Släktforskning 31 januari 2005

Med släkten som skolarbete

Historiskt intresserad. Linnea Andersson, 18,
vill gärna veta hur det var förr i tiden. Forskning
pågår för fullt. Och visst finns det många bilder
och brev som ska redas ut…
Foto: KALLE LIND

Släktforskning – tja, det är väl mest för gamla tanter och farbröder… Så tror nog de flesta att det är. Men en ny trend är på väg. Allt fler yngre intresserar sig för sitt ursprung och vill veta mer.

Linnea Andersson, 18, från Bårslöv har fångats av jakten på rötterna. Som projektarbete i gymnasiet gör hon därför en egen hemsida om släktforskning.
Ett bra exempel på detta är Linnea Andersson, 18, från Bårslöv. Som projektarbete i skolan gör hon nu en hemsida om släktforskning. Den innehåller bland annat en sökbar databas för Förslövs födelsebok, ett eget släktträd, små tips och länkar till andra sidor som släktforskare kan ha nytta av.
Linnea Andersson går sista året på samhälle- medieprogrammet på Filbornaskolan i Helsingborg. Hon började släktforska för två år sedan och hittade då bland annat en del släktingar på nätet via en databas som heter DDSS (Demografisk databas södra Sverige). Detta gav mersmak.
– Och så hade min morbror forskat tidigare. Han hade också gjort ett projektarbete. Det inspirerade mig.

Linnea Andersson är medlem i Bjäre släktring och Kullabygdens släktforskare, där hon även gått en nybörjarkurs.
Och visst var det en hel del att tänka på i början.
– Jag visste ju inte ens hur ett mikrokort såg ut, säger Linnea. Nu har jag varit på Landsarkivet i Lund många gånger. Där har jag skrivit av Förslövs födelsebok. Detta har gått bra eftersom jag varit ledig på torsdagarna, säger Linnea.
Projektarbetet med hemsidan ska vara klart i vecka 9. Då ska Linnea presentera en vetenskaplig rapport om sitt arbete. Som handledare har hon Janne Petersson, lärare i mediekunskap på Filbornaskolan. Släktträdet är uppbyggt med programmet ”Min släkt”.
Arbetet med hemsidan pågår och bland annat fylls databasen för Förslövs födelsebok på hela tiden. Det märks att Linnea gör detta med stort intresse!

 

Lantbrukaren Nils Andersson och hustrun
Hilda i Hesslebo, Jonstorp, Skåne.

Linnea Andersson har haft tur och fått tillgång till mycket av släktens gamla foton och brev. Det finns bland annat en utredning om släktgården Hesslebo i Jonstorp, som varit i familjens ägo sedan 1620-talet.
– Jag har fått utredningen av farmor och farfar, säger Linnea.
Mycket av släktens material finns hos Linnea Anderssons ”gammelfaster” Ruth Andersson i Helsingborg.
– Hon har en hel låda med gamla brev och har koll på det mesta. Hon har
berättat mycket för mig. Och så kan jag ju alltid fråga min farmor och farfar och mormor och morfar.
Linnea Andersson samlar allt material i olika pärmar.
– Jag fotograferar av eller scannar in bilderna. Breven skriver jag in i datorn.
De flesta rötterna har Linnea Andersson i Bjäre, Kullabygden och Örkelljunga. Det handlar om församlingar som Jonstorp, Farhult, Brunnby, Väsby, Förslöv, Oderljunga, Hjärnarp, Rebbelberga, Fleninge, Kattarp och Västra Broby med även Åsljunga, Örkelljunga, Röke, Kågeröd, Perstorp, Ottarp och Skånes Fagerhult. Långt bak i tiden har Linnea Andersson anor från Laholm och Våxtorp i Halland och Berga i Småland.

 

Patrik Strömblad från Jonstorp flyttade
till Amerika redan som 18-åring 1887.
Efter några brev hem till Sverige hördes han
sedan aldrig av. Nu vet vi varför…

När man släktforskar fastnar man ofta för några speciella levnadsöden. Så har det också blivit för Linnea Andersson. Ett namn dyker upp – och man vill veta mer. För Linnea heter den personen Patrik Strömblad, född 3/6 1869 i Bölsåkra i Jonstorp. Han var son till sjömannen Christian Strömblad (1836-1881) och hans hustru Catharina Kullenberg (1840-1887).
– Jag har faktiskt ett foto på Catharina Kullenberg. Det är den äldsta bilden jag har, säger Linnea Andersson stolt.
Patrik Strömblad lämnade familjen och reste till USA redan som 18-åring 1887. Han var halvbror till Linneas farfars farmor.
– Jag ville veta vad som hände honom, säger Linnea. Och kanske har jag nu lyckats. Ett e-post från Kalifornien i förra veckan gav en del svar.

 

Catharina Kullenberg (1840-1887) var mor
till Patrik Strömblad. Hon hade sina rötter i
Brunnby och Väsby församlingar.
Catharina levde de sista åren i Jonstorp

Men för att ta det lite från början: Det finns två bevarade porträtt på honom. På baksidan av det ena fotot har en släkting skrivit följande rader: ”Mors bror, reste till Amerika och hördes inte av. Sista gången var när han skrev till vår far om han ville skicka de få pengar som han hade här i Sverige”.
Men det finns trots allt ett par ledtrådar. Några brev från Patrik Strömblad är väl bevarade och de avslöjar en del – men inte allt.
Förmodligen var det många känslor inblandade när han beslutade sig för att emigrera. Hans mor hade avlidit bara någon månad tidigare och nu drömde han om ett bättre liv i Amerika.
Patrik Strömblad reste från Danmark. Biljetten var ställd till Portland, Oregon.
Och i början höll han kontakten med sina svenska släktingar.
– Ja, jag har några gamla brev från honom, säger Linnea Andersson. Därför blir allt så spännande.
Han skickade breven till sin halvsyster Hilda (1865-1954) som var gift med lantbrukaren Nils Andersson i Hesslebo, Jonstorp.

 

Släktgården i Jonstorp.

Breven från Amerika mottogs säkert med stor förväntan.
– De två första breven är från Astoria 1887. Han berättade att han arbetade i någon slags guldgruva, säger Linnea.
Sedan avancerade han och blev maskinskötare.
Ett tredje brev är från1889.
– Då bodde han i Douglas City, Alaska. Han skrev att här var det riktig vildmark, och att han var rädd för alla indianer. Och så var det ju så kallt. Därför flyttade han därifrån. I det här brevet skickade han med ett foto på sig själv.
Sista brevet är stämplat den 22/6 1891 i DeLamar, Idaho, där han då bodde.
– Han skriver att han fick mindre betalt, men att det var bättre väder, så han trivdes ändå. Han skrev också att om han hittade någon trevlig flicka så skulle han gifta sig. Det var nämligen trist att hela tiden behöva bo på hotell.

Allt detta har nu fångat nutida släktingen Linnea Andersson.
– De första breven var skrivna på svenska, det sista var på hälften svenska och hälften engelska. Man kan ju undra om släkten i Jonstorp förstod vad han skrev, säger Linnea.
Linnea Andersson har tidigare gjort efterlysningar på nättidningen Rötters emigrantforum och Porträttfynd. Där har hon även lagt in ett portätt på Patrik Strömblad.

 

Linnea Andersson, 18, använder gärna
datorn i sitt letande efter rötterna.
Foto: KALLE LIND

Så har det gått en tid – men i förra veckan tog forskningen fart på nytt.
Linnea Andersson hade en uppgift om att Patrik Strömblad 1910 skulle ha jobbat i en gruva i Town of Lundy, Mono County, Kalifornien.
Linnea berättar om sin lyckade jakt:
– Jag hittade en hemsida om släktforskning i Mono County, skrev till Denise S. Flynn som ansvarar för sidan och berättade vad jag visste om Patrik Strömblad. Jag bad om hjälp med att ta reda på vad som hänt honom.
Svaret från Denise S. Flynn (med rötter i Norrköping) kom snabbt. Några sökningar i ett par databaser gav resultat. Bland annat blev det träff i ett register över döda i Kalifornien:
Det visade sig att Patrik Strömblad dog i en stor lavin i Jordan/Lundy i mars 1911. Här finns nu hans namn på en gravsten på en inhägnad kyrkogård tillsammans med övriga offer.
Patrik Strömblad blev 42 år.
Om han bildade familj är oklart.

Roland Classon

Publicerad 2005-01-31

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter hemsida