Släktforskning 13 september 2010

Konsul Petter Olsson och hans släkt

Magnus Nordin (vice ordförande) och Frank Orton (ordförande) i ”Släktföreningen P. Olssons ättlingar” vid gravplatsen för konsul Petter Olsson vid Gamla kyrkogården, Södergatan, Helsingborg. 
Foto: Anders Malmberg

De flesta känner säkert till Konsul Olssons plats, torget i nära anslutning till Kullagatan i Helsingborg. Vi berättar i dag om Petter Olsson, om hans avgörande betydelse för stadens starka utveckling under slutet av 1800-talet – och om hans många ättlingar.

Det är ”Släktföreningen konsul P. Olssons ättlingar” som vårdar minnet av anfadern Petter Olsson (1830–1911), som under sin tid som industriman och politiker hade stor betydelse för Helsingborgs starka utveckling.
Men för att ta det lite från början: Petter Olsson föddes den 3 december 1830 på Gästgivaregården i Fleninge församling, Helsingborg. Han avled den 6 oktober 1911 i Helsingborg i en ålder av 80 år.
Petter Olsson gifte sig 1855 med Mannette Brunnström, som var född den 5 augusti 1831 i Stora Harrie, Kävlinge, död i Helsingborg den 24 april 1908.
Petter Olsson och Mannette Brunnström fick sammanlagt tolv barn, varav åtta nådde vuxen ålder. Från sex av dem härstammar medlemmarna i släktföreningen. Två söner blev riksdagsmän.

Konsul Petter Olsson (1830–1911) var på sin tid
en av Helsingborgs mest betydande personer.

Petter Olsson grundade 1853 en egen spannmålshandel och tjänade snabbt stora pengar, bland exporterades stora mängder havre till England och Tyskland. Han anpassade sig hela tiden efter marknaden, hade många idéer och en stark vilja. Han odlade en tid sockerbetor i stor skala och därefter blev framställning av mejeriprodukter en lönande affär.
Släktföreningen bildades den 3 december 1980 på 150-årsdagen av Petter Olssons födelse och firar alltså 30-årsjubileum i år.
Det är Frank Orton (f 1942), Vellinge (Domare och Diskrimineringsombudsman under sex år på 1990-talet), som är ordförande i släktföreningen. Han har även varit chef för Radionämnden i tre år och chefs-JO i Bosnien i fyra år. Han föreläser numera om mänskliga rättigheter. Petter Olsson är hans farmors morfar.
– Petter Olsson var inblandad i det mesta som hände i Helsingborg, säger Frank Orton.
Vice ordförande i släktföreningen är Magnus Nordin (f 1956), Helsingborg, som nyligen flyttat tillbaka till sin hemstad efter att ha varit bosatt på Lidingö i Stockholm. Magnus Nordin är vd för Thetysoil AB, med verksamhet i Oman. Petter Olsson är hans mormors farfar.

Petter Olsson (1830–1911),
fotografi av Chr. A. Jacobsen, Köpenhamn omkring 1860.

Petter Olsson (1830–1911) som riksdagsman på 1870-talet.
Ateljéfoto: Gösta Florman, Stockholm.

Släktföreningen vårdar Petter Olssons minne. Ja, det är nog ingen risk att han glöms bort. Vid den senaste sammanställningen hade släktföreningen 614 medlemmar, varav 410 var ättlingar till Petter Olsson och hans hustru Mannette Brunnström, medan 204 var ingifta eller motsvarande.
Alla medlemmar har ett eget släktnummer, konstruerat efter släktskap.
– Vi har koll på alla släktingar, vet var alla finns. Allt är inlagt i ett dataregister och det kostar heller inget att vara med, säger Frank Orton. Det finns flera grenar i till exempel Brasilien.
 

   

Konsul Petter Olsson (1830–1911) och Mannette Brunnström (1831–1908).

Alla ”Olsson-ättlingar” har blivit ett slags nätverk i världen:
– Bara det blir en anledning till att träffas. Vi har en gemensam plattform. Och man har omedelbart en hel del att prata om, säger Magnus Nordin.
Något om Petter Olsson och Mannette Brunnströms barn:
Maria (1856–1945). Gift med järnvägsbyggaren Herman Östrand, fem barn, bland andra David Östrand, som blev generaldirektör (och släktforskare). Från Maria härstammar även Frank Orton.
Jonathan (1858–1943). Advokat och riksdagsman. Skötte familjeföretaget AB P Olsson & Co. Godsägare på Balderups slott i Arild. En son, John Harald Olsson (1890–1938) vad vd för AB Ramlösa Hälsobrunn.
Christian (1859–1932). Riksdagsman, känd som ”Olsson i Viken”. Var disponent på Rögle säteri. En son, Hjalmar Olsson (1890–1980) var chef för välkända företaget AB Elektromekano i Helsingborg. En dotter, Maja (1898–1966) var gift med Gustaf Krantz, som hade herrekipering vid hörnet av Stortorget i Helsingborg.
Emanuel (1861–1894). Blev missionär i Kina, ”genuint religiös”. Han avled i lunginflammation i norra Kina. Ogift, inga barn.
 

Petter Olsson (1830–1911), här med äldsta dottern
Maria (1856–1945), senare gift med ingenjör
Herman Östrand (1841–1915). Fotografi från 1870-talet.

Gabriel (1863–1945). Var verksam i familjeföretaget AB P Olsson & Co. Tog över Rögle säteri, vilket senare övergick till sonen Thorsten Olsson (1896–1972). Ett barnbarn till Thorsten, Manette Olsson (f 1956), Helsingborg, är ett känt namn inom skånsk och dansk konståkning och hennes mamma Meg Olsson var ordförande i Skånes konståkningsförbund i 25 år. En son till Thorsten, Kjell Olsson, var direktör på SE-banken och gift med Elisabeth, som under lång tid var hovdam hos drottning Silvia. Elisabeth Olsson var landets första professor i sjukgymnastik.
En son till Gabriel, Ulf Olsson (1897–1986) var vd för AB Ramlösa Hälsobrunn efter 1938. Ulf Olsson var, liksom brodern Thorsten Olsson, med och grundade Vikens och Ryas golfklubbar, och djupt engagerade i Rögle Bandyklubb (före ishockeytiden).
Elisabet (1864–1944). Gift med musikdirektör Wilhelm Lindberg. Inga barn.
Petrus (1866–1943). Sju barn i två äktenskap. Var vd för AB P Olsson & Co. En son, Otto Olsson (1923–2008) tog senare över vd-posten. En dotter, Birgit (1903–1992), gifte sig med diplomaten Nils Ståhle, som var vd för Nobelstiftelsen 1948–1973. En son till Nils och Birgit Ståhle är Claes Ståhle (f 1932), Arild, som även är barnbarnsbarn till vicekonsul Oscar Trapp (1847–1916). En dotter till Petrus, Margit (1903–1985) var gift med författaren Erik Bergengren och gjorde stora insatser för Röda Korset i slutet av andra världskriget.
Anna (1871–1953), född trilling. Gift med Carl Schultz, som var chef för Skånska Jutefabriks AB.
 

Petter Olsson och Mannette Brunnström firar guldbröllop 1905.

Vad gör då ”Släktföreningen konsul P. Olssons ättlingar”?
– Det är släktmöten vart femte år, med nära anknytning till nordvästra Skåne. Nästa träff blir i oktober 2011. Då planeras också avtäckning av en byst av konsul Petter Olsson. Den ska placeras vid Konsul Olssons plats och blir en kopia av bysten som finns på Gamla kyrkogården och blir gjuten i brons, berättar Frank Orton.
Släktföreningen har en rad uppgifter.
– Bland annat förmedlar vi information om olika stipendier, vi håller kontakt med våra utländska släktingar. Vi arrangerar golfturnering och har på senare år så kallade ”Olsson-dagar”.
– Och vi ser till så att gravarna sköts och har även satt upp en minnessten vid Petter Olssons föräldrars grav på Fleninge kyrkogård, berättar Frank Orton.
 

Petter Olssons bostad och
spannmålsmagasin på Kullagatan, Helsingborg.

Petter Olsson ägde och arrenderade många gårdar. I centrala Helsingborg ägde han många fastigheter, bland annat på Tågaborg (hela kvarteret Karl XV, beläget mellan Rådhuset och Norra stationen på mark). Här bor nu flera av Petter Olssons ättlingar.
Men Petter Olsson levde, trots sin stora förmögenhet, ett relativt enkelt liv och hade sin bostad på Kullagatan, bredvid sin magasinsbyggnad.
Som god hjälp för släktföreningens arbete finns i samlingarna bland annat Alf Åbergs bok ”Konsul P. Olsson. En märkesman i Hälsingborgs historia” och David Östrands bok ”Konsul P. Olssons och hans hustru Mannette Brunnströms härstamning”.

Petter Olsson och hans rötter
Petter Olsson har skånska rötter. Hans far Per Olsson (1801-1832) var gästgivare i Fleninge och hans farfar Måns Olsson (1775-1823) var gästgivare i Mörarp. Flera av Petter Olssons anfäder hade gästgiveri i Röstånga och sju generationer bakåt i tiden härstammar han från en kronolänsman Niels Jeppson (1590-1671) i Röstånga.
Petter Olssons mor Sophia Gertzen (1800-1890) var dotter till guldsmeden i Landskrona Abraham Gregorius Gertzen (1756-1810) och hans hustru Christina Flyborg (1770-1827). Sophia Gertzen har bland sina anfäder inte mindre än fem borgmästare (fyra från Malmö och en från Helsingör); till anfadern (tio generationer bakåt i tiden) räknas Jep Nielsen (d 1538), som var borgmästare i Malmö. Bland Sophia Gertzen rötter finns även personer som var borgare, handlande, köpman, tullskrivare, skomakare, bagarmästare, kyrkoherde och kronolänsman.
 

   

Magnus Brunnström (1788–1862) och Catharina Nobelius (1800–1880).

Petter Olssons hustru Mannette Brunnström var visserligen född i Skåne, men här finns rötter även i Stockholm, Vadstena, Bornholm och Reval (Estland). Hennes far var kapten Magnus Brunnström (1788-1862) och mor Catharina Nobelius (1800-1880). Magnus Brunnström var under en tid adjutant till regementschef Georg Carl von Döbeln (1758–1820), som var en ättling till Johan Jacob Döbelius (1674–1743), vars porträtt pryder Ramlösaflaskans etikett.
Magnus Brunnströms far Christian Brunnström (1760-1825) var hovbagare i Stockholm.  Rötterna sträcker sig till Andreas Losson (d 1639), som var guldsmed i Reval. Bland anfäderna finns släktnamn som Hildebrandt, Londicer och Polack.
Catharina Nobelius far Anders Nobelius (1748-1817) var landsfiskal i Stora Harrie, Kävlinge. Han var gift med Jeannette Sivers (1770-1822), vars farfar Lars Sivers (1693-1757) var löjtnant i Ängelholm. Bland släktnamn kan nämnas Koefoed, Weiböll, Riber, Barfoth, Berner, von Berg och Meijer.

HAN VAR RIKAST I HELSINGBORG

Petter Olsson (1830–1911) arbetade
med sina företag in i det sista.

Petter Olsson var på sin tid en av Helsingborgs mest kända personer. Han var industriman, spannmålshandlare och hamnanläggare. Han låg bakom flera av Helsingborgs järnvägsförbindelser. Men han var även kommunalpolitiker och riksdagsman. Han var i Sverige känd som ”Helsingborgskungen”. 1870 var han Helsingborgs rikaste man.
Han var tysk konsul under åren 1870–1895 och samtida med konsul Nils Persson (1836–1916), som bland annat grundade nuvarande Kemira.
Petter Olsson ägde bland annat godset Rögle, som 1896 blev ett familjebolag under namnet Rögle Tegelbruks AB (det gula teglet från Rögle blev en stor framgång), senare ändrat till AB Rögle Säteri.
Petter Olsson var med och grundade en rad företag, bland annat ångkvarn, tegelbruk, sockerbruk och gummifabriken (senare Tretorn). Han låg bakom utbyggnaden av Helsingborgs hamn och byggde där 1894 även ett nytt stort huvudkontor. Skånska Jutefabriks AB (som tillverkade säckar) grundades av Petter Olsson 1896. Och han var AB Ramlösa Hälsobrunns förste ordförande där bolaget AB P Olsson & Co hade aktiemajoriteten under en rad år.
Petter Olsson, som var nykterist, var strängt religiös, mycket engagerad i missionsrörelsen och var även själv predikant. Han var även en stor donator till olika sociala projekt i Helsingborg.

Roland Classon

Publicerad 2010-09-13

Läs mer:

Släktföreningen Petter Olssons hemsida

Oscar och Gisela Trapp – en släktsaga (2009)

”Handskmakarn” och hans släkt (2003)

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

 

Släktfoto från 1901 och Mannette Brunnströms 70-årsdag. Konsul Petter Olsson och hustrun Mannette är sittande i mitten. Foto via Frank Orton och ”Släktföreningen konsul P. Olssons ättlingar”.