Kulturblogg 7 september 2013 • Uppdaterad 20 mars 2015

Propagandakrigets matematik

1429 syrier dödades i gasattacken, hävdar John Kerry. Men varifrån har han fått siffran?

”USA:s regering vet nu att åtminstone 1 429 syrier dödades vid attacken, däribland minst 426 barn”, sa USA:s utrikesminister John Kerry, när han i ett dramatisk tal den 30 augusti presenterade uppgifter om nervgasattacken i Damaskus.

Varifrån kommer dessa exakta siffror, undrar nu mediegranskande FAIR, Fairness and Accuracy in Reporting. Och hur kan det komma sig att Kerrys siffror är betydligt högre än de uppgifter som tidigare presenterats?

Syrian Observatory for Human Rights, en organisation som övervakar krigshändelserna i Syrien, har bekräftat 502 döda, vilket är nästa tusen färre än uppgifterna från den amerikanska underrättelsetjänsten.

Rami Abdel-Rahman, organisationens ledare, sa att han inte kontaktats av representanter för USA för att få uppgifter om antalet döda. Han är djupt skeptisk:

”USA arbetar bara med en gren av oppositionen, som är propagandainriktad”, sa han och krävde att Obamaadministrationen ska offentliggöra källorna till sina uppgifter.

Brittisk underrättelsetjänst har publicerat siffran ”fler än 350 döda” medan fransk underrättelsetjänst nämnt 281 döda vid gasattacken.

På fredagen besökte John Kerry Vilnius i Litauen för att där diskutera den planerade militäraktionen mot Syrien med ledare från EU och arabvärlden.

Det som sker påminner på ett skrämmande vis om förspelet till Irakkriget. Allt tyder på att planerna för missilattackerna mot Syrien är fastslagna och att det pågår ett smutsigt propagandakrig för att legitimera dem. Vad som händer efter attackerna går inte att förutse, bara att krig har sin egen ohyggliga logik, som framgått inte minst av USA:s tidigare folkrättsstridiga attack mot Irak. I Europa har Obama enbart stöd av två länder, Frankrike – och Danmark. På tisdag håller Obama ett stort tal om Syrien.


 • Mr. Kenneth

  Det är enkelt. 1429 är mer än 502. Det är huvudsaken. Målet är propagandavinsten. Medlet är underordnat. Rollen är politikerns.

 • Katarina

  Jag är väldigt glad att någon vågar skriva någonting emot main stream. Sören Sommelius bravo! för objektivism och civilkurage.

  • Urban Adolfsson

   Vad är det som är ”emot main stream”? Diskussionerna kring trovärdigheten hos USA pågår ju nästan överallt och i alla medier.

   Du behöver nog omvärdera vad som är ”main stream” Katarina. Verkligheten är inte riktigt så som du tror. Det finns en skyldig part till denna konflikt, till Irak-kriget, till kriget i Afghanistan, ja till nästan varenda konflikt som varit sedan andra världskriget. Denna part får man dessutom inte kritisera så mycket tyvärr.

 • LGH

  Stridsgas har använts. Det är det ingen som betvivlar. Då känns det futtigt att ifrågasätta antalet offer. För varje anständig, tänkande individ är dådet lika avskyvärt oavsett om det är 281 eller 1429 offer. Förövarna har bara ett mål för ögonen; så stor verkan som möjligt. Syrien har heller inte skrivit på FN:s förbud mot användning av stridsgas.

 • b__d

  Det är förfärligt med krig och alla döda i Syrien. Antalet mördade människor är också viktigt att fastställa, men viktigast är ändå hur de avrättades. Som Obama sa i Stockholm, om ingen reagerar mot kemiska stridsvapen, kan viken skurkregim som helst få ett legitimt skäl att fortsätta. Kommer Assad undan, ger det ett OK till andra diktaturer att göra likadant.
  Om sedan Obama och USA är berättigat att ta lagen i egna händer är tveksamt. Ett starkare FN är sannerligen önskvärt.
  Samtidigt råder ett stort frågetecken över Putins och Rysslands agerande i Syrien. Man har en flottbas och exporterar vapen till Syrien. För ett land som Ryssland är det småsummor. Prestige, maktkamp eller finns det andra motiv till Rysslands agerande?

 • Medborgare

  Vi kan inte kvantifiera sorg och lidande. För de som drabbas är det en tragedi, oavsett hur många andra som drabbas. Ett enda liv som spills i krig är ett för mycket.

 • citronpoet

  Vi har vårt eget krig där mörkertalet sägs vara stort eftersom brottsoffren alltmer uppgivna struntar i att anmäla.Vi bör frukta den utveckling som vår värld är inne i. Media som tystar ner. Folk förföljs för att de läcker sanningen och med allt oärligare politiker.

  Lördagen 7 september 2013

  Polisområde Nordvästra Skåne
  Händelserapporter: 185
  Gripna: 7
  Omhändertagna: 5

  Polisområde Malmö
  Händelserapporter: 216
  Gripna: 13
  Omhändertagna: 4

 • Ej_lat_bar

  Mäktiga särintressen, lobbygrupper, i Washington styr USA mot ett nytt krig.

  Starkast av dem alla är AIPAC, den proisraeliska/sionistiska lobbygruppen (läs mer i den israeliska tidningen Haaretz: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.545661

  Med pengar köper man makt i USA. Den 2% stora judiska befolkningen är ju inte särskilt röststark egentligen – jämfört med andra minoriteter, t.ex. de svarta, latinamerikanerna, asiaterna osv. Men den judiska minoriteten har en särdeles stor pekuniär och medial makt. Med denna brukar man få igenom sin vilja – och otroligt nog tycks det alltid sammanfalla med vad Israel vill (oavsett vilket parti som innehar makten i Israel).
  Den röda linje som Obama talar om, den kunde han finna i sitt eget land i form av fattigdomen (50 miljoner fattiga amerikaner), i form av massarbetslöshet eller miljoner människor hemlösa, miljoner beroende av matkuponger för sin överlevnad. Detta är röda linjer som han borde föra krig mot. Men nu är dessa grupper marginaliserade, de saknar inflytande i Washington. Det är helt andra grupper som trycker på där – och får sin vilja igenom.
  Den amerikanska demokratin är såld till högstbjudande.
  Jag ser ingen annan lösning än en ny revolution!

  • citronpoet

   Det är pengarna som styr nu när politikerna lämnat över åt storföretagen att ge världen en ständig tillväxt. Globaliseringen leder till ökade klyftor i världen, ohämmad tillväxtsträvan och ren imperialism vilket historiskt sett alltid lett till fler krig. Så även nu, den sk arab-våren är ett exempel. Vi måste lära oss bättre metoder att hjälpa på plats för krishärdar och satsa mer på detta. Såväl överbefolkning som globaliseringens klimatfördärv bidrar starkt till att vår jord blir en sämre plats att leva på.
   http://hd.se/kultur/blogg/2013/08/12/ny-film-om-usas-dirty-wars/

   Det är rasism att idka frihandel på bekostnad av världens fattigaste länder. En bra beskrivning av globaliseringens direkta konsekvenser för gemene man finns här:
   http://hd.se/noje/2013/09/07/lon-efter-moda-nar-modan-inget-ar/