Släktforskning 12 maj 2003

P A Persson – landskapsmålaren

Mitt i naturen. Det var förmodligen så här de flesta kände igen PA Persson (1862-1914). Han var landskapsmålare och var på sin tid en känd konstnär. PA Persson var född i Kvistofta församling. Han blev dock endast 51 år gammal och avled i Tyringe.

En gravsten, några gamla fotografier, ett tidningsurklipp och någon som kan berätta. Det är egentligen allt som behövs när man släktforskar!

Den här berättelsen handlar om landskapsmålaren PA Persson och hur det kan gå till att ”skaka liv” i en gammal konstnär.
Ja, eftersom han avled redan 1914 var det inte helt lätt. Men det behövdes bara lite tur, tålamod och en resa till Stockholm…
Anledningen till att PA Persson blev föremål för en del forskning heter Bertil Albrechtsson. Han är född 1909 i Helsingborg. Bertils moster Hanna var gift med denne PA Persson och det är Bertil som under åren då och då fört fram PA Perssons namn på våra släktträffar. På så vis har han hållit PA Perssons minne levande och väckt vår nyfikenhet.

Peter Adolf Persson – här fotograferad i sin krafts dagar.

PA Persson gjorde säkerligen på sin tid ett outplånligt intryck. Han var intensiv, arbetade mycket med sin konst och var en stor sällskapsmänniska. Och hans tavlor finns kvar än i dag.
Men för de flesta är PA Persson i dag ett okänt namn.
Därför gjorde jag en tidsresa. Det blev en spännande och givande jakt.
Att det finns en gravsten på PA Persson i Helsingborg kände jag till – men just ingenting mer.
Vem var han, landskapsmålaren PA Persson?

Att leta efter en speciell gravsten kan ta tid. Som så mycket annat här i livet är det ofta slumpen som avgör.
För elva år sedan gästade Bertil Albrechtsson och hans fru Birgitta Helsingborg. Då visade han var hans släktingar hade bott – och det blev även en rundvandring på de olika kyrkogårdarna, bland annat Pålsjö kyrkogård och Nya kyrkogården där hans förfäder har fått sin sista vila. Det blev förstås även samtal om gamla tider och en resa till Mölle, där Bertil vistats mycket som ung.
Bertil Albrechtssons yngsta dotter Monika Albrechtsson och sambon Olle Lövgren kom från Stockholm till Helsingborg på sommaren för tre år sedan. Vi turade, lyssnade på en äkta dansk pianist och intog en välsmakande söndagslunch. Men vi hann även med att besöka en del gamla gravar. Eftersom de båda då intensivt börjat med släktforskning passade detta bra som en extra ”utflykt”.
Men vi lyckades inte finna PA Perssons gravsten.

PA Persson.

Så gick det någon dag och det anlände ett trevligt vykort med de inledande orden: ”Hej och tack för senast. Vi hittade PA Persson. Han låg på Donationskyrkogården. Sedan vi kom hem har vi varit på landet och plockat svamp och haft det skönt. Hälsa till alla därnere i Helsingborg”.
Så bra. Fallet var löst. Just före hemfärden hade de lyckats i sitt målmedvetna sökande.

Men så har åren gått. PA Persson föll i glömska – igen.
För en tid sedan fick jag en guidad snabbtur på Donationskyrkogården. Ja, egentligen var vi där för att se Malte Sommelius omtalade gravsten. Några meter därifrån är även Henry Dunker (Sveriges rikaste man på sin tid) begravd.
Så vände jag mig om – och häpnade. Där var den ju: PA Perssons gravsten! Mitt emot Sommelius och Dunker.
För ett par veckor sedan reste vi till Stockholm och besökte då Bertil och Birgitta Albrechtsson. Jodå, visst fanns det en hel del sparat från PA Perssons tid, bland annat fyra fotografier av honom, ett målat porträtt, tidningsurklipp – men även en del andra släktbilder.

Gravstenen finns på Donationskyrkogården i Helsingborg.

Och visst mindes Bertil Albrechtsson sin morbror – nästan som om det var i går. Bertil var faktiskt bara fyra år när de möttes:
– Det var ett kalas hos våra släktingar i Helsingborg. PA Persson var med. Jag hörde att de talade om min nyfödde bror och vad han skulle heta. De skrattade och hade roligt. Men de kunde inte enas om något namn. Så frågade PA Persson mig vad jag tyckte. Jag höjde min röst och sa: ”Jag tycker att han ska heta Johansson!” Då fick min morbror roligt. Åh gud, vad han skrattade!, säger Bertil Albrechtsson.
Och tillägger:
– Jag vet att det hängde en stor tavla hos mormor och morfar i Helsingborg. Den hade PA Persson gjort. Och så vistades han på Blidö i Stockholms skärgård på somrarna. Han var snäll och artig. Ja, det är synd att man ska komma ihåg så lite…

Ett uppslagsverk plockades fram. Nordisk Familjebok från 1915 gav svar på en del frågor. PA Persson hette egentligen Peter Adolf Persson och var född den 25 september 1862 i Kvistofta församling. Han hade studerat vid konstakademien i Stockholm 1882-86 och i Paris 1889-90. Nordisk Familjebok beskrev honom på följande vis: ”… målade skånska landskap, skogsmotiv och företrädesvis slättmotiv, i ganska sträf kolorit, men med lokal trohet och karaktär.”
PA Persson målade även landskap från Stockholms skärgård, Värmland och Norrland.

I en tidningsartikel förklarades att PA Persson avlidit i sitt hem i Tyringe den 15 januari 1914.
Dödsfallet slogs upp stort i lokaltidningen. PA Persson hade, som det beskrevs, några dagar tidigare deltagit i en skridskofest och ”därvid kände han sig illamående och drog sig tillbaka, hvarefter han sedan hållit sig inne. I torsdags afton vid half 10-tiden inträdde en försämring och något senare afled han till följd av hjärtförlamning.”

Vinterlandskap, målat av PA Persson.

PA Persson beskrevs som en kärnsund, bottenhederlig man, i konsten som i livet och signaturen ”Fjr” målade upp sin egen bild av konstnären: ”Bred och trygg och sann gick han sin väg. Han visste hvar han var hemma, och på sina egna tegar plöjde han. Småsinne och afundsamhet, ej sällsynta egenskaper bland konstens folk, voro honom främmande. Det fanns ingen i granngårdarna som inte var hans vän.
När han kom in i en krets, var det, som om luften blev renare. Byskvallret tystnade alltid, när han visade sig. I sin fädernebygd kände han hvarje träd och hvarje sten. Ingen var skånskare skåning än han.”

Ett väl bevarat fotografi visade också att det varit en stor minnesutställning i Stockholm efter PA Perssons död. Den hölls i konstnärshuset i mars 1917.
Vem var då PA Perssons fru Hanna? Jo, hon var syster till Bertil Albrechtssons mor Gerda (1879-1968), som var gift med bankkamrer Otto Albrechtsson (1879-1933).
Efter PA Perssons död bodde Hanna i ”Villa Haga” i Tyringe, men flyttade senare till Helsingborg där hon hade en lägenhet vid Stortorget nedanför Kärnan. Det var ju i ”Sundets Pärla” hon hade sin släkt och sina vänner.

PA och Hanna Persson (död 1947) hade inga barn.
Hannas och Gerdas föräldrar var Sven Bengtsson (1832-1918) och Petronella Olsson (1834-1918). Sven var trävaruhandlare, ordförande i Helsingborgs fastighetsägareförening, ledamot i Föreläsningsföreningen och ledamot i Skolrådet. Otto Albrechtssons föräldrar var snickerimästare Per Albrechtsson (1836-1906) och Bengta Larsson (1853-1945).

Bertil Albrechtsson, uppväxt på Tågaborg i Helsingborg, var anställd som bankkamrer vid Handelsbanken i Stockholm 1927-1972.

Roland Classon

Publicerad 2003-05-12

Läs mer:

 

PA Persson – landskapsmålaren

Minnet lever efter PA Persson

PA Persson och släkten på Ven

Om Mölle och fotboll på Sofiero

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter