Släktforskning 21 december 2009

Sveriges befolkning 1880 på cd

 

Anders Nordström, direktör för Riksarkivet SVAR.

Släktforskarna får det allt bättre. Nästa år släpps en cd-skiva med Sveriges befolkning 1880.

– Vår ambition är att cd-skivan ska vara klar till släktforskardagarna i Örebro i augusti 2010. Det är en prioriterad uppgift, säger Anders Nordström, direktör för Riksarkivet SVAR.
Det går redan nu att söka i folkräkningar i Sverige (bland annat 1880, 1890 och 1900) på SVAR:s hemsida. Det krävs abonnemang, men här kan man även via funktionen ”visa källa” få se kyrkbokens sida i original.
 

Folkräkningen är avskrifter ur kyrkoarkivets husförhörslängder eller senare församlingsböckerna. I folkräkningen finns till exempel uppgifter om en persons namn, födelseår, födelseförsamling och bostadsort.
Sedan tidigare finns cd-skivor för Sveriges befolkning 1890, 1900, 1970 och 1980. Dessa är mycket bra hjälpmedel när man letar efter sin släkt.
 

Sveriges släktforskarförbund och Riksarkivet SVAR samproducerade cd-skivorna Sveriges befolkning 1890 och 1900. Den nya cd-skivan, Sveriges befolkning 1880, är SVAR:s egen produktion.
– Vi ser förstås gärna att vi får sälja cd-skivan Sveriges befolkning 1880 i vår nya fantasiska Bokhandel på nätet, säger Sveriges släktforskarförbunds ordförande Barbro Stålheim.

Så lär det också bli. Anders Nordström säger:
– Vi är medvetna om att Sveriges släktforskarförbund är den stora försäljningskanalen. Och vi vet vilken efterfrågan en sådan här cd har. Men det finns behov av att se över hur samarbetet ska vara med släktforskarförbundet i olika frågor.
Riksarkivet SVAR fortsätter nu arbetet med att registrera folkräkningarna i de olika länen i Sverige.
– Vi har nu fått tillåtelse att släppa 1910 års folkräkning på nätet. Den läggs ut löpande länsvis, säger Anders Nordström.

Riksarkivet SVAR har även ett ”pilotprojekt” med 1930 års folkräkning.

– Hela Sverige är skannat och vi har den publicerad på nätet. Däremot kan vi inte lägga ut en sökdatabas på nätet på grund av Pul (Personuppgiftslagen). Registrering pågår av tre län och pilotprojektet består i att gör cd-skivor länsvis med databasen och länkar till de skannade bilderna, säger Anders Nordström.

Roland Classon

Publicerad 2009-12-20

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Riksarkivet SVAR

Personuppgiftslagen