Rynkeby 15 juni 2017 • Uppdaterad 5 juli 2017

Peder – vår egen ”Mulle Meck”

Peder är utbildad sjöingenjör och jobbar som maskinchef för ett Norskt företag. Han har hela världen som arbetsplats. De senaste åren har han varit Team Rynkeby Helsingborgs mek. och rutt ansvarig. När vi väl hade hittat en dag och plats för en intervju så visade det sig att fiket stängde om typ 30 minuter. Det var inte mycket mer att göra än att hitta en ny dag för intervju, sagt och gjort vi bokade dag och tid, samma plats, tyvärr stängde stället exakt den tiden vi hade bokat haha. Vad har vi lärt oss av detta? Kolla alltid upp saker och ting:)

 

Peder är en av dem som har varit med i Team Rynkeby flera år, jag kan inte låta bli att undra vad som driver honom till att vara med så många gånger?

 

”Som, om inte alla så i alla fall de flesta, så tycker jag om att hjälpa till och att få göra skillnad. Hela projektet går ut på att samla in pengar till Barncancerfonden. Min roll är också att se till att cyklisterna och cyklarna mår bra. Jag vill se till att hela resan blir så rolig och kul som möjligt.” Han fortsätter med att berätta om känslan att vara med och bygga ett team. ”Man har ett kick off datum, alla kommer dit (ca 40-50 st), många känner inte varandra sen innan. Det börja lite trevande med liten presentation och lite lekar kanske. Nervösa skratt lite här och där. Träningen sätter igång, alla försöker hitta sin roll i laget, lära känna varandra. Plötsligt är utesäsongen igång och snart kommer ett träningsläger då är det plötsligt asgarv istället för nervösa skratt, så fortsätter bubblan växa likaså gemenskapen och känslan av tillhörighet. Tilliten finns där, omtanken för varandra som speglar sig i att alla bryr sig om och hjälper varandra. Det har blivit ett team. Det är en häftig känsla.”

 

Hur kommer det sig att du började cykla?

”För 8-9 år sedan sålde jag min motorcykel, i samma veva började jag och min bror cykla. Mest som en rolig grej och för att döva saknaden från motorcykeln.”

Peders bror och svägerska var 2012 med i Team Rynkeby Malmö. Så klart följde Peder deras resa på nära håll och fick blodad tand. Året efter, 2013 startade Helsingborg upp sitt lag och då var Peder med. Det året var han cyklist. Sedan 2014 har han varit med i serviceteamet, med ett uppehåll 2015. I år är inget undantag, han tillhör serviceteamet och berättar roat att ”när man är med i serviceteamet så kan man vara med på allt det roliga”. Kan berätta att Peder är numera en så kallad solskenscyklist, han cyklar bara när vädret är som mest gynnsamt, återkommer om det längre fram.

Vad gör en ruttansvarig, och hur går man till väga för att skapa en rutt eller runda?

”Bestämmer hur sträckorna som cyklisterna ska cykla på vägen ner till Paris ser ut ;)” Dumma frågor, dumma svar ha ha.

Lite mer allvarligt, ”Oftast tar man hjälp av ett datorbaserat ruttprogram. Här lägger man in ruttens start och stopp, i vårt fall är det hotellen som vi stannar vid varje dag, sedan försöker man med hjälp av programmet hitta cykelvänliga vägar utan alltför mycket trafik. I vissa länder kan man ”köra” rutten i google earth och street view för att få en så god uppfattning om hur vägen är som möjligt, om vägen lämpar sig för cykling.” Cyklisterna kan ge Peder lite bannor ibland, när det visar sig att vägen som är vald är grusväg, då är cyklisterna inte glada ;) men det är sådant man får räkna med helt enkelt.

Alla känner en stor trygghet när Peder är med, mycket på grund av hans kunskap och erfarenhet om cykling men även för att han är rak och ärlig mot alla. Har man inte gjort rent sin kedja så får man oftast höra det genom båda öronen eller enbart ett mutter, stödstrumpor är en annan känslig sak som Peder inte är glad över, framförallt inte ”de moderna” som finns i regnbågens alla färger. I och för sig så är han väl inte alltid så tydlig i vad han menar, ironi är nämligen något som ligger honom varmt om hjärtat och det använder han så fort han kan. Ironi och humor är något som är ett måste för Peder.

”Pys och mys”

Peder är en man med många strängar på sin lyra, han är ju vår alldeles egna ”Mulle Meck”. Det är Peder som lär oss cyklister allt vi behöver veta om cykelvård. Talar om för oss när kedjan är skitig, pikar oss om cykeln inte är avtorkad efter ett distanspass. Informerar om att service bör göras innan resan påbörjas till Paris och att man ska se över däck och bromsklossar. Ibland kan det bli många suckar, men det är med glimten i ögat. Meningen är ju att varje cyklist ska kunna vårda och ta hand om sin cykel (den håller längre när all smuts är borta, att man smörjer kedjan lite då och då osv), det gäller även att kunna laga en punktering. För att träna på det här med att laga en punktering så håller Peder i ”Pys och mys” kurser, där cyklisterna får öva på att laga en punka. Han brukar säga att ”många tror att de kan laga en punka med mobilen”, så skakar han lite lätt på huvudet.

Hyggerunda

Skulle nästan kunna tro att det är Peder som har myntat uttrycket ”hyggerunda”. Det är så en cykeltur kallas  när solen skiner, ingen vind och man cyklar ut ett par stycken för att på halva vägen stanna till vid ett fik och njuta av en kopp kaffe (eller något annat) i solen. Man riktigt njuter av cykelturen :)

Berätta om resan till Paris!

”En resa med lite gråt och mycket skratt.” Det är egentligen allt Peder säger. Det är svårt att föreställa sig hur resan kommer vara när det är första gången man är med på resan, men Peder och alla andra som har cyklat kan intyga att det blir ett härligt äventyr och jag tror på dem.

 

Stöd Peder och Team Rynkeby i kampen mot barncancer genom att swisha en slant till 123 682 77 03

 

/Emilia