Släktforskning 31 oktober 2006

Namnet Hasselgård lever vidare – via en brorsdotter

Åsa Hasselgård-Rowe.

Åke ”Stan” Hasselgård är inte bortglömd. Och hans namn lever vidare, på många sätt. Via brodern Rune Hasselgård (1919-1977) finns det i dag fyra släktingar som bär namnet Hasselgård; Runes fru Brita (f. 1925), Runes dotter Åsa (f. 1950) och Åsas två döttrar Lisa och Jennifer.

Säg Hasselgård – det räcker.
Då vet alla jazzintresserade vad det handlar om…
– Alla som gillar jazz tycks känna till Åke Hasselgård, säger Åsa Hasselgård-Rowe, syskonbarn till den legendariske klarinettisten.
Åsas pappa Rune Hasselgård och Åke Hasselgård var bröder. Men det är först på senare år hon påmints om hur stor Åke Hasselgård var – och är.
– Ja, hans öde har verkligen berört mig.

Åsa har bott utomlands i 27 år, men är nu temporärt tillbaka i Sverige. Hon är gift med Australiens ambassadör i Stockholm, Richard Rowe. Det är därför hon bär dubbelnamnet Hasselgård-Rowe.
– Jag ville inte bara överge mitt efternamn, min ”identitet”, bara för att jag gifte mig och ville inte, kanske undermedvetet, att vårt namn skulle dö ut, säger Åsa.
Åke Hasselgård dog 1948, Åsa Hasselgård föddes två år senare.
– Jag tror att jag är ganska lik honom, säger Åsa. Både vad gäller utseendet och intressen, speciellt språk och konst. Önskar att jag ärvt hans otroliga musikalitet! Jag tycker mycket om hans musik. Han hade absolut gehör. Jag har för övrigt ett foto på pianot med Benny Goodman och Åke Hasselgård.
Ja, det är den bilden ni ser här ovan, ett magiskt ögonblick.

Historien om Åke ”Stan” Hasselgård har följt Åsa Hasselgård-Rowe under alla år.
– Vad som varit helt överväldigande under mina snart fyra år i Stockholm är hur många människor som frågar om jag möjligen är släkt med Åke Hasselgård. Till och med när jag var student i Colorado, USA, på 70-talet, fick jag frågan om jag var släkt med ”The fabulous Stan Hasselgard”! Det är svårt att inte tänka på hur det skulle gått för min farbror om han fått leva.
Åsa Hasselgård-Rowe berättar:
– Jag har hans armbandsur som han hade på sig den ödesdigra dagen i USA när han flög ur bilen och avled omedelbart – men klockan höll. Jag använder klockan ibland.

Namnet Hasselgård lever alltså vidare. Även Åsa Hasselgård-Rowes två döttrar Lisa och Jennifer har dubbelnamnet Hasselgård-Rowe.
Åsa Hasselgård-Rowes mamma Brita Hasselgård (f. 1925) bor i Göteborg, där hon före pensioneringen var intendent vid engelska institutionen. Åsas pappa Rune Hasselgård arbetade som jurist på länsstyrelsen i Göteborg. Han avled 1977.

Brita Hasselgård har många fina minnen av bröderna Åke och Rune Hasselgård. Själv är hon född i Borås, men flyttade till Uppsala under studietiden. Det var där hon lärde känna de två musikbegåvade bröderna Hasselgård.
– Vi var mycket tillsammans och jag hörde dem spela oerhört mycket. Vi hade väldigt roligt på den tiden. Åke var ju helt otrolig på sin klarinett.
Rune Hasselgård spelade piano och gitarr.
– Rune var minst lika musikalisk som sin bror. Men han slog inte lika mycket mynt av sin kunskap, säger Brita.

Brita Hasselgård förmedlar även följande historia:
– Det första Rune gjorde när han kom hem på eftermiddagen var att gå direkt till pianot och spela. Sedan tog han av sig ytterkläderna. Musiken gick alltid före.
Så ställer jag frågan vad hon tyckte om Stan Hasselgård. Svaret kommer, utan tvekan:
– Han var superbäst!

Roland Classon

Publicerad 2006-10-30

 

Läs mer:

Stan Hasselgård fick spela med de stora

Stan Hasselgård och hans rötter

Namnet Hasselgård lever vidare – via en brorsdotter

Ingvar Carlsson och Stan Hasselgård var sysslingar

Minnet av Stan Hasselgård