Rynkeby 19 maj 2017

Först ska Niclas cykla till Paris, sen segla jorden runt!

Idag får vi lära känna en väldigt viktig person i årets lag. Inte bara för att han är en särdeles trevlig prick, men också för att han är vår lagläkare. Det är han som ska plåstra om våra knän när vi glömmer att klicka ur pedalerna (vi hoppas såklart att skadorna håller sig på den nivån). Det här är Niclas:

Vem är du?

Niclas kommer ursprungligen från Stockholm och hamnade i Helsingborg efter att ha gjort sin allmäntjänstgöring som läkare i Eksjö. Han vidareutbildade sig och jobbar nu som ortoped, med specialintresset proteskirurgi (byte av höfter och knän mm). Han älskar sitt jobb och jobbar mycket. Annars är livets krydda barnen! Niclas har fyra – en son på 24 år, en dotter på 22, och två småtjejer på 5 och 3. Men det finns en sak till som han brinner för:

– Segling! Jag har planer på att segla jorden runt. Så i juni 2021 kommer jag kasta loss från Viken för en tre års jorden-runt-segling.

Som värsta Thor Heyerdahl! Vem kunde tro att vi hade en världsomseglare i laget? Niclas berättar att han nu förbereder sig genom att samla ihop pengar och utrusta sin båt. Sambon och barnen kommer endast följa med på vissa sträckor, så för att inte behöva vara ifrån dem alltför länge i sträck kommer han flyga hem med jämna mellanrum, vara hemma några veckor, och sen flyga tillbaka och fortsätta seglingen. Vilket äventyr!

Och som om det inte vore nog för att få oss andra att känna oss som soffpotatisar så åker Niclas sitt 20:e Vasalopp nästa år.

Frakturer är kul – men helst inte på vägen till Paris

Som Helsingborgslagets läkare är det Niclas uppgift att se till att vi har med oss allt vi kan tänkas behöva under cykelturen till Paris. Mediciner (bl a smärtlindring), dropp (om det blir 45 grader varmt), hjärtstartare – och så plåster förstås, till de mindre blessyrerna.

– Det värsta scenariot vore ju en klungvurpa, när 10-15 personer kanske vurpar i 40 km/h i nerförsbacke, och man får en massa frakturer osv att ta hand om. Man får ju förbereda sig både mentalt och utrustningsmässigt för att kunna hantera det, men jag hoppas att det inte händer några olyckor.

En annan viktig uppgift blir att se till att ingen som inte är i skick att cykla sätter sig på cykeln.

– Om man märker att nån mår dåligt får man säga “Du kan inte cykla längre nu. Du får faktiskt kliva av för du börjar bli farlig både för dig själv och andra!” För man blir ju trött och särskilt om det är varmt och man inte dricker så mycket som man bör göra så kan man bli uttorkad och utmattad.

Vi pratar lite om andra saker som kan hända (allergiska chocker, skavsår, magsjuka…) men fortsätter snabbt till mer upplyftande frågor.

Förståelsen för forskares vardag gör det extra viktigt att bidra

Niclas berättar att han blev peppad att söka till Team Rynkeby av kollegor som cyklat tidigare. Som så många andra i laget betonar han tre stora anledningar till varför han vill vara med. 1) Kamratskapen och att göra nåt tillsammans med andra, 2) En bra chans att träna upp sig själv, och 3) Att få göra nytta genom att samla in pengar till Barncancerfonden.

– Och den klassiska klyschan att det gör skillnad – det gör det! Jag vet ju att det många gånger är jättesvårt att finansiera olika forskningsprojekt. En forskares vardag består väldigt mycket av att tigga ihop pengar för att kunna driva sina forskningsprojekt. Så det är klart att om vi i Team Rynkeby Sverige samlar ihop 20 miljoner i det här projektet så finansierar det X antal projekt under ett år. Det kan ju innebära att man hittar på nån ny behandling eller kan forska fram en ny cytostatika. Och då förstår man vilken skillnad de här pengarna faktiskt kan göra!

…och där fick vi den perfekta övergången till att tipsa om vårt Swish-nummer ;) Skänk gärna en slant via 123 682 77 03, så hjälps vi åt att se till att fler forskningsprojekt blir av! Pengarna Team Rynkeby samlar in till Barncancerfonden delas mellan forskning kring leukemi och syskonstöd, båda väldigt viktiga områden.

6 snabba

Namn: Niclas Ramberg Kommer från: Stockholm Favoritsport: Segling Bästa egenskap: Envishet Sämsta egenskap: Långsinthet Boktips: Isle of Lewis-trilogin av Peter May (ön ligger i yttre Hebriderna, jag har seglat dit en gång så jag känner igen mig mycket i omgivningarna som beskrivs)

/Lisa