Rynkeby 2 juni 2017 • Uppdaterad 5 juli 2017

Anna tar revansch, och längtar till “prologen” i Helsingborg

Jag haffar Anna direkt efter 16-milarundan: Orkar du stanna kvar en liten stund så att vi kan göra den där intervjun till bloggen? Ett stort leende och ett telefonsamtal hem för att kolla så att ingen behöver henne precis just nu, och sen är hon redo. Och sån är min bild av Anna – glad, stark och pigg på nya upptåg. Men 2015 när hon var med i Team Rynkeby för första gången var det en annan femma. 

Anna hörde talas om Team Rynkeby av sin frisör, som cyklade 2014. Anna har alltid brunnit för välgörenhet, varit engagerad i fadderverksamhet och haft barn från Polen boende hos sig osv. Så hon sökte, kom med, och upptäckte att visa delar av projektet var roligare än andra.

– Jag älskade ju alla events! Cyklingen var lite tuffare än jag hade tänkt mig, så det älskade jag inte… Jag grät mycket, hade jätteont och det var slitsamt, värre än jag hade föreställt mig.

Anna och några till i laget som inte hade så mycket träningsvana sen innan hade det riktigt tufft det året. Men till Paris kom de, och hon beskriver känslan av att faktiskt genomföra nåt man nästan inte trodde man skulle klara som euforisk.

Och i år tar hon revansch på riktigt. Är det nån som gett järnet på alla träningar så är det Anna! Målet? Att älska alla delar av projektet (inte bara de sociala) och ta sig till Paris utan gråt och tandagnissel – kanske till och med med ett leende på läpparna. Och jag vet att hon kommer klara det. Men visst fanns det vänner som undrade varför hon ger sig på det en gång till, när hon tyckte det var så jobbigt förra gången.

– Man kan jämföra det lite med sin första förlossning. De flesta som föder sitt första barn säger “Jag gör inte detta fler gånger, det gjorde för ont, det var för jobbigt”. Men dom allra flesta kommer ändå tillbaka och föder ett andra barn, och lite så är det. Man får så mycket tillbaka i det här projektet. Vi är så många olika människor, som alla har roligt ihop och går all-in för att det ska bli bra, så man kan ju inte annat än vara glad!

Det är nog första gången jag hört någon jämföra Team Rynkeby med att föda barn, men fortsätt läsa så får du strax reda på varför det inte är så konstigt att det kommer från just Anna.

Vem är du?

Anna beskriver sig som “väldigt mycket mamma”. Hon har två utflugna barn på 27 och 25 år, och tre som bor hemma på 20, 17 och 14. Så man kan förstå att mammarollen varit en stor del av livet.

– Vi hade dagisbarn i 18 år. Så när vår yngsta tjej började skolan, då firade vi faktiskt med skumpa!

Fullt förståeligt. Men nu när barnen är äldre börjar hon få mer tid till sig själv (och Team Rynkeby ;). Till yrket är Anna barnmorska, och älskar det (nu är det väl ingen som undrar var förlossningsliknelsen kom från längre?). Annars är vänner och resor två viktiga ingredienser i livet.

– Jag är väldigt social, tycker om att umgås mycket och har många väninnor. Man kan ju tappa dom annars när man får familj och så, men vi har hängt ihop – jag har barndomsvänner som jag träffar regelbundet. Det är jätteviktigt för mig! Kärleken man har till sina barn är för evigt och likaså den till sina verkliga vänner.

Många av resorna görs tillsammans med väninnorna, och det blir inte bara sol och bad utan ska gärna hända nåt. Anna berättar att hon gillar att komma ut och träffa människorna i ett land, och nyligen var hon och kollegorna på jobbresa till Indien.

Avresan från Helsingborg var nästan häftigare än ankomsten till Paris

Vi kommer in på den spännande cykelresan till Paris och jag som nykomling undrar hur det känns att komma fram. Då säger Anna att prologen (eventet på Sundstorget där alla som vill kan komma och vinka av laget) nästan slog att cykla in i Paris!

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, och när vi cyklade in på torget i stor klunga så stod folk och jublade och klappade. Då började jag faktiskt storgråta för dom betedde sig som om vi var hjältar. Och jag tänkte “Vad är det med folk? Vi har ju inte ens börjat cykla än!”. Men det var ju för allt jobb vi gjort, med träning och att samla ihop pengar, jag hade bara inte sett det så, så där blev jag jätterörd.

Själv blir jag lite rörd bara av att höra Anna berätta om det, och längtar ännu mer till den 8:e juli och årets prolog. Innan jag släpper hem henne till duschen och familjen efter långrundan klämmer jag in en sista fråga – om hon ska söka till Team Rynkeby nästa år igen:

– Ja alltså som det känns nu vill jag det! Mer meningsfull fritid kan man ju inte få, och det är verkligen bara vinnare i det här konceptet.

6 snabba

Namn: Anna Steiner Kommer från: Född i Hässleholm men bott i Helsingborg sen 2 års ålder Favoritsport: Cykling Bästa egenskap: Nyfiken, positiv och lyhörd Sämsta egenskap: Rastlös Boktips: Förr eller senare exploderar jag av John Green

Stöd Anna och Team Rynkeby i kampen mot barncancer genom att swisha en slant till 123 682 77 03.

/Lisa