Släktforskning 17 oktober 2011 • Uppdaterad 15 mars 2015

Visst behövs unga släktforskare!

Fredrik Mejster och Patric Sundell, två av
grundarna av Föreningen Unga Släktforskare.
Foto: Sara Silander/MyHeritage

Glöm dammiga arkiv och att alla släktforskare är pensionärer! Föreningen Unga Släktforskare gör entré!

De yngre släktforskarna blir allt fler. Det är många som vill veta sitt ursprung – och få mer kunskap om sin släkts historia.
Därför har nu Föreningen Unga Släktforskare bildats, som för närvarande innehåller fem personer i ledande position.
– Det är ju viktigt att ha någon att fråga. Och vi kan vara det bollplank som de yngre saknar. Det är ju så mycket kan ska lära sig för att bli en bra släktforskare, säger Fredrik Mejster, 21, en av initiativtagarna till föreningen.
Det var Patric Sundell, 28, som i början av året lanserade den här idén. Gemensamt för det här fem unga forskarna är att de uppmanar att börja släktforska i tid för att lugnt och metodiskt kunna hitta sitt ursprung.
– Det finns inga fördelar med att börjar forska sent, säger Patric Sundell.

Föreningen Unga Släktforskare, som är rikstäckande, vill dock inte bli en konkurrent till Sveriges släktforskarförbunds hemsida Rötter och dess Anbytarforum. Tanken är att vara ett komplement där de yngre ska får den hjälp de behöver.
– Informationen ska vara lättillgänglig och utan pekpinnar. Målet är att ha ett bra utbyte och vi tycker att det är viktigt att kunna prata med någon som är jämnårig, förklarar Fredrik Mejster.
Många sitter numera hemma vid datorn och forskar. Tekniken öppnar upp för nya möjligheter – och för de yngre släktforskarna. Och det är här den nya föreningen kommer in i bilden.

Starten för Unga Släktforskare sker under hösten. Hemsidan är under god uppbyggnad och utveckling. Här kan den som vill bli medlem, skapa ett konto och registrera sig. Tanken är att hemsidan ska bli en mötesplats för de yngre släktforskarna.
– För 2011 är det helt gratis att bli medlem, men efter årsskiftet blir det en liten avgift, säger Fredrik Mejster. Då ska vi bland annat ha information om vilka databaser man kan söka i och ge tips på hur man börjar släktforska.

Föreningen Unga Släktforskare har ännu inte riktigt hittat sin form. Men visionerna finns. Och satsningen är unik.
– De närmaste planerna är att vi ska registrera föreningen så att vi kan bli medlem i Sveriges släktforskarförbund och därmed kunna söka bidrag. Tanken är att vi ska bli en riktig förening, även på papperet, och att vi ska träffas och ha årsmöten, säger Fredrik Mejster.
Allt som föreningen gör kommer att finnas på internet. Åldersgränsen blir upp till 35 år.
– Visserligen är det svårt att säga vem som är ung eller gammal. Men någon gräns måste vi ju sätta, säger Fredrik Mejster.
Dock kan man vara medlem även om man är över 35 år, som stödmedlem. Men det är endast de som är under 35 år som har rösträtt på årsmöten.

Och självfallet finns Föreningen Unga släktforskare på Facebook, där det redan förs en livlig diskussion. Här har exempelvis Barbro Stålheim, ordförande i Sveriges släktforskarförbund, visat sitt gillande.
– Vi vill även att släktforskning i framtiden ska bli en del av undervisningen i skolan. Vi tycker att Skolverket tar lite väl lätt på det här, säger Fredrik Mejster.

Föreningen Unga Släktforskare var med under Släktforskardagarna i Norrköping i slutet av augusti. Bland annat var de med vid jubileumsbanketten då förbundet firade 25 år. Patric Sundell (som redan släktforskat i 16 år) deltog vid förbundets ordförandekonferens och mottogs väl.
– Vi fick inspiration och träffade en del intressanta personer. Många kände faktiskt igen oss, säger Patric Sundell.

FAKTA
Det är fem personer
som startat Föreningen Unga Släktforskare: Patric Sundell, 28 (Stockholm, arbetar på ett försäkringsbolag), Fredrik Mejster, 21 (från Gävle, bor i Uppsala, studerar till jurist), Fredrik Eriksson, 29 (Enköping, jobbar med säljsupport), Martin Andersson, 23 (från Eskilstuna, bosatt i Göteborg, studier i historia) och Oskar Jonsson, 20 (från Norrköping, bosatt i Malmö, studier i historia i Lund). Alla jobbar ideellt med den nya föreningen.
Gemensamt för de här fem är att de började forska redan i tonåren.

Roland Classon

Publicerad 2011-10-17

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Föreningen Unga Släktforskare

Släkten fanns på Hawaii