Kryssloggen 4 september 2016

Ett annorlunda skepp

Den minst sagt udda farkosten/plattformen är på väg till Mukran på tyska Rügen.

GMS Endeavour är en självgående och självlyftande boende- och borrfarkost. Den har kapacitet att logera upp till 142 personer. GMS Endeavour, som är 76 meter lång och 36 meter bredd, kan arbeta i vattendjup upp till 65 meter.

GMS Endeavour ska användas i byggandet av Arkona vindkraftspark i Östersjön mellan den tyska ön Rügen och Bornholm.
De senaste månaderna har transporter av ställningar från Lindoe Offshore Renewables Center i danska Odense passerat genom Sundet.
Vindkraftsparken Arkona kommer att vara i full drift under 2019. Den norska koncernen Statoil har en andel på 50 procent av projektet och har redan från starten deltagit som partner. E.ON kommer att ansvara för konstruktionen och driften av vindkraftsparken. Investeringen uppgår till mer än 1,2 miljarder euro. Detta kommer att göra E.ON till det första företaget som driver en egen vindkraftspark till havs i både det tyska Nordhavet och Östersjön.