Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Unik klippsamling på nätet

Text: Roland Classon

Här är Genealogiska Föreningen i fullt arbete med att ordna
den omfattande klippsamlingen. Hittills har man fotograferat
cirka 62 000 sidor för åren 1936–1966.

En unik klippsamling blir nu i snabbt växande takt tillgänglig via Genealogiska Föreningen, en anrik riksförening för släktforskning.

Annons:

Det handlar om familjenotiser ur Svenska Dagbladet från 1936 och Dagens Nyheter sedan 1967. Notiserna och familjeannonserna har klistrats familjevis på ark (i bokstavsordning) och här finns nu mängder av personhistoria från 1900-talet.
– Sammanlagt har vi under året fotograferat 62 000 sidor, nämligen serien ur Svenska Dagbladet för åren 1936–1966, folioark som till stor del är fullspäckade med familjenotiser, säger Mats Ahlgren, styrelseledamot i Genealogiska Föreningen.
 

Allt detta finns sökbart på Genealogiska Föreningens hemsida. För närvarande kan man gratis titta på allt som finns under bokstaven A. Hela klipparkivet finns sökbart om man är medlem i föreningen och det kostar 250 kronor per år.
– Vi har fyllt ett ”svart hål” med material som tidigare inte varit tillgängligt digitalt. Att vi tagit steget ut på nätet med klippsamlingen är en viktig händelse eftersom den kompletterar släktforskarens magra utbud av 1900-talskällor, säger Mats Ahlgren.
 

Klippsamlingen växer hela tiden, mycket tack vare idogt och flitigt arbete av ett flertal volontärer runt om i landet.
Det Genealogiska Föreningen nu gör är att fotografera och namnsätta den ”yngre serien” från i första hand Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter för åren 1967 och fram till 1996.
– Den är till omfånget närmare tre gånger större än den äldre serien, säger Mats Ahlgren. Det blir minst 100 000 sidor till. Men det tar egentligen aldrig slut. Vi har urklipp fram till i dag.

Så här ser en sida ut ur Genealogiska Föreningens klippsamling,
som nu finns sökbar på nätet. Här finns bland annat
en notis om Carl Adlercreutz, Ängelholm.

Att familjenotiserna nu görs tillgängliga på nätet öppnar även möjligheten att infoga notiser i arkivet från andra tidningar – och från flera perioder.
– Bland annat har vi nyligen fått in 40 årgångar av Dalslänningen, berättar Mats Ahlgren. Notiser från Stockholmstidningen ska också klistras in.
Och även om klipparkivet domineras av tidningar från Stockholm handlar det inte enbart om notiser och annonser om stockholmare. Här finns personer från hela landet representerade.
– Förr var Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter mer rikstäckande än man kan tro, säger Mats Ahlgren.
Men alla är förstås inte med i klippsamlingen. Det var ju alltid en fördel att ha ett känt namn, titel eller position i samhället. Så har det ju alltid varit.
 

Genealogiska Föreningen bildades 1933 och har sina lokaler på Anderstorpsvägen 16, Solna (i samma byggnad som Sveriges släktforskarförbund). Här finns Sveriges största arkiv och bibliotek med anknytning till släktforskning.
Vi bevarar materialet – men gör nu även arkivet digitalt sökbart. Och det är en fantastisk styrka. Vi har fått mycket positiv respons för vårt arbete, säger Mats Ahlgren.
 

På Genealogiska Föreningens innehållsrika hemsida finns uppgifter om vad man har att erbjuda, vad som ingår i medlemsavgiften. Här finns även ett kapitel om hur man kommer igång med sin släktforskning.
Genealogiska Föreningen finns även på Facebook.
Och att satsa på nätet har visat sig vara ett lyckokast.
– Vi har fått en enorm nytändning i Genealogiska Föreningen. Det är full fart framåt. Och att vårt material finns på nätet betyder mycket. Fast det går även bra att komma till våra lokaler i Solna, säger Mats Ahlgren. Här finns ju alla samlingarna.

 

 

Sida ur Genealogiska Föreningens klippsamling.
Här finns bland annat urklipp om Christer Sjögrens
farfars bror Ivar Sjögren (1911–1958).

Ja, en av dem som kunde haft glädje av Genealogiska Föreningens unika klippsamling är sångaren Christer Sjögren (f 1950). I första avsnittet av ”Vem tror du att du är?” (SVT1, 9/11) letade han bland annat efter sin farfars bror Ivar Sjögren (1911–1958), som var framgångsrik artist i bland annat Karl Gerhards revy i Stockholm.
Mats Ahlgren säger:
– Med anledning av TV-programmet med Christer Sjögren kan det vara bra att veta att om han sökt i det digitala klipparkivet på Genealogiska Föreningen hade han funnit information om Ivar Sjögren, och även namnet på dennes dotter och också artikeln om mormor Anna Alida Östlings tragiska bortgång. Detta utan resa till Stockholm.
 

 

Så skrevs det om sångaren Christer Sjögrens
farfars bror Ivar Sjögren.

I ett klipp från den 19/7 1958 berättas det: ”Ivar Sjögren, Stockholm, har avlidit. Han var född 1911 och har huvudsakligen gjort sig känd som varieté- och revyartist. Han framträdde först på Casino 1935 och var sedan bl. a. engagerad på Odéon, i Folketshus-revyerna, i Folkparkerna, på Tivolis revyteater och hos Karl Gerhard. Närmast sörjande är en dotter samt syskon.”

Roland Classon

Publicerad 2010-11-11

Läs mer:

Rötter

Genealogiska Föreningen

Släktforskning Helsingborgs Dagblad


Annons:
Annons:
Annons:

Släktforskning

Roland Classon berättar här om hur det är att söka efter sina rötter.
Du kan nå Roland på tel: 042-489 9220 eller via mejl på roland.classon@hd.se

Arkiv

Annons:

Annons:
Annons: