Släktforskning 29 mars 2005

Gamla skolkort blir historia

Bo Lindholm, 64, Kvidinge, har under de senaste åtta åren dokumenterat gamla klasskort. Totalt handlar det om drygt 350 bilder från åtta byskolor i Östra Ljungby församling i Klippans kommun. Foto: JOHAN PERSSON

Är du intresserad av gamla skolkort? Ta då kontakt med Bo Lindholm i Kvidinge. Han har koll på de flesta eleverna i Östra Ljungby…

Att samla på gamla klasskort har blivit Bo Lindholms liv. Han har dokumenterat över 350 gamla skolkort från sju byskolor i Östra Ljungby i Klippans kommun. Nu, efter åtta års forskning, är han ”nästan” klar…
De fullmatade pärmarna trängs i bokhyllorna. Här och var ligger det påbörjade anteckningar och ”nya” foton som ska identifieras.
Nu ser Bo Lindholm resultatet av den tidskrävande forskningen.
Men han säger också, ärligt:
– Det vill till att vara lite speciell om man ska hålla på med sådant här. Men det har blivit min stora hobby.
Allt började med ett litet Alu-projekt under ett halvår 1997 – men för Bo Lindholm blev forskningen så rolig och intressant att han fortsatte av bara farten.

På sin moped har han rest runt och lånat bilder, frågat efter namn och även fått en trevlig pratstund med den som ägt fotografiet. De allra flesta har varit välvilligt inställda till dokumentationen. Det är ju en historisk gärning.
– Men när någon säger att ”jag hör av mig” – ja, då vet jag var det betyder, säger Bo Lindholm. En del tjuvhåller på bilderna. Jag är ju beroende av andras välvilja. Och något betalt får jag inte.

Bolestads småskola 1926-1927, klass 1-2. Lärare: Anna Mathiasson. Stående från vänster: Kurt Svensson, Nils Åke Pålsson, Gunnar Nilsson, Konrad Larsson, Karl Gustav Nilsson, Erik Wiktor, Bertil Grundström, Nils Jönsson och Harald Grankvist. Sittande från vänster: Iris Herjander, Margit Svensson, Ingrid Johansson och Anna Nilsson.

Skolorna det handlar om är Östra Ljungby, Öja, Stidsvig, Källna, Kolarehus, Bolestad och Bläsinge samt även Ugglarp, där många av hans släktingar gått i skola.
– Visst kunde jag samla klasskort för hela Sverige. Men det här räcker…
Bo Lindholm har gått metodiskt till väga. Han har kopierat klassfotot till en A4-sida, skrivit namn på skolan, årtalet, lärarens namn, samtliga elever, målsman och även vem han fått låna fotot av. Han har även skrivit av en del protokoll från skolans värld.
Men han har inte skrivit av betygen.
– Ja, någon har faktiskt undrat. Men vilka betyg eleven fick har jag inget intresse av, säger Bo Lindholm.
Han hittar fortfarande skolkort från förr. Många hör av sig och vill lämna uppgifter. Vissa efterlysningar finns i Östra Ljungby-Källnas socknars hembygdstidning Rötterna, som utkommer med två nummer per år. En del bilder lämnar han vidare till andra hembygdsföreningar för identifiering.

För att vara riktigt säker har Bo Lindholm dubletter av pärmarna. Och av varje klass gör han inte mindre än sex kopior. Klasslistorna är också inmatade i datorn.
Totalt handlar forskningen om drygt 1 000 klasslistor från 1886 fram till 1965. Ja, den äldsta inskrivningsboken han har är faktiskt från 1846.
I kommunhuset i Klippan har han blivit ett känt ansikte. Det är där han fått låna klasslistor, examenskataloger och där har han även kopierat skolkorten.
– Uppgifterna från examenskatalogerna är extra värdefulla. De skulle ju även prästen skriva under.
Kopior av listor före 1890 har han fått via Landsarkivet i Lund.

Stidsvigs småskola 1945-1946, klass 1-2. Lärare: Hanna Svensson (vikarie). Bakre raden från vänster: Olle Nilsson, Sven Erik Johansson, Jan Erik Eriksson, Arne Ljungkvist, Torsten Andersson, Kjell Lindahl, Leif Juhlin, Sven Åke Persson, Kurt Paulsson och Bertil Hall. Främre raden från vänster: Bengt Rune Johansson, Lennart Sandström, Gunda Eriksson, Ingegerd Nilsson, Gertrud Lind, Stina Lindahl, Inga Jansson, Inga Lill Svärd, Stig Grundström och Bo Ågervall.

De gamla skolkorten har också blivit ett mycket bra komplement för dem som släktforskar. I klasslistorna är det noga antecknat vad barnen hette, när de var födda och vem som var målsman. Här finns till och med uppgifter om in- och utflyttning. Via detta kan man sedan gå in i kyrkböckerna och få veta mer om familjen.
Bo Lindholm visar också varje år skolbilderna på hemvändardagen i Stidsvig. Detta har lockat mycket folk och blivit mycket uppskattat. Hembygdsföreningen har 700 medlemmar.
Bo Lindholm säger:
– Nu när jag är färdig med skolkorten ska jag lugna ner mig lite. Men jag ska dra upp riktlinjerna för en bok om skolornas utveckling.
Och så ska han köpa en scanner och lägga in materialet på cd. Dessutom har han nu bestämt sig för att koppla upp sig på nätet.
Bo Lindholm har också fått erbjudande av Åsbo släktforskarförening om att lägga in skolkorten på nätet.
– Och det tänker jag nappa på, säger Bo Lindholm.

Bo Lindholm, Kvidinge. Foto: JOHAN PERSSON

Bo Lindholm har alltid varit fascinerad av gamla bilder. Han kunde som liten sitta och titta i sin farmors gamla fotoalbum i flera timmar. ”Vad ska det bli av dig?”, muttrade hans far.
Men att rädda gamla fotografier till eftervärlden har blivit en livsuppgift:
– Mitt råd till alla är att: släng inga gamla kort. Har ni inga släktingar som kan ta hand om bilderna – ge dem till någon hembygdsförening.
Bo Lindholm har nu även börjat samla och dokumentera konfirmationsbilder. För närvarande har han ett 50-tal bilder från Östra Ljungby. Och så har han skrivit av en del kyrkostämmoprotokoll från Östra Ljungby.

Själv gick Bo Lindholm i skola i Örkelljunga 1947-54. Givetvis har han släktforskat. Rötterna finns i bland annat Klippan, Landskrona, Helsingborg och Sösdala.
Och förutom projektet med klassbilderna arbetar Bo Lindholm även halvtid på gokart-banan vid Bolestad, Östra Ljungby. Så visst är det fullt upp.
De två senaste åren har han varit nominerad till kulturpriset i Klippan. Snart kanske det är dags…

Roland Classon
 

Publicerad 2005-03-29

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter hemsida