Släktforskning 7 april 2003 • Uppdaterad 22 september 2016

Greta Garbo och hennes rötter

 

Den gudomliga. Greta Garbo (1905-1990)
var en av Hollywoods mest gåtfulla stjärnor.
Hon drog sig tillbaka redan 1941 och flyttade till New York.
Bilden är från 1935 då hon stod på toppen av sin karriär.
Foto: SCANPIX

Hon var gåtfull, hon var mystisk – och hon var stjärna. Än i dag lever legenden om Greta Garbo.

Greta Garbos öde fortsätter att fascinera. En gång i tiden var hon Hollywoods högst betalda och hetaste stjärna. När hon slutade var hon endast 36 år – men inget kunde få henne tillbaka till scenen.
Om två år är det 100 år sedan Greta Garbo föddes – och redan nu märker Garbosällskapet i Högsby i Småland att intresset för Garbo ökar. Visserligen öppnar inte museet för säsongen förrän om två månader, men det är en aktiv ideell förening som på sätt och vis aldrig har stängt.

Det kommer ständigt in nytt Garbo-material. Och många hör av sig.
Mest sensationellt är ny forskning kring Greta Garbos rötter. En dam i USA har lovat sända en utredning som sträcker sig ända ner till 1200- talet.
– Kvinnan i USA hade först vänt sig till Dramaten och Svenska filminstitutet, som då föreslog att det passade bättre på Garbomuseet i Högsby. Nu har hon lovat att sända släktforskningen hit, säger Garbosällskapets Elisabeth Angervall. Det hela kanske låter lite upphaussat – och jag vill ju inte säga för mycket innan jag satt mig in i materialet.

 

Greta Garbo (1905-1990) deltog i 24 filmer
under 16 intensiva år i Hollywood.

Att Garbosällskapet finns i Högsby sedan två år tillbaka är inte så konstigt. Det är här många av Greta Garbos förfäder levde – ja, hennes mamma var till och med född i Högsby församling. Att även Greta skulle ha varit född i Högsby har aldrig kunnat bevisas – men visst har det gått envisa rykten. Ja, det var i många år en starkt rotad uppfattning att Greta föddes i Högsby i samband med ett besök som modern gjorde här 1905.

Och var Karl Alfred Gustafsson verkligen hennes far? Eller var det hans bror som var far till Greta?
Jag ringde till min släkting Lennart Johansson i Grönskåra, en by som ligger ett par mil från Lillsjödal där Gretas mor Anna Lovisa var född. Lennart är 93 år. Hans mor Hilda och Gretas mor var jämngamla. Men Lennart gav ett väntat svar:
– Jag vet att det har varit mycket strid om det här. Men det pratades inte mycket om Greta Garbo. Nä, morsan hade fullt sjå att hålla ordning på sina egna ungar. Och så mycket till kommunikationer att resa fanns det ju inte heller på den tiden.
Ja, så var det. De flesta hade nog av sina egna vardagsbestyr. Greta Garbo klarade sig ju bra själv.

 

Blekingegatan 32 på Söder i Stockholm.
Här bodde Greta Garbo. Foto från 1933. Huset revs 1971.

Redan nu finns det två stora släktutredningar om Greta Garbo. Hon ingår i boken 24 Famous Swedish Americans and their Ancestors, utgiven av Sveriges släktforskarförbund. Även släktforskaren Bo Jansson i Malmö har sammanställt Greta Garbos släkthistoria. Båda utredningarna sträcker sig till mitten av 1500-talet.
Greta Garbo föddes som Greta Lovisa Gustafsson den 18 september 1905 i Katarina församling på Söder i Stockholm. Här bodde hon på Blekingegatan 32 tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon.
Före filmkarriären var hon tvålflicka vid olika raksalonger och under två år anställd som expedit på varuhuset PUB. 1922 kom hon in vid Dramaten, 1923 bytte hon officiellt namn till Greta Garbo och på sommaren 1925 reste hon över till Amerika där hon på kort tid gjorde stor succé med sitt vackra ansikte, sin sensuella mörka röst och sin enorma utstrålning.
Under sin filmkarriär deltog Greta Garbo i 27 filmer, varav 24 i Hollywood.

Greta Garbo tillsammans med sin mamma
Anna Gustafsson på en resa i USA 1939.
Foto: Scanpix

Greta Garbo har starka rötter i norra Kalmar län i Småland. Hennes mor Anna Lovisa Johansson (1872-1944) var född i Högsby församling och i de här trakterna har Greta Garbo många släktingar.
Anna Lovisa gifte sig 1898 i Stockholm med Karl Alfred Gustafsson, född 1871 i Frinnaryd församling (nära Aneby), Jönköpings län. Han dog 1920.
Greta Garbos mormor Emma Kristina Adamsdotter (1849-1918) var född i Skruvshult (Högsby) och hade inte mindre än elva syskon. Här var det säkert stor dramatik (och skandal) då Gretas mormor och morfar skildes sedan han utvandrat till Amerika 1882 utan klara flyttningspapper. Sex år senare emigrerade även Gretas morfars mor och far till USA. Biljetten var ställd till Chicago.

Gretas mormors mor hette Maria Lovisa Andersdotter (1828-1865). Även hon var född i Skruvshult. Några generationer längre tillbaka i tiden har Greta Garbo anor från bland annat Mörlunda, Målilla och Älghult. Men det finns mycket rötter även i Kristdala och Döderhult (församlingar inte långt från Oskarshamn).
De flesta anfäderna på moderns sida var bönder och torpare. Men här finns också rusthållare, soldater, ryttare, kyrkvärdar och skräddare.

 

Marie Walewska (1937) – en av Greta Garbo 24 filmer i Hollywood.
1954 tilldelades hon en Oscars-statyett för sin filmgärning.

Greta Garbo har även adliga anor – långt bak i tiden.
En av förfäderna hette Per Silkelock (död 1626 i Kristdala). Han var borgare i Kalmar och anfader till de stora prästsläkterna Duraeus, Meurling och Sabelsköld.
En av de mer kända i den släkten var Karl Sabelsköld (1665-1701), född i Lannaskede församling (utanför Vetlanda), mormors morfars mormors morfar till Greta Garbo. Han var dragon och dog i fälttåget i Livland. Hans farfar och anfader hette Jöns Mårtensson, som bland annat var slottsfogde i Nyköpings län och i Vibyholm län.

För att kunna hålla reda på alla släktingarna bildades 1968 Släktföreningen Sabelsköld. I den omfattande sammanställningen finns bland andra FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld (1905-1961) och botanikern Carl von Linné (1707-1778).
Från släktgrenen Meurling härstammar den kände läkaren och författaren Axel Munthe (1857-1949).
Från en krigsöverste med det ovanliga namnet Halsten Bagge (död 1555 i Högsby) finns det släktband till skådespelerskan Viveca Lindfors (1920-1995), även hon framgångsrik i Hollywood. Fast det är klart – då får man gå 13 generationer bakåt i tiden.

Greta Garbo-utställningen på PUB i Stockholm.
Foto: Roland Classon

Greta Garbos anor på faderns sida innehåller en del adligt blod. Det handlar om ätterna Armsköld, Fahnenhielm och Gyllenståhl – men även här skriver vi 1600-talet och 1700-talet. Ryttmästaren Göran Andersson blev adlad Armsköld 1628. Han var Greta Garbos farfars farfars farmors mormors morfar. Göran Armsköld var i sin tur barnbarns barn till Halsten Bagge.
Männen i dessa ”finare” släkter gjorde karriär inom det militära, var med i flera krig och fick händelserika liv. Kvinnorna såg till att bli gifta med adelsmän – och fick på så vis åtminstone ekonomisk trygghet.
En anfader, Olof Stråle af Ekna (död 1648), var en tid häradshövdning i Uppvidinge härad.

På Greta Garbos faderslinje finns många av rötterna i Jönköpings län (kring Tranås och Aneby) och i Östergötland (bland annat Gryt församling). Hennes farfar Johan Agaton Gustafsson var född i Säby församling i Tranås. Han hade titlar som bonde och öltappare och arbetade även en tid på Gotland och i Stockholm.
Greta Garbos farfars far Gustaf Adolf Gustafsson (1805-1849) var bonde i Säby församling. Farfars farfar Karl Gustaf Fredriksson (1774-1832) var förutom bonde även nämndeman och kyrkvärd. Hans farfar Jonas Andersson Ekstrand (1692-1778) var soldat i Säby.

Gray Reisfield, Greta Garbos brorsdotter.
Foto: Pressens bild

Om Greta Garbos två syskon kan man säga följande:
Sven Gustafsson (1898-1967) arbetade en tid på MGM:s kontor i Stockholm. Han flyttade till USA 1939 tillsammans med modern, hustru och dotter Gray (född 1932). Det är Gray Reisfield som i dag sköter det ekonomiska arvet efter Greta Garbo.
Alva Garbo (1903-1926) var kontorist och skådespelare, blev endast 22 år gammal.

Greta Garbos grav finns på Skogskyrkogården, Stockholm. Foto: Pressens bild

Greta Garbo avled i New York den 15 april 1990. Gravsättningen ägde rum på Skogskyrkogården i Stockholm den 16 juni 1999. I en familjegrav i närheten vilar även Greta Garbos föräldrar och systern Alva.

Detta var avsnitt nummer 50 i en serie om släktforskning sedan november 2000.

Roland Classon

Publicerat 2003-04-07

 

Läs mer:

Släktforskning Helsingborgs Dagblad

Rötter

Garbosällskapet i Högsby

Jubileum med Greta Garbo (2005)

Greta Garbo och hennes rötter (2003)

Dag Hammarskjöld och hans släkt (2005)

Viveca Lindfors – här är hennes förfäder (2001)

Forskning i blixtrande fart

Släktskvaller från kändisvärlden

 

 

Scott Reisfield är dotterson till Greta Garbos bror.
Foto: Pressens bild

Greta Garbos 27 filmer 1922-1941.

Luffar-Petter (1922), Gösta Berlings saga (1924), Den glädjelösa gatan (1925), Virveln (1926), Fresterskan (1927), Åtrå (1927), En gudomlig kvinna (1928), Anna Karenina (1928), Den mystiska kvinnan (1929), Vilda orkidéer (1929), Gröna hatten (1930), En kvinnas moral (1930), Kyssen (1930), Anna Christie (1931, ljudfilmsdebuten), Romantik (1931), Inspiration (1931), Susan Lenox (1932), Mata Hari (1932), Grand Hotel (1932), Som du vill ha mig (1933), Christina (1934), Den brokiga vävnaden (1935), Anna Karenina (1936), Kameliadamen (1937), Marie Walewska (1937), Ninotchka (1939) och Tvillingarna (1941).