Släktforskning 19 november 2010

Sveriges befolkning 1990 på dvd

Inom kort, troligen före nyår, ger Riksarkivet SVAR ut en dvd-skiva med Sveriges befolkning 1990. Den kommer att innehålla uppgifter om cirka 8,6 miljoner personer och blir ett efterlängtat hjälpmedel för alla släktforskare.

Riksarkivet SVAR satsar offensivt, har en innehållsrik hemsida och här går det enkelt att söka i olika arkiv och databaser. För några månader sedan kom cd:n Sveriges befolkning 1880. Nu kommer dvd:n Sveriges befolkning 1990.
– Vi har insett att det är stor efterfrågan på det här materialet, säger Anders Nordström, direktör för Riksarkivet SVAR.

Riksarkivet SVAR har ambitionen att inom en snar framtid ha digitalt sökbara folkräkningar i Sverige för åren 1860–1920. För närvarande kan man (om man har abonnemang) bland annat söka i folkräkningarna för 1880, 1890 och 1900. Här kan man även via funktionen ”visa källa” få se kyrkbokens sida i original.
– Vi håller just nu på med folkräkningarna för 1910, vilket är ett flerårigt projekt. Planen är också att göra Sveriges befolkning 1910 till en cd-skiva, säger Anders Nordström.
 

Anders Nordström,
direktör för Riksarkivet SVAR.

SCB:s folkräkning 1930 är skannad och publicerad och ambitionen är en indexering på församlingsnivå. Träffen vid en sökning blir i det fallet de dokument som behandlar en viss församlings invånare.
Riksarkivet (som sorterar under Kulturdepartementet) arbetar aktivt för att, som det heter, ”bevara, vårda, tillhandahålla och levandegöra arkivmaterial”. Det är stor satsning på nätet.
 

Folkräkningen är avskrifter ur kyrkoarkivets husförhörslängder eller senare församlingsböckerna. I folkräkningen finns till exempel uppgifter om en persons namn, födelseår, födelseförsamling, yrken och bostadsort.
Det finns även cd-skivor för Sveriges befolkning 1890, 1900, 1970 och 1980.

Men hur är det med sekretessen och personuppgiftslagen (PUL)? Får allt publiceras på en cd med Sveriges befolkning 1990?
– Våra jurister i Riksarkivet har utrett dessa frågor. Det är publicering med vissa undantag, exempelvis har vi inte med personer med skyddad identitet, säger Anders Nordström.
 

Sveriges släktforskarförbund fick dock nobben av Riksarkivet för tre år sedan då man ville ge ut Sveriges befolkning 1990 på en cd-skiva. Dåvarande ordföranden i förbundet Ted Rosvall ansåg Riksarkivets avslag som ”beklagligt och oförståeligt”.
Men nu ger alltså Riksarkivet själva ut en dvd.
– Det är jättebra att Sveriges befolkning 1990 kommer ut, men det hade förstås varit roligt om förbundet hade fått ge ut den. Vi kommer dock att ha den till försäljning i vår bokhandel på nätet, säger Släktforskarförbundets ordförande Barbro Stålheim.

Roland Classon

Publicerad 2010-11-19

Uppdaterad 2010-12-17

Läs mer:

Rötter

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Nu släpps Sveriges befolkning 1880 på cd (2010)

Sveriges dödbok i ny skepnad (2010)

Riksarkivet

Riksarkivet SVAR