjligheter i vår databas. Vårt syfte är att bevara minnet av personerna och gravarna, säger Anna-Lena Hultman.

Roland Classon

Publicerad 2012-09-17

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Gravstensinventeringen

Guldgruva för släktforskarna

Alla ska få ett namn i ny version