Släktforskning 17 september 2012 • Uppdaterad 15 mars 2015

Guldgruva för släktforskarna

Tack vare en ny dvd om vilka som är begravda
i Sverige kan vi få veta mer om våra förfäder.

Det har kommit ut en ny version av dvd:n Begravda i Sverige.

Den innehåller 6,5 miljoner poster från 3 000 kyrkogårdar.
– Jag har arbetat med den här dvd:n i åtta månader och haft en intensiv kontakt med de olika kyrkogårdsförvaltningarna runt om i landet, både via mejl och telefonsamtal, säger projektledaren Carl Szabad.
670 av totalt 800 kyrkogårdsförvaltningar har ställt upp och lämnat information till den här dvd:n.
– 95 procent av det som finns digitalt registrerat av förvaltningarna finns med på dvd:n. Det är fascinerande att kunna få in så mycket material, säger Carl Szabad.

Det finns många sökmöjligheter på dvd:n (till exempel förnamn, efternamn, födelsedatum, dödsdatum, begravningsort och yrke).
– Men det går även att söka bland 900 kartor från kyrkogårdarna där man kan se i vilka kvarter personen är begravd, säger Carl Szabad.
Det går även att se vilka personer som är begravda i samma grav och på så vis få fram släktförhållanden. Man kan även se urval av enskilt kvarter och avdelning på kyrkogården. Några gravrättsinnehavare finns dock inte med, av sekretesskäl. Vill man veta mer går det att trycka på knappen OM och få mer information om vad dvd:n innehåller.

Carl Szabad.

Den första versionen av Begravda i Sverige kom för fyra år sedan. Nu är ytterligare 1,2 miljoner poster inmatade och sökbara. Så visst blir den nya dvd:n en guldgruva för alla släktforskare.
– Och även kyrkogårdsförvaltningarna har ju glädje av dvd:n. Det har varit många positiva tongångar under arbetets gång, säger Carl Szabad.
Det finns uppgifter om begravda på dvd:n fram till och med juni 2012. Flest poster är från 1900-talet, cirka 5,2 miljoner. Men det finns till exempel även uppgifter om nio gravar från 1500-talet och drygt 100 gravar från 1600-talet.

Det avancerade sökprogrammet för Begravda i Sverige har skapats av Johan Gidlöf, enhetschef vid Stockholms stadsarkiv.
Begravda i Sverige 2 ges ut av Sverige släktforskarförbund och kan beställas via förbundets hemsida och dess bokhandel (här finns ett rikt utbud av böcker, cd och dvd). Medlemspris för dvd:n Begravda i Sverige 2 är 495 kronor.
Om det blir någon version 3 av Begravda i Sverige är oklart.

Roland Classon

Publicerad 2012-09-17

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Så blir gravarna sökbara på nätet

Alla ska få ett namn i ny version