{"error":"not found"}
{"error":"not found"}
Annons:

Rimlig slutsats av rätten

Text: Sven-Åke Olofsson

Ett år och tio månaders fängelse för grovt vållande till annans död och grov misshandel. Det blev domen för den 23-åring som åtalats för misshandel på en parkeringsplats i Landskrona, som ledde till att en 78-årig kvinna senare avled. Vissa kommer nu att finna domen för mild, andra för hård. Med tanke på att händelsen ledde till ett dödsfall är domen rimlig.
Misshandeln rubricerades inledningsvis som mord men under senare förhör och rättegång komplicerades bilden. Vad var avsiktligt våld och vad var olyckliga omständigheter? Målet är ytterligare ett exempel på att åklagare, polis och medier måste vara återhållsamma med slutsatser i inledningen av brottsfall.
Vad som inträffade på parkeringsplatsen var djupt tragiskt. 78-åringen avled och hennes make, även han misshandlad, hamnade tillsammans med sin familj i en traumatisk situation. 23-åringens version av det inträffade är att det handlade om en tragisk olyckshändelse, inte överlagt våld. Hans problem blev då varför han flydde och höll sig undan. Misshandeln trängde dessutom in i den politiska verkligheten i Landskrona, där våldsdåd och otrygghet i betydande grad satt den politiska agendan. Men tack och lov blev försöken att utnyttja det inträffade i politisk extrempropaganda inte framgångsrika eller ens särskilt omfattande. 
I en rättegång är varken känslor eller politisk verklighet relevant för domstolen. Bevis ska värderas och vittnesmål bedömas. Uppgiften har sannerligen inte varit lätt för rätten, som måste bringa reda i en bild som har sina gråtoner.
Åklagaren krävde ett längre fängelsestraff. Försvaret pläderade för frikännande av 23-åringen. Domen på ett år och tio månader bäddar för ett överklagande från försvarets sida. Hela fallet är tragiskt. För den drabbade familjen men också för den tidigare ostraffade 23-åringen vars framtid nu är i vågskålen. 

Sven-Åke Olofsson

Annons:

 • Erik

  Test

 • backnilsson

  Sven-Åke Olofsson skriver i ledarbloggen att han finner domen rimlig och kanske är det så för den som så att säga betraktar landskrona från ett utifrånperspektiv, som en intressant och avvikande laboratorieråtta i ett statsvetenskapligt experiment.

  Men för Landskronaborna själva tror jag nog att priset på ett år och åtta månaders fängelse för att slå ihjäl en gammal tant kommer att uppfattas som orimligt billigt.

 • David

  Intressant, Sven-Åke. Mycket intressant. Du värderar alltså ett människoliv till 43.000 kronor samt 1 år och tio månader i fängelse. Rimligt tycker du, orimligt tycker nog 99% av Sveriges befolkning…

 • Stefan

  Tack för en föga uttömmande ”jag-pladdrar-men-får-ingenting-sagt” kommentar. Att tingsrätten gjort en rimlig bedömning är nog inget som allmänheten behöver din bekräftelse över. Att de som har haft tillgång till allt utredningsmaterial just gör en rimlig bedömning är vad som skiljer rättsväsendet från journalistiken. Låt någon med relevant kunskap kommentera utfallet av tingsrättens bedömning om allmänheten skall ha något intresse av kommentaren.

 • Bo

  Tråkigt men sant,vid smuggling av knark eller innehav får du hårdare straff

 • BR

  Ett människoliv är värt 1 år och 10 månader!

 • M Capensis

  Förskingra pengar för Röda Korset = 5 års fängelse.
  Slå ihjäl gammal tant = 1 år och 10 månader.

 • backnilsson

  Sven-Åke Olofsson skriver i ledarbloggen att han finner domen rimlig och kanske är det så för den som så att säga betraktar landskrona från ett utifrånperspektiv, som en intressant och avvikande laboratorieråtta i ett statsvetenskapligt experiment.

  Men för Landskronaborna själva tror jag nog att priset på ett år och åtta månaders fängelse för att slå ihjäl en gammal tant kommer att uppfattas som orimligt billigt.

 • Daniel Karlsson

  Ja det är synd om den ostraffade 23 åringen. Kan inte vara lätt att leva ett normalt liv när man varit i ett slagsmål med två pensionärer och en av dem dog.

 • David

  Intressant, Sven-Åke. Mycket intressant. Du värderar alltså ett människoliv till 43.000 kronor samt 1 år och tio månader i fängelse. Rimligt tycker du, orimligt tycker nog 99% av Sveriges befolkning…

 • perornell

  Det är mycket som kan uppfattas som orimligt här i världen:
  Kör man ihjäl nån på fyllan klarar man sig oftast billigare undan än ”23-åringen” till exempel.

 • P.P


  Domen på ett år och tio månader bäddar för ett överklagande från försvarets sida.

  Jag tycker tvärtom, den borde bädda för ett överklagande från åklagarsidan.

 • A.Persson

  Tillägg till min tidigare kommentar:
  Jag anser att rätten bedömt brottet rimligt,men straffet orimligt lågt för att ha orsakat en nästan 80-årig dams död!

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Annons:
{"error":"not found"}{"error":"not found"}{"error":"not found"}