Släktforskning 13 april 2007

Med starka rötter i Bjäre

KL D Mannebäck 1

Dagmar Mannebäck, Ängelholm, har skrivit en bok om sin farmor Neta Paulina Olsson. Men den handlar även om Bjärebygdens historia och hur livet kunde gestalta sig förr i världen. Foto: KALLE LIND

På Bjäre är alla släkt med alla. Här håller man ihop.

När man släktforskar är det oftast någon person man fastnar för mer än andra. För Dagmar Mannebäck i Ängelholm var valet enkelt. Hon ville veta mer om sin farmor, Neta Paulina Olsson.
De är födda på samma plats – i Hålarp, Grevie, i nuvarande Båstad kommun. Och trots att Dagmar bara var 13 år när hennes farmor dog minns hon henne väl.
– Hon var den person vi var närmast i släkten. Och efter en brand i vårt hus när jag var fyra år flyttade vi hem till henne. Farmor tog hand om oss på ett självklart sätt. Vi hade tillit till henne. Hon var en människa värd att beundra, säger Dagmar.
Så efter fem år är den nu klar – boken om Neta Paulina Olsson.
– Där man växt upp känner man trygghet. Och jag är ofta i Hålarp. Gården ägs numera av en brorsdotter, säger Dagmar Mannebäck. Och jag lekte vid Grevie backar, en underbar plats!

Paulina och barn

Här är Neta Paulina Olsson (1868-1940) tillsammans med tre av sina barn: Annie (1899-1981), Nils (1907-1980) och Astrid (1909-1985). Samtliga barn födda i Västra Karup, Båstad.

Dagmar Mannebäck är numera pensionär. Hon har tidigare arbetat som beräkningsingenjör på Lantmäteriet i Eslöv och Malmö i totalt 16 år, därefter 22 år som karttekniker på Stadsbyggnadskontoret i Lund och i Göteborg.
– Så jag är van att forska från mitt jobb, säger Dagmar. Det första jag gjorde när jag gick i pension var att köpa en dator – och så började jag släktforska. Det är ju så roligt. Detta är den bästa tid jag haft!
Hon är numera med i ett flertal föreningar, bland annat Bjäre härads hembygdsförening. Och hon börjar varje dag med att arbeta några timmar med DDSS (Demografisk databas södra Sverige).
– Just nu lägger jag in uppgifter för Rebbelberga församling, säger Dagmar Mannebäck.

Boken om Neta Paulina och hennes släkt tog fem år att skriva. Men den handlar inte enbart om olika livsöden, utan även om Bjärebygden. Och om hur viktig jorden var för släkten och familjen förr i tiden.
– Det var kanske inte alltid så noga med kärleken, det var viktigare att familjen kunde försörja sig, säger Dagmar.
Alla personerna i boken har sitt ursprung i Bjärebygden, där ”alla är släkt med alla”.
– Ja, här finns mängder av släktingar. Det var ju stora barnkullar. Och mina rötter är rakt ner i Bjäre-jorden, säger Dagmar Mannebäck. Vi på Bjäre håller ihop, är släkt kors och tvärs. Så är det än i dag.

Gården

Gården i Hålarp, Västra Karup, före 1931. Här står Nelly Ohlsson (1898-1985) med döttrarna Dagmar och Lilian.

Men vem var då Neta Paulina Olsson? Jo, hon var född den 4 juni 1868 i Hålarp, Grevie församling, Bjäre härad, Båstad. Hon dog den 14 oktober 1940 i Hålarp och blev 72 år. Neta, som hon kallades, var gift med August Olsson från Öllöv, Grevie församling. Han var född den 3 juli 1868 och avled den 24 augusti 1926.
De fick nio barn, bland annat Emil Olsson (1895-1962), som var Dagmar Mannebäcks far.
Forskningen sträcker sig åtminstone elva generationer bakåt i tiden, vissa grenar är utforskade till tidigt 1500-tal. Utredningen visar att Dagmar Mannebäcks släkt varit verksam i Hålarp redan för 500 år sedan!

Dagmar Mannebäcks farmor fick ett hårt liv. Hon lämnades ensam under många år. August beslutade sig 1910 för att resa till Amerika och tjäna ihop pengar till familjen. Han blev borta i tolv år, skickade hem pengar då och då, skrev brev och längtade hem. Men livet i Amerika hade tagit hårt på honom. Han kom tillbaka 1922 och avled redan efter fyra år hemma i Hålarp, 58 år gammal.
Dagmar Mannebäck säger:
– Det var hårda öden människorna drabbades av om man jämför hur bekväma liv vi har i dag. Det var stora barnkullar. Men de klagade aldrig, det gjorde man inte på den tiden. Kvinnorna fick ta stort ansvar. Det är viktigt att berätta om den tid som varit. Många ungdomar känner ju inte till hur det var.

Paulina omslag

Neta Paulina Olsson (1868-1940), farmor till Dagmar Mannebäck. Så här ser bokomslaget ut.

Ja, Neta Paulina Olsson hade säkert blivit förvånad över hur allt ser ut i dag. Dagmar Mannebäck förklarar:
– Neta Paulina hade ingen telefon, ingen el, ingen tv. Hon hade radio på prov, men hennes bror tyckte inte att hon skulle ha någon, så det fick vara, säger Dagmar Mannebäck.
Neta Paulina var mycket kyrksam. Hon var en reslig kvinna med fin hållning, hade guldringar i öronen, gick alltid i långa kjolar.

Dagmar Mannebäck har forskat mycket via rullfilm på biblioteket i Göteborg, men hon har även suttit en hel del på Landsarkivet i Lund och forskat. På senare år har hon haft stor glädje av biblioteket i Ängelholm. Hon har även forskat i Danmark och har här bland annat letat i räkenskaper och skattelängder från 1577 till 1658, en tid då Sverige var danskt.
– Man hittar ju hela tiden nya intressanta uppgifter. Men när personen heter Nils Nilsson i flera generationer blir det jobbigt. Och så alla kvinnor som inte finns i arkiven, men som kommer fram när de blir änkor eller ”hittat på” något…

Boken ”Neta Paulina med anor i Bjäre” (182 sidor, rikligt illustrerad) finns att köpa i bokhandeln i Båstad och i Killbergs bokhandel, Ängelholm.
– Jag har skickat tre böcker till släktingar i Amerika. De har samma anor, men visste inget om släkten här i Bjäre. Ja, det finns enormt mycket ättlingar i Amerika.

Nästa projekt blir förmodligen en bok om farfar August Olsson, som också hade ett spännande liv.
– Jag har mycket obearbetat material om honom, säger Dagmar Mannebäck.

Roland Classon

Publicerad 2007-04-16

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Bjäre Släktring

Med starka rötter i Bjäre (2007)

Rötterna kartläggs i Bjärebygden (2004)