{"error":"not found"}
{"error":"not found"}
Annons:

Ny fart in skattedebatten

Text: Sven-Åke Olofsson

Socialdemokraterna vill återinföra förmögenhetsskatten, höja skatten för höginkomsttagare som tjänar över en miljon och införa en extra fastighetsskatt på villor med taxeringsvärden över fem miljoner kronor.

Det utspelet gör idag S-ledaren Mona Sahlin och ekonomiske talesmannen Thomas Östros på DN Debatt.

Annons:

– Vi stänger inte helt dörren för att det kan behövas ytterligare skatteförändringar, skriver de två.

Utspelet har många intressanta dimensioner. I sitt första steg är avsikten att väcka rättvisediskussionen till liv. Varför är den rike så rik och den fattige så fattig? Skatten finns till hands för att reducera skillnaden, men i praktiken får detta mest symbolvärde. Den gamla förmögenhetsskatten betraktades ju som en frivillig skatt. Och de som var rikast befriades med undantag. Socialdemokraterna drar med sina förslag in fem miljarder. Jämför med de summor som det nu bollas med i krisens spår…

Talet om att det kan behövas ytterligare skatteförändringar är mer intressant. Det är skatten långt ner i inkomstlagren som ger staten de stora pengarna. Och att friska skattepengar kommer att behövas inom offentlig sektor är uppenbart. Men vill väljarna på bredden avstå? Här har också alliansen sänkt tämligen ambitiöst. Gissningsvis blir detta regeringspartiernas angreppspunkt på Socialdemokraterna, nämligen att man är ute efter skatteöjningar i stort sett i alla inkomstskikt.

Sven-Åke Olofsson


 • Viktor

  Det ar intressant hur olika blocken ser pa losningen av finanskrisen. Moderater m.fl. forsoker sanka skatterna for att stimulera att Sveriges ekonomi ska borja vaxa igen. Socialdemokraterna vill beskatta oss ur krisen. Rent intinutivt vet jag vilken losning som tilltalar mig. Blir intressant att se om svenska folket biter i socialdemokraternas lockbete?

  Viktor

 • Viktor

  Det ar intressant hur olika blocken ser pa losningen av finanskrisen. Moderater m.fl. forsoker sanka skatterna for att stimulera att Sveriges ekonomi ska borja vaxa igen. Socialdemokraterna vill beskatta oss ur krisen. Rent intinutivt vet jag vilken losning som tilltalar mig. Blir intressant att se om svenska folket biter i socialdemokraternas lockbete?

  Viktor

 • Pidde

  Jag har inte hört att det är låga skatter som orsakade den nuvarande ekonomiska krisen. Men lösningen är ändå att höja skatterna? Jag förstår bara inte, Mona Sahlin du måste förklara dina banbrytande ekonomiska upptäckter!

 • Pidde

  Jag har inte hört att det är låga skatter som orsakade den nuvarande ekonomiska krisen. Men lösningen är ändå att höja skatterna? Jag förstår bara inte, Mona Sahlin du måste förklara dina banbrytande ekonomiska upptäckter!

 • Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Skattematik, kanske ett ämne för sossarnas ledarskikt?()

 • Anders

  Jag tycker verkligen att socialdemokraterna skall gå till val med vallöftet att de skall höja skatterna.
  Är det något som vi är trötta på i det här landet så är det skatter.

 • Anders

  Jag tycker verkligen att socialdemokraterna skall gå till val med vallöftet att de skall höja skatterna.
  Är det något som vi är trötta på i det här landet så är det skatter.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Annons:
{"error":"not found"}{"error":"not found"}{"error":"not found"}