Kryssloggen 2 september 2016

Räddningsaktion i Sundet

Regal Princess, arkivbild.

I går, torsdag strax innan klockan 17, kom mycket oväntat kryssningsjätten Regal Princess in i Sundet norrifrån. Förklaringen till att hon gjorde en avstickare från ordinarie rutt, Oslo till Warnemünde, var att en passagerare ombord insjuknat. Tre läkare på Regal Princess gjorde bedömningen att patienten, en man, måste omedelbart få sjukhusvård. Därför gick det 330 meter långa kryssningsfartyget in och la sig utanför Kronborg. Sedan fördes mannen och hans hustru i land med en av fartygets tenderbåtar.
-Anledningen till att man inte hämtade med helikopter var att läkarna bedömde att en sådan manöver skulle vara för stressande för patienten, säger Lars Skjolden, pressofficer vid danska Søværnet och fortsätter:
-På kajen mötte ambulans. Under eskort av en polisbil fördes sedan den sjuke till Rikshospitalet i Köpenhamn.
Jan Steen i Helsingör har lagt upp sina bilder och iakttagelser på facebook, se länk.

Regal Princess brutto är 142 229 och längden är 330 meter.Den största bredden är 38 meter och skeppet har ett djupgående på 9,3 meter. Kryssningsfarten är 22 knop.

På fartygets 19 däck finns plats för 3 560 passagerare i 1 780 hytter, av dessa har 1 438 havsutsikt. Besättningen uppgår till 1 346 personer.

Den tionde september går Regal Princess från Köpenhamn till New York. Därifrån ska man kryssa på Kanada och New England innan man den 27 oktober återvänder till Karibien.