Släktforskning 2 mars 2012 • Uppdaterad 15 mars 2015

Rotemannen – fantastiskt hjälpmedel

Rotemannen, en dvd, har producerats
av Stockholms stadsarkiv.

Den nyligen utgivna dvd:n Rotemannen blir ett fantastiskt hjälpmedel för alla släktforskare.


Totalt innehåller skivan 4,7 miljoner poster.
Sökmöjligheterna är stora.
Och förutom uppgifter om alla personer som bodde i Stockholm 1878–1926 får man mycket övrig information på denna skiva. Flera kapitel ger en god beskrivning hur Stockholms stadsarkiv kunnat förverkliga detta stora projekt. Ja, läs gärna den information Johan Gidlöf (chef för enheten Bearbeta och publicera, Stockholms stadsarkiv), Christina Hellgren och Lillemor Björkman förmedlar.

Alla personer, från kungen till den inneboende daglönaren, finns med i den här dvd:n och kan följas i tiden. Och varför inte söka på författaren August Strindberg (1849–1912). Här går det även via en enkel knapptryckning få se hur kyrkboken såg ut i original (om man är uppkopplad till internet). Hittills finns det möjlighet att se cirka 60 000 bilder digitalt i original.
Det finns en rad finesser i Rotemannen, bland annat kan man se en karta där personen bodde. Och det är enkelt att bläddra i de olika posterna.

Alla uppgifter i databasen är allmänna och offentliga. Vid publicering på internet måste man däremot ta hänsyn till PuL (personuppgiftslagen), som avser nu levande personer över 85 år.
Den omfattande registreringen av Stockholms 36 rotar påbörjades 1977. Målet har varit att tillgängliggöra det unika materialet för forskning. Fortfarande är det dock många poster som inte är registrerade. Arbete pågår. Ett antal rotar saknas på den här skivan. Och det lär ta åtminstone fyra år innan allt är komplett. Otåliga släktforskare väntar…

Roland Classon

Publicerad 2012-03-02

Läs mer:

Stockholms stadsarkiv

August Strindberg och hans okända släkt

Släktkänslan ska vårdas

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter