Kulturblogg 4 maj 2012

Kulturens sparkrav och Sanders löfte

Helsingborgskulturen måste spara sju miljoner 2013, skrev HD den 26 november i fjol. Kommunstyrelseordförande Peter Danielsson drev frågan. Och hans handgångne man kulturnämndsordförande Mats Sander förklarade i en annan HD-artikel att ”Skatteintäkterna kommer att minska framöver”, samtidigt som han utbasunerade anställningsstopp inom Helsingborgs kulturliv.

Många förstod inte varför just kultursektorn skulle få ett sparkrav på sju miljoner för förväntade minskade skatteinkomster.

Nu visar det sig att antagandet var käpprätt åt skogen fel. Helsingborgs skatteutfall 2013 blir 52 miljoner bättre än förväntat, skriver HD. I samma artikel understryker stadens ekonomidirektör att ”stadens ekonomi är god”.

Därmed finns förutsättningar för att återställa kultursektorns illa tilltufsade ekonomi. Att det finns pengar är solklart. Sparkravet på sju miljoner bör strykas i den nu uppkomna situationen. Frågan är om det finns politisk vilja.

Symfoniorkesterns anslag måste göra det möjligt att bibehålla antalet musiker i orkestern och samtidigt ge musikerna avtalsenliga lönehöjningar. Det är ju pinsamt att ens behöva påpeka något så fullständigt självklart. Detsamma gäller de helt uteblivna anslagen till sommarens pianofestival i Helsingborg, som är en skam för staden, liksom villkoren för musiken och utställningarna på Dunkers.

Dunkers kulturhus lever upp dessa jubileumsdagar. Men sen då?

Under onsdagens debatt på Dunkers lovade Mats Sander att verka för mer pengar till kulturen. Vi var flera hundra som faktiskt hörde det! Nu har han en ärlig chans att visa att han menade det han sa.

 

 

 


 • LGH

  Att staden ekonomi är god kan bero på att man håller i pengarna. Har inte HD koll på sina kostnader? Behövs kanske inte eftersom man har monopolställning i stan. Så fort man har pengar måste man inte göra av med dem.

  • b__d

   HD har nog koll på sina kostnader, men det är tveksamt om Kulturförvaltningen har haft det.
   Tyvärr har det i Helsingborg blivit ett tankesätt att hålla i pengarna, och inte satsa på någonting alls, främst från alliansens supportrar.
   En inställning som är förödande för all utveckling i en stad.

 • Pontus Andersson

  Placera pengarna i skola, vård och omsorg istället. Vill kultur/musik/konst-personerna att deras verksamhet ska fungera får de skapa något folk vill betala för, så fungerar världen idag.

 • Ingrid

  Förutom läget vid Sundet är det ju det fantastiska kulturutbudet som skiljer Helsingborg från andra städer. Sänker man kulturen sänker man Helsingborg. Tänk att inte våra makthavare förstår det!