Släktforskning 7 juni 2010 • Uppdaterad 15 mars 2015

Att skapa en god släkthistoria

Anders Ellerstrand, Ängelholm,
engagerad släktforskare. Foto: Sonny Thoresen

Så har han slagit till igen, Anders Ellerstrand från Ängelholm. Han har skrivit en ny bok om sin släkt.

Den här gången blev det 100 sidor om hans farfars föräldrar och många berättelser om släktingarna i nordvästra Skåne.
Den första boken, som han skrev för tre år sedan, handlade om hans farmors föräldrar. Den nya boken har titeln Gotthard och Gunilda, en krönika om min farfars föräldrar.

Det är många personer som passerar revy i boken. Och den som läser alla kapitel får också en god portion svensk historia på köpet.
Eventuellt blir det en tredje bok redan nästa år.
– Jag hoppas det. Det gäller bara att få tid. Allt handlar ju dessutom om en skapandeprocess, allt ska mogna, säger Anders Ellerstrand. Och så finns det ju så mycket information att ta hand om…

Senaste exemplet är ett gammalt fotoalbum, som han fick av en faster. Här finns mängder av fotografier från början av 1900-talet. Och det har faktiskt inte varit omöjligt att identifiera personerna på bilderna.
– Någonstans finns det någon som vet. Många söker ju uppgifter på nätet och även om det kan ta lite tid kommer det ett svar. Så har det varit för mig. Det är det som är styrkan med internet, menar Anders Ellerstrand.
Själv har han en del rötter i norra Sverige.
– Jag är bara två klick från Norrland, säger Anders Ellerstrand.
Och så har han förstås tagit hjälp av Facebook, där han hela tiden får kommentarer om släktforskning.

Så ser förstasidan ut på den nya boken.
Gotthard Ellerstrand och Gunilda Persson gifte sig 1899
och bodde då på Södergatan 4 i Helsingborg.

Anders Ellerstrand är en känd släktforskare med egen välbesökt hemsida där han under åren skapat många goda kontakter.
– Jag lägger ner mycket energi på min hemsida. Och jag uppmanar andra att sätta sina berättelser på pränt på nätet. Då blir det ju även sökbart – och andra kan hitta det. Jag har märkt att det finns hur mycket berättelser som helst hemma hos folk, säger Anders Ellerstrand.

Anders Ellerstrand prioriterar bilder och berättelser i sina böcker. Och han ger rådet att inte kasta de gamla fotoalbumen.
– Många har bilder som kanske legat i någon låda i 60–70 år. Men med lite arbete går det att identifiera personerna, säger Anders Ellerstrand. Och bilderna betyder mycket när man gör en bok. Det ska vara lättillgängligt, det är min målsättning.
Och enligt Anders Ellerstrand är det inget större ekonomiskt risktagande att ge ut egna böcker om sin släkt. Den första boken tryckte han i 160 exemplar, den andra i 300 exemplar.
– Det går att göra en bok till överkompligt pris, det är hanterbart, säger han.

Men när man skriver en bok om släkten handlar det inte enbart om personerna.
– Jag beskriver gärna tidsepoken, hur samhället såg ut och hur det påverkade människorna. Man kan inte ta för givet att allt är självklart för den som läser en bok om sin släkt. Var noggrann – och hjälpsam mot läsaren. Gör gärna några enkla kartor och visa var släktingarna bodde, säger Anders Ellerstrand.

Något om huvudpersonerna i boken:

Gunilda Persson (1871–1938).

Gunilda Persson (1871–1938) föddes i Ugglarp i Starby socken, tio km sydost om Ängelholm. Hennes far Olof Persson, verksam på gården Killebäckstorp på Bjärehalvön, var bland annat vice ordförande i styrelsen för Grevie Sparbank och Han var även riksdagsman. Gunilda Persson arbetade i unga år som hushållerska hos en kusin i Starby – och det var här hon träffade sin blivande man Gotthard Ellerstrand.

Gotthard Ellerstrand (1875–1945).

Gotthard Ellerstrand (1875–1945) föddes även han i Starby. Han blev i yngre år en populär företagsledare i firman Ellerstrand & Olsson, som idkade diversehandel i Ysby i Halland, där man bland annat idkade handel med fotogen samt giftiga ämnen och färgstoffer. Han kom senare att driva Tegelbruket i Ängelholm.
Anders Ellerstrand skriver i boken: ”För mig är min farfars far Gotthard Ellerstrand en mycket fascinerande person. Han kom från tämligen enkla förhållanden men nådde ändå sitt samhälles topp.” Och beskriver honom som en person som med förmåga att skapa goda relationer med andra människor.
Som ni förstår har Anders Ellerstrand många släktingar i nordvästra Skåne.
Det finns mycket kvar att reda ut.

Här är ett fotografi från cirka 1884 som finns bevarat
i Anders Ellerstrands ägo. Det är Gunilda Perssons familj som
ställt upp för fotografen. Gunildas far Olof Persson drev
vid den här tiden Gästgiveriet i Örkelljunga och var riksdagsman
1884 och 1885. Längst bak: Olof Persson (1839–1914),
Carl och Gunilda. Mittenraden: Johanna Andersdotter (1844–1915),
Hulda, Olga och Ida. Längst fram: Ninnie och Per.

Anders Ellerstrand uppmanar också oss att söka upp våra släktingar för att få veta mer om den tid som varit.
– De flesta är faktiskt välvilligt inställda och intresserade av sin historia. Och visst är det roligt att träffa nya människor och se vad de har i sina lådor…
Men i de två släktböckerna har Anders Ellerstrand medvetet gjort enkla och kortfattade källhänvisningar. Det skulle annars ta alldeles för mycket utrymme.
– Jag har ju inte skrivit någon avhandling. Källorna i kyrkoarkiven finns ju kvar – och är lätta att hitta. Detta är ett sätt att föra en berättelse vidare. Till och med mina barn har läst boken…

Roland Classon

Publicerad 2010-06-07

Läs mer:

Anders Ellerstrand hemsida

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Att bevara en släkttradition (2007)

Fångad av släktens historia (2006)

Uppror bland släktforskarna (2007)

Rötter