Släktforskning 31 oktober 2006

Ingvar Carlsson och Stan Hasselgård var sysslingar

Åke ”Stan” Hasselgård.
Foto: ÅSA HASSELGÅRD-ROWES PRIVATA ARKIV

Att vår förre statsminister Ingvar Carlsson (f. 1934) och jazzlegenden Åke ”Stan” Hasselgård (1922-1948) var sysslingar har varit okänt för de flesta. Och Ingvar Carlsson fick inte veta det förrän han avgick som statsminister för tio år sedan. Båda härstamma från Hassmundshult utanför Borås i Västergötland.

Jazzlegenden Åke ”Stan” Hasselgård (1922-1948) och vår förre statsminister Ingvar Carlsson (f. 1934) är sysslingar.
Båda har sina rötter i Borås-trakten.
– Ja, säger Ingvar Carlsson. Min pappa och Åkes pappa var kusiner. Och min farfar och Åkes farfar var bröder. Så var det. Men att jag var släkt med Åke Hasselgård visste jag inte förrän jag avgått som statsminister för tio år sedan.

Ingvar Carlsson.
Foto: ANDERS WIKLUND/Scanpix

Ingvar Carlsson har på senare år kartlagt sin egen släkt och har god koll på sina anor. Han har fört noga anteckningar.
– Men jag har inte träffat Åke Hasselgård. Jag var ju så ung när han dog. Och min pappa avled 1947. Så det blev inte så mycket talat om denna släktgren, säger Ingvar Carlsson. Dessutom hade ju Åkes pappa i unga år lämnat sin hembygd och flyttat till Norrbotten.
Men Ingvar Carlsson har på senare år talat med Åsa Hasselgård-Rowe, ett brorsbarn till Åke. Så släktbanden har åter knutits.
– Vi träffades på en bjudning i Stockholm, säger Ingvar. Och det var mycket trevligt.

Släkten härstammar från Hassmundshult i Kinnarumma församling, en dryg mil utanför Borås i Västergötland.
– Av det namnet inspirerades Åkes far och han tog därför efternamnet Hasselgård. En annan gren tog sig efternamnet Hassmund, berättar Ingvar Carlsson. En del av husen i Hassmundshult finns fortfarande kvar. Och går man i rakt nedstigande led handlar det i huvudsak om rötter i Borås-trakten.
Det finns kända anor till åtminstone 1700-talet.

Den gemensamme anfadern för Åke Hasselgård och Ingvar Carlsson är Per August Magnusson (1822-1899). Han var hemmansägare i Hassmundshult och gift med Kristina Charlotta Hjellström (1817-1880). De hade två söner: Karl Adolf Persson (1849-1917) och Johan Ludvig Persson (f. 1853).
Karl Adolf Persson blev Ingvar Carlssons farfar.
Johan Ludvig Persson blev Åke Hasselgårds farfar.

Åke Hasselgårds far John Hasselgård var född den 24 september 1886 i Hassmundshult.
Flera i Ingvar Carlssons och Åke Hasselgårds släkt utvandrade tidigt till Amerika.
– Bland annat hade Åke två farbröder i Rockford. Men om han kände till det och om han hälsade på dem när han var i USA vet jag inte, säger Ingvar Carlsson.

Ett av Ingvar Carlssons stora intressen är förstås jazz.
– Jag har alla cd-skivorna med Åke Hasselgård. Han var oerhört begåvad, ansågs ju som en av de stora. Han var en stor stjärna. Man kan ju undra vad det blivit av honom om han fått leva. Åke Hasselgård hade stora förutsättningar. Och säger man Åke Hasselgård i dag känner alla till honom!

Ingvar Carlsson var statsminister 1986-1991 och 1994-96. Han var socialdemokratisk riksdagsledamot 1965-96. Ingvar Carlsson är född och uppvuxen i Borås, studerade i Lund och är stor Elfsborg-supporter. Ingvar Carlsson bor numera i Tyresö. Han har berättat om sitt liv i två böcker: ”Ur skuggan av Olof Palme” (1999) och ”Så tänkte jag” (2003).

Roland Classon

Publicerad 2006-10-30

 

Läs mer:

Stan Hasselgård fick spela med de stora

Stan Hasselgård och hans rötter

Namnet Hasselgård lever vidare – via en brorsdotter

Ingvar Carlsson och Stan Hasselgård var sysslingar

Minnet av Stan Hasselgård